Salakalastajat piinaavat Vääksynjokea - poliisi tehostaa valvontaa

Vääksynjoella kalastavat kannattaa ilmiantaa poliisille, jotta järvitaimenkanta saadaan kohenemaan. Kuva: ESS/arkisto Vesa Tapiola

Stiina Ikonen

Asikkalan Vääksynjoella on ilmennyt kuluvan vuoden aikana useita salakalastustapauksia. Ongelmaan aiotaan puuttua kalatalousneuvoja Marko Purasen mukaan jatkossa entistä tehokkaammin.

- Kuluvan vuoden aikana Vääksynjoella on tavattu useita salakalastajia. Osa on käynyt rikkomassa lakia toistuvasti. Pääasiassa salakalastajat ovat liikkuneet Vääksyn kääntö- ja kävelysiltojen alueella. Sakkoja ei vielä ole asiasta jaettu, koska varsinaisten valvontakäyntien aikaan salakalastajia ei ole tavattu, Puranen sanoo.

Vääksynjoki on kalastuskieltoaluetta. Aikuisilta on kaikki kalastus kielletty, mutta joen alaosissa sijaitsee muutamia lapsille tarkoitettuja ongintapaikkoja.

Kalastusasetuksella on kielletty taimenen pyynti joessa, koskessa ja virtapaikassa syys-, loka- ja marraskuun ajan. Rajoituksilla pyritään turvaamaan vaelluskalojen lisääntyminen, koska niiden kannat ovat kauttaaltaan heikkoja.

Puranen sanoo, että konkreettista haittaa on vaikea suoraan todentaa, mutta se tiedetään, että isoja emokaloja, joita joella on käyty häiritsemässä, on erittäin vähän.

- Niitä ei olisi varaa tappaa enää yhtään. Joella on nähty salakalastajia papittamassa eli pamputtamassa taimenia kuoliaaksi. Ilmeisesti useampia emokaloja on tänäkin syksynä tapettu. Jopa atraimen kanssa on yksi ”kalastaja” nähty joen varrella, hän tietää.

Viime viikonloppuna joella oli kudulla yksi erityisen iso, noin 80-senttinen naaras.

- Sunnuntaina sen kyljessä roikkui jo jonkun kalastajan uistin ja ilmeisesti alkuviikosta sen kyljessä oli nähty jo atraimen jäljetkin. Kävin itsekin valvojana lauantaina rannalta hätistämässä yhden kalastajan pois. Kaloja on nyt helppo häiritä erityisesti pimeän aikaan, kun katuvalojen valossa kalat näkee rannalta ja silloilta erityisen hyvin.

Kaikki joella tapahtuva kalastus rikkoo nyt Purasen mukaan kalastuslakia ja -asetusta sekä paikallisia rajoituksia merkittävästi.

- Kalastuksen kohdistuminen juuri kudulla oleviin, uhanalaisiin kaloihin tekee toiminnasta erityisen törkeää. Siksi myös seuraamukset ovat tuntuvia. Vääksynjoen tapauksessa kyseessä on vieläpä erittäin uhanalainen järvitaimen.

Mikäli epäillyn todetaan kalastaneen huomattavassa laajuudessa vastoin lakia tai sen nojalla annettua rauhoitusta, hänen katsotaan syyllistyneen kalastusrikokseen. Kalastusrikoksesta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Vääksynjoella tullaan lisäämään valvontaa. Myös poliisi tulee olemaan valvonnassa mukana. Ensimmäiset poliisin kalastuksenvalvontakäynnit tehtiin keskiviikkona ja käyntejä aiotaan jatkaa. Poliisin ja Hämeen kalatalouskeskuksen toive ja ohje paikallisille on, että joella nähdyistä kalastajista ilmoitettaisiin joko suoraan poliisille soittamalla hätänumeroon tai ottamalla yhteyttä Hämeen kalatalouskeskukseen. Poliisin saapuessa paikalle asiasta voidaan kirjata rikosilmoitus.

Keskustelu