Limaskat ovat luonnon ilmaisia ravinteita

Orimattilan Palojoessa oleva esiintymä on todennäköisesti sekä pikkulimaskaa että kupulimaskaa.

Orimattilan Palojoessa on viime viikkoina kellunut vihreä limaskaesiintymä, joka on epäesteettisestä ulkonäöstään huolimatta varsin hyödyllinen. Suomessa tunnetaan viisi eri limaskalajiketta, jotka kuuluvat vehkakasveihin. Vaaraton limaska on irtokelluja, joka kulkeutuu vesilintujen höyhenissä helposti paikasta toiseen.

Tällä hetkellä suurimmat esiintymät ovat jo hajaantuneet virtauksen mukana, mutta Lemmensillan tuntumassa rantakasvillisuus pitää vielä paikallaan muutamia limaskaesiintymiä.

Jyväskylässä tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan otollisimmat olosuhteet ovat limaskoille loppukesästä, elo-syyskuussa.

- Veden lämpötilan pitää nousta yli 20 asteeseen ja vedessä on oltava runsaasti ravinteita. Limaskat tykkäävät erityisesti typestä sekä fosforista, kertoo ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Liukkonen-Hämäläinen.

Hyvissä olosuhteissa limaska pystyy monistamaan itseään räjähdysmäisesti lyhyessäkin ajassa. Edes talvi ja pakkanen eivät nujerra hentoa kasvia.

- Kun veden lämpötila laskee alle seitsemän asteen, se painuu pohjaan ja talvehtii siellä. Se selviää talvesta hengissä ja kun veden lämpötila taas keväällä nousee, se jatkaa elämäänsä yleensä pieninä populaatioina.

Tutkijat ovat kiinnostuneita limaskojen käyttömahdollisuuksista puhdistuksessa lasketusaltaissa, jotka eivät ole näkösällä.

- Kaupunkipuistoissa esiintyvät esiintymät tuovat ihmisille mielikuvan sinilevästä.

Hämäläinen-Liukkosen mukaan limaskaa voisi käyttää ravinteena erityisesti marja- ja koristepensaille.

- Ihmiset ovat vain niin irtaantuneita luonnosta, etteivät osaa hyödyntää luonnon ilmaiseksi tarjoamaa ravinnetta.

Kommentoi