Tero Matkaniemi aloitti Nastopolin lukion rehtorina

Lahden lyseon rehtori Tero Matkaniemi on toiminut elokuun alusta myös Nastopolin lukion rehtorina. - Pajulahden läheisyys on valtti Nastopolin lukiolle.

Soili Kaivosoja

Nastopolin lukiossa ovat opiskelut jo täydessä vauhdissa. Lukiossa opiskelee noin 160 opiskelijaa.

Nastopolin lukion rehtorina aloitti elokuun alussa Tero Matkaniemi, joka on myös Lahden Lyseon rehtori.

- Lahdessa on nyt neljä lukiokoulutuksen yksikköä, Lahden lyseo, Kannaksen lukio, Tiirismaan lukio sekä Nastopolin lukio, Matkaniemi kertoo.

Matkaniemen uusi pesti tarkoittaa käytännössä sitä, että hän on jatkossa yhden päivän viikossa Nastolassa.

- Työtehtävät pitää aikatauluttaa tarkasti. On kuitenkin hyvä, että Nastolassa on taitava apulaisrehtori sekä taitava opettajakunta. Yhdessähän näitä töitä tehdään, eikä pelkästään rehtorin johdolla.

Nyt, kun Nastola on osa Lahtea, lukioiden on tarkoitus yhtenäistää toimintatapojaan.

- Lahti on minulle tuttu, koska olen aiemminkin toiminut Lahden Lyseon rehtorina 5,5 vuotta. Se auttaa kertomaan myös Nastopolissa yhteisistä toimintatavoista, tällä erää vuoden Lahden lyseon rehtorina toiminut Matkaniemi kertoo.

Tämän päivän lukio-opetuksen haasteita riittää ratkottavaksi paljon.

Esimerkiksi ylioppilastutkinnon sähköistyminen lisää paineita tieto- ja viestintätekniikan puolelle.

- Meidän pitää osata kouluttaa opiskelijat siihen ympäristöön. Samalla joudumme miettimään, miten saamme opiskelijat oppimaan aikaisempaa paremmin. Siinä joudumme käyttämään menetelmiä, missä opiskelijat joutuvat töihin. Opettajat lyövät ikään kuin alkutahdit opiskelijoille, jonka jälkeen he joutuvat ratkomaan ongelmia.

Oppimisen edistämisen lisäksi myös arvioinnin monipuolistaminen on ajankohtaista.

- Lukion arviointia pitää monipuolistaa. Pelkkä kirjallinen koe ei kerro kaikkea opiskelijoiden osaamisesta, Matkaniemi korostaa.

Nastolan teollisuusperinne näkyy lukio-opetuksessa muun muassa tietotekniikkaan liittyvässä ohjelmoinnissa.

- Opetusministeriö on myöntänyt opetuksenjärjestäjälle tekniikan erityistehtävän. Nastopolin lukio on vahva yleislukio, jossa tarjotaan kaikki pakolliset syventävät kurssit kuin valtakunnan muissakin lukioissa.

Suurena positiivisena tekijänä Tero Matkaniemi näkee Pajulahden liikuntakeskuksen läheisyyden.

- Meillä on hyvä yhteistyö Lahden lyseon urheilulukion, Nastopolin lukion ja Pajulahden liikuntakeskuksen kanssa. Toivoisinkin, että huippu-urheilijaksi tähtäävät tai liikunta-alalle itseään kehittävät opiskelijat ymmärtäisivät hakea Pajulahteen, jossa voisivat asua ja opiskella sitten Nastopolin lukiossa. Siinä on hyvä väylä niin opiskeluun kuin urheilunkin pariin, Tero Matkaniemi vinkkaa.

Keskustelu