Ruuhijärven Rockabilly Festival luo nahkaansa

The Rockin’ 45 ja Cherry Berry viihdyttivät alkuillasta yleisöä ulkona.

Antti Hartikainen

Ruuhijärvellä järjestettyjä Rockabilly-festivaaleja vietettiin viime lauantaina kolmattatoista kertaa. Tapahtumaa oli kehitetty aiemmista vuosista.

- Aikaisemmin tämä on ollut pelkästään iltapainotteinen musiikkitapahtuma. Ei ole ollut mitään pihaohjelmaa. Nyt kävijät olivat toivoneet, että päivälläkin olisi jotain, festivaalia järjestänyt Elina Hietala taustoittaa.

Rockabilly Festival avasi tänä vuonna ovensa jo kello kahdelta.

- Nyt on peräkonttikirppistä, tanssiopetusta ja sen sellaista. Tuolla pellolla voi leiriytyä ja pitää piknikkiä ja mitä vaan. Tarkoituksena on saada paremmin väkeä paikalle päivällä. Myös perheineen voi tulla tänne, tämä ei ole pelkästään aikuisten juttu, Hietala valaisee uudistuksia.

Varsinaisen ohjelmiston pyöräytti liikkeelle tunnin kestänyt tanssiopetustuokio.

- Meidän tanssiopettaja on Otto Valtamo, joka on kova äijä. Hän on tanssiparinsa kanssa voittanut tänä vuonna pohjoismaiden mestaruuden boogie woogien seniorisarjassa. Hän vetää oman kuvauksensa mukaan lavarokkia rockabillyn tahtiin, Hietala hehkuttaa.

- Viime vuonna festarit järjestettiin ensimmäinen kertaa tällä nykyisellä porukalla. Puheenjohtaja oli edellisenä vuotena vaihtunut, eikä silloin ollut näitä festareita.

Rockabilly Festival vetää puoleensa ihmisiä laidasta laitaan.

- Täällä on sellaista ihan henkeen ja vereen rockabilly-äijää paljon. Sitten on myös perus kyläläisiä ja hyvästä menosta kiinnostuneita. Aika paljon riippuu kelistä. Huonolla kelillä tosifanit tulevat aina, hyvällä kelillä monet muutkin, Hietala kertoo.

- Tämä on sellainen tapahtuma, että moni katsoo tänä aamuna säätiedotusta. Jos näyttää satavan, ihmiset jäävät kotiin, hän jatkaa.

Ensimmäistä kertaa festareille tulleet sysmäläiset Sami Lehtonen ja Terhi Rekola-Lehtonen kuvailivat tapahtuman alkua rennoksi ja mukavaksi.

- Rockabilly-musiikki vetoaa. Suurin osa nimistä oli vieraita, mutta piti ihan vaan lähteä katsomaan, Lehtonen sanoo.

Tapahtuman koko oli Rekola-Lehtosen mielestä vahvuus.

- Joskus nämä tällaiset pienet tapahtumat ovat parempia, kun ne pysyvätkin vähän pienempinä. Kyllähän tänne yli 400 ihmistä odotetaan. Varmaan aika hyvä, kun ei liikaa laajene.

Rockabilly Festivalin tarkoitus ei ole pelkästään tarjota hyvää musiikkia, vaan tuoda myös Ruuhijärveä esille ja aktivoida paikallisia.

- Paikallistapahtumat ovat todella tärkeitä. Tuossa mäen päällä olevassa koulussa ei ole pariin vuoteen ollut siinäkään mitään, kun nykyisin kaikki palvelut keskittyvät kyläkeskuksiin, Hietala harmittelee.

- Festari järjestetään sen takia, että saadaan ihmiset katsomaan, millainen tämä kylä on. Samalla nostatetaan yhteishenkeä kylälle. Saadaan ehkä oman kylän kyläläisetkin mukaan toimintaan, Hietala jatkaa.

Sysmästä tullut Rekola-Lehtonenkin osaa arvostaa tapahtuman merkitystä Ruuhijärvelle.

- Tottakai paikallistapahtumat ovat tärkeitä, ehdottomasti. Näillähän sitä kylää tuodaan esille. Itsekin ollaan pieneltä paikkakunnalta, niin kyllähän nämä tapahtumat ovat sellaisia, joilla saa vähän näkyvyyttä.