Asikkalan Salonsaaressa juhlittiin luontopolun avajaisia

Kyläjuhlaan osallistui satakunta vierasta. Orna Ben Lulu

Salonsaaren kyläyhdistyksen viime lauantaina järjestämä kyläjuhla avasi noin kymmenen kilometrin luontopolun juhlaseremonioin. Tapahtuma keräsi noin satapäisen yleisön, joka kerääntyi Salonsaaren metsästysmajan ympäristöön.

- Pari, kolme vuotta sitten herättiin Salonsaaressa miettimään, että on harmi, kun monet vanhat polut ovat kasvaneet tai kasvamassa umpeen. Samalla muisteltiin, miten niillä ennen kuljettiin metsälle, marjaan ja sieneen, kertoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Wikström.

Idea luontopolusta lähti radiossa esitetystä Luonto-Suomi-ohjelmasta, jossa pohdittiin polkujen tärkeyttä ja katoavaisuutta. Samaista ohjelmaa kuunnelleet salonsaarelaiset saivat inspiraation jalostaa tavallisen luontopolun Salonsaaren metsäpoluksi, jonka varrella katseet pyritään ohjaamaan luontoaiheiden ohella myös ympäristön kulttuuriarvoihin ja paikallishistoriaan.

- Polulla on 18 kohdetta, joihin ei ole vielä tehty opastetauluja. Jokaiseen kuitenkin pystytetään sellainen, Wikström lupasi.

Tapahtuman avajaispuheet pitivät polun innoittaman radio-ohjelman puhujat professori Pekka Laaksonen ja metsänhoitaja Markku Meriluoto.

Salonsaaren kesäjuhlia on järjestetty vuodesta 1981. Aluksi se oli soututapahtuma. Sittemmin tapahtumasta muodostui kesäjuhlaperinne, jota on vietetty milloin missäkin. Viimeiset neljä vuotta tapahtumapaikkana on ollut Iso-Naappila.

- Kyläjuhla on mukava tapahtuma, jossa tapaa mökkinaapureitaan, Asikkalassa mökin omistava järvenpääläinen Aila Oittinen totesi.

- Täällä maalla ihmiset moikkaavat toisiaan ja ovat sosiaalisempia kuin pääkaupunkiseudulla. Ihmisillä on enemmän aikaa.

Tapahtuman ruokapuolesta vastasi Vääksyssä toimiva Ranskalainen kyläkauppa. Tarjolla oli ranskalaisten makeiden herkkujen lisäksi käsintehtyjä lihaisia makkaroita ja sinappia. Yritys oli viime vuonna hälytetty kesäjuhliin pienellä varoitusajalla Ranskasta, ja yhteistyön jatkosta seuraavana kesänä sovittiin heti.

- On mukava jalkautua tekemään tällaista ranskalaista kulttuurityötä. Tapahtumat eivät ole niinkään kannattavaa yrittäjätoimintaa, mutta ihmiset haluavat sitten kuitenkin tukea yrittäviä ihmisiä, kertoi Riitta-Maria Leminki.

Tapahtuman muusta ohjelmasta vastasi metsästysseura, joka oli laittanut pystyyn näyttelyn täytetyistä eläimistä. Kävijöille oli luontopolkuun tutustumisen lisäksi järjestetty ilmakiväärillä ampumista kuviotauluihin ja mahdollisuus paistaa omia makkaroita kodassa.

Orna Ben Lulu

Keskustelu