Tapani Kokko teki taidemuseosta roisin ja värikkään

Tapani Kokon taiteessa puu pehmentää ronskeja aiheita.

Stiina Ikonen

Mikäli taiteilija Tapani Kokon pakottaisi perinteisen asetelmamaalauksen tekoon, lopputulos olisi kaukana tavanomaisesta.

- Siinä olisi jotain väkeviä juomia, ja paljon. Muutama pullo olisi nurin, ja muutakin äksöniä olisi sattunut. Työn nimi olisi varmaan jatkojen jatkojen jatkojen jälkeen, hän syttyy pohtimaan.

Kokon taiteessa on kyse runsaista, värikkäistä, yllätyksellisistä ja humoristisista elementeistä.

Orimattilan taidemuseossa on parhaillaan esillä kattava läpileikkaus hänen tuotannostaan, jossa puuveistokset ovat näyttäviä, jopa tuhmia, sekä harkitusti viimeistelemättömiä. Näyttelyn nimi on Pampula Paula ja tsirp-tsirp linnut.

- Veistin näyttelyyn puisia lintuja, joita voi ostaa kohtuuhinnalla. Se oli yksi kantava ajatus tähän näyttelyyn.

- Samalla halusin näyttää paikallisille, mitä kaikkea oikein teen. Erilaisia töitä on esillä noin 80 kappaletta.

Pudasjärvellä syntynyt ja nykyisin Mallusjoella asuva Tapani Kokko muistaa ensimmäisen veistoksensa syntyneen taidekirjan innoittamana.

- 90-luvun alkupuolella tein kolmimetrisen toteemin moottorisahalla kelohongasta. Löysin kirjastosta taidekirjoja, ja katsoin, että vau, mitä nämä ovat? Innostus lähti nimenomaan veistotaiteeseen.

Kokko on ollut ehkä parhaassa mahdollisessa opissa, sillä kuvanveistäjä Kain Tapper ohjasi nuorta Kokkoa löytämään oman suuntansa.

- Teen taiteeni täysillä ja isolla energialla. Mielestäni teosten pitää tuntua selässä tai takaraivossa.

Näyttelystä voi havaita satujen vaikutusten taiteilijan työhön, sillä esimerkiksi Pinokkion nenä puikahtaa esiin sieltä täältä.

- Pidän miksauksista, joissa on lapsia ja aikuisia, vanhoja ja nuoria, totta ja tarinaa. Käsittelen töissäni kokonaista ihmistä, erilaisia rooleja ja muutosta.

- Puran teoksiin asioita: niin hyviä kuin pahoja, kaikkea sitä, mitä elämässäkin yleensä on.

Taidemuseossa on esillä myös Kokon seinätöitä, joista näyttävin lienee teos nimeltä Happy birthday you eat all and I will kill you.

- Se valmistui vuonna 2009 Auttoisten kauhunäyttelyyn, Kokko muistelee.

- Työ lähti käyntiin lihavasta, hurjasta naisesta. Siinä ei ollut selkeää suunnitelmaa.

Teoksessa vilisee pääkalloja, ja vasemmassa yläkulmassa on simahtanut joulupukki, jonka ahteriin on unosten aikana kasvanut puu. Puun oksilla ilmeisesti sirkutetaan tsirp tsirp, sillä siellä istuu lintuja.

Kokko on tuonut taiteensa myös päivänvaloon. Taidemuseon edessä sisäänheittäjänä toimii pörhäkän pinkki, puinen jättitäytekakku.

Kommentoi