Marko Kantele tähtää yhdeksällä tikalla nollaan

Marko Kantele. Arkistokuva/Ville Hakala.

- Treenaan noin puolisentoista tuntia päivässä. Tällä hetkellä ei tarvitse treenata enää taitoja ja vaan enneminkin ylläpitää niitä. Enää ei ole hyötyä hakata ennen kisaa hullunlailla. Henkisen puolen harjoittaminen on nyt tärkeämpää kuin heittotreeni, kertoo darts-pelaaja Marko Kantele Asikkalasta.

Darts on tikanheittoa muistuttava urheilulaji, joka on suosittu ajanviete varsinkin brittipubeissa. Yhdessä suosituimmista darts-pelissä pyritään vähentämään pisteitä 501 aloituspisteestä, jonka tavoitteena on saada lopulta nolla pistettä. Tavoitteeseen on mahdollista päästä minimissään yhdeksällä tikalla.

- Mielikuvaharjoitteilla kuvittelen itseni pelaamassa ja ajattelen voittavani pelin. Flow-tilassa taas suljetaan kaikki muu mielen ulkopuolelle, Kantele kuvailee.

Kanteleen valmistautuminen tähtää kesäkuun alussa Frankfurtissa järjestettävät Betwayn maailmancupiin, jossa Kantele kohtaa joukkuetoverinsa Kim Viljasen kanssa Walesin. Kantele kuivailee lähtevänsä peliin altavastaajana, sillä Walesin pelaajat ovat todella taidokkaita. Voittomahdollisuudet ovat kuitenkin näkyvissä.

- Mitaliin on mahdollisuudet muttei realistisesti kultaiseen. Taso on todella kova, sillä monet pelaajista ovat ammattilaisia, jotka kisaavat joka viikonloppu isoissa rahaturnauksissa.

- Me olemme joukkuekaverini Kim Viljasen kanssa amatöörejä. Karrikoidusti koen olevani kuitenkin amatööri, joka pystyy haastamaan parhaimmillaan ammattilaisia.

- Syke taso on noussut parhaimmillaan 180:een, mistä voi päätellä jotakin pelin aiheuttamasta jännitystilasta, Kantele kuvailee pelin henkistä puristusta.

Päivät ovat sijoituskilpailuissa rankkoja. Pelit alkavat kymmenen aikaan aamulla ja loppuvat samaan aikaan illalla. Kilpailujen aikana vireystasoa on pidettä yllä jatkuvasti. Yhden päivän aikana pelataan kahdeksan peliä, jotka kestävät noin 25-40 minuuttia pelimuodosta riippuen.

- Pelatessani en huomaa yleisöä, vaikka se meluaisi. Keskittyminen on yksi tärkeimmistä taidoista dartsissa. Kahdesta tasavertaisesta pelaajasta voittaa se, joka pystyy pitämään hermot kasassa ja keskittymään, Kantele miettii.

48-vuotias Kantele on heittänyt tikkoja yli 25 vuotta. Haasteet ja hyvä kaveriporukka pitävät lajin kiinnostavana.

- Sain ensikosketuksen lajiin vuonna 1989, jolloin kokeilin pelaamista armeijasta. Tosissani aloitin heittämään vuonna 1991.

- Laji on sosiaalinen ja ystäviä löytyy ympäri Suomea, joita tapaan paljon kisoissa. En kuitenkaan kilpaile vain kavereiden vuoksi vaan haluan myös voittaa ja pärjätä kisoissa. Jokaiselle kisalle olen asettanut tavoitteita.

Dartsin voi aloittaa kuka tahansa lajista kiinnostunut. Kehittymiseen kuitenkin tarvitaan tuhansia tunteja harjoitusta ja pitkäjänteisyyttä, koska tulokset eivät synny hetkessä. Tietynlainen lahjakkuus ja hyvä koordinaatiokyky eivät ole tietenkään haitaksi.

- Lihasten hallinta on tärkeää. Uskoisin, että jos on puuhastellut käsillään paljon, voisi lajiin olla ihan hyvät edellytykset. Walesin maajoukkueessa pelasi 67-vuotias kaveri, joten terveys taitaa olla ikää tärkeämpi asia, Kantele miettii.

Orna Ben Lulu