Menestystä maailman nopeimmasta uintilajista

Alexandra Liedenpohja (vas.), Veera Pietilä ja Ronja Kakkonen kävivät tuloksellisella kisamatkalla Turkissa.

Stiina Ikonen

Orimattilan uimaseuran menestystä juhlistettiin viime viikolla uimahallissa mitalikahveilla. Seuralle heltisi muun muassa pronssia ja Suomen ennätys räpyläuinnin 100 metrin laitesukellus- lajissa World Cup -kisoissa Turkissa kuun vaihteessa. Ronja Kakkonen toi pronssimitalin 16-17-vuotiaiden B-tyttöjen sarjassa ja Alexandra Liedenpohja puolestaan sukelsi Suomen ennätyksen 14-15-vuotiaiden C-tyttöjen sarjassa.

Joukkue sijoittui alle 17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa sijalle 9. Ronjan ja Alexandran lisäksi joukkueessa ui Veera Pietilä. Mukana oli 25 joukkuetta.

- En olisi uskonut etukäteen uskonut mitaliin, Kakkonen myöntää.

Räpyläuinti on Orimattilassa suhteellisen tuore laji, mutta silti lajiin on saatu jo sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla menestyvä kokoonpano. Tuoreimman Alexandran Suomen ennätyksen lisäksi Ella Salmeniuksella on nimissään toinen SE alkuvuodelta.

Kilpailumuotona räpyläuinti on lähinnä uinnin vauhdikkaampi muoto, jossa apuvälineinä käytetään räpylöitä ja snorkkelia. Laitesukelluslajeissa snorkkelin tilalla käytetään paineilmalaitetta.

Vedessä edetään vain lihasvoimaa käyttäen.

- Etenkin jalkoja ja vatsalihaksia pitää treenata, Ronja Kakkonen tietää.

- Periaatteessa tähän lajiin on treenattava koko kroppaa. Kesä menee uidessa, ja salillakin pitää käydä, Veera Pietilä jatkaa.

Kolmikolla on ohjatut treenit kolmesti viikossa, lisäksi valmentaja Ketevan Liedenpohja on ohjeistanut omatoimitreenit.

Mikä lajissa sitten kiehtoo?

- Siinä pääsee paljon kovempaa kuin uinnissa, Kakkonen toteaa.

Pienestä pitäen uintitreeneissä käynyt Ronja Kakkonen sai muutama vuosi sitten valmentajaltaan vinkin lajista.

- En pärjännyt uinnissa niin hyvin, joten valmentaja ehdotti, että voisin kokeilla räpyläuintia.

Kesällä, kun Orimattilan uimahalli on suljettuna, Kakkonen aikoo harjoitella Nastolan uimahallissa. Veera Pietilä taas kertoo treenaavansa maauimalassa.

Lisäksi edessä ovat yhteiset leirit pääkaupunkiseudulla. Seuraavat isommat kisat ovat kolmikon mukaan jo syksyllä, joten aikaa lomailuun ei juuri jää.

Keskustelu