Mopomiitinki yhdisti hauskanpidon ja vaivihkaisen valistuksen

Asikkalan ensimmäinen mopomiitti järjestettiin äitienpäivää edeltäneenä lauantaina. Tapahtuma starttasi Vääksyn liikuntahallilta ja päättyi Vesivehmaalle Tullinportin radalle. Marika Silver

Marika Silver

- Me ollaan lakia noudattavia mopopoikia, Aleksi Havumäki vakuuttaa.

- Ihan tavallisia nuoria, Joonas Seppälä komppaa.

Asikkalassa järjestettiin lauantaina iltapäivällä ja alkuillasta mopomiitti, johon osallistui reilut parikymmentä paikallista nuorta. Miitti käynnistyi Vääksyn liikuntahallilta.

- Alustava suunnitelma on, että menemme ensin kirkonkylälle ja käymme kääntymässä kirkolla. Tarkoituksena on harjoitella letkassa ajamista, Henna-Mari Vasara Asikkalan nuorisopalveluista kertoi ennen mopoletkan starttaamista.

Asikkalan kirkolta nuorten matka jatkui Vääksyn liikekeskukseen, jossa mopoilijat pysähtyivät ostamaan energiajuomat.

- Todennäköisesti letka koukkaa vielä Loukkuharjun kautta ennen kuin menee Vesivehmaalle, Vasara mainitsi.

Nuorten oli määrä olla Vesivehmaan Tullinportin radalla kello 16. Siellä he pääsivät muun muassa kokeilemaan taitoajorataa sekä seuraamaan ajonäytöksiä.

Vääksyn mopomiitti -nimellä lanseeratun tapahtuman idea tuli osittain nuorilta itseltään.

- Meillä oli jo vuosi sitten ajatuksena järjestää mopoilijoille oma tapahtuma. Ajattelimme, että nuorten olisi hyvä saada samalla niin sanottua piilovalistusta, nuorisotalon toiminnasta vastaava Vasara virnisti.

Kun nuorisopalvelujen väki kysyi nuorten mielipiteitä asiaan, he esittivät ajatuksen mopomiitistä.

- Päätimme yhdistää ajamisen ja valistuksen. Emme tietenkään pidä suoraan mitään valistusluentoa, mutta tässä sivussa tulee vähän liikenneopastusta, Vasara jutteli.

Hänen mukaansa miitin pääasiallinen tarkoitus oli pitää hauskaa porukalla. Vasara arveli, että osa nuorista jättäytyi pois, koska luuli poliisien vievän heiltä tapahtumassa kilvet ja kortit pois.

- Näinhän asia ei suinkaan ole, Vasara korjasi.

Nuorten mopotapahtumassa oli mukana myös vanhempia Gospel Rider -kerhon jäseniä Päijät-Hämeen alueelta.

Aleksi Havumäki ajoi mopokortin kesällä 2015. Joonas Seppälä ja Juho Luostarinen saivat kortit tänä keväänä.

- Ajoin viime kesänä vakiomopolla vähän vajaat 5 000 kilometriä. Viime kuussa sain kevarikortin, ja nyt on tullut ajettua kevarilla reilut tuhat kilometriä, Havumäki kertoi.

Juho Luostarisen mopon mittariin oli puolestaan ehtinyt kertyä 292 kilometriä ennen lauantain miitinkiä.

- Ja kortin sain neljä päivää sitten, Luostarinen hymyili.

Poikakolmikko kuvasi mopoilun olevan hyvin pitkälti sosiaalinen harrastus. Joonas Seppälä kuitenkin huomautti, ettei ajamiseen tarvita aina porukkaa, vaan toisinaan tulee ajeltua yksinkin.

Poikavaltaisessa mopomiitinki-joukossa oli tiettävästi ainakin yksi tyttö. Kalkkisissa asuva Iida Tommola sai mopokortin vuosi sitten ja ajoi viime kesänä reilut 2 000 kilometriä.

- Useimmiten tulee ajettua täällä Vääksyssä, Tommola kertoi.

Toki kilometrit karttuvat lähes huomaamatta myös Vääksy-Kalkkinen-välillä.