Tekstiilitaiteilija toi katseenvangitsijoita kirkkoon

Helena Vaarin suunnittelemä ja toteuttama valkoinen kirkkotekstiilisarja on otettu käyttöön Hämeenkosken kirkossa. Juha Tanhua

Stiina Ikonen

Helena Vaari istui pienenä tyttönä mummonsa kanssa usein Hämeenkosken kirkossa. Mieleen jäivät etenkin alttaritaulun Jeesuksen lempeä olemus ja sen yllä olevat värikkäät lasimaalaukset.

Hän tuskin osasi silloin aavistaa kättensä jäljen näkyvän vahvasti samassa kirkossa.

Hämeenkosken kirkon remontin yhteydessä vuonna 2002 taiteilijalta hankittiin kirkkotekstiilit, vihreä ja punainen sarja. Muutama viikko sitten kirkkoon saatiin valkoinen sarja, sekin Helena Vaarin suunnittelema ja valmistama.

- Kirkko ja seurakunta ovat tarjonneet töitä taiteilijoille, arkkitehdeille ja käsityöläisille vuosisatoja. Osoituksena siitä ovat muun muassa Keski-Euroopan upeat kirkot ja katedraalit. On hienoa olla mukana taiteilijana tässä jatkumossa, Vaari iloitsee.

Kirkkotekstiilien käyttöikä on 30-50 vuotta. Vihreitä ja valkoisia tekstiilejä käytetään hyvin usein kirkkovuodessa ja ne kuluvat eniten.

Valkoinen väri aloittaa kirkkovuoden. Vaari on kirjaillut valkoiselle pohjalle pajunkissoja, amarylliksiä, tulppaaneja ja ruusuja. Niissä tulevat esille suuret juhlat, kuten joulu, pääsiäinen ja helatorstai.

- Amaryllis on liljana Marian symboli. Punainen on rakkauden ja veren väri. Tulppaanin kukka on kuin liekki. Ruusua on käytetty kirkkotaiteen kasvisymboleista eniten. Se on Marian, Jeesuksen ja marttyyrien vertauskuva. Ruusut ovat myös muisto kirkon hautausmaata vuosia sitten kiertäneestä ruusuaidasta, Helena Vaari tietää.

Hollolalaistaiteilijan kättenjälkeä voi ihailla alttarivaatteissa, saarnatuolin kirjaliinassa, ehtoollismaljan kalkkiliinassa, papin stoolassa ja messukasukassa.

Helena Vaari on kirjonut kirkkotekstiileihin myös tulen ja veden.

- Tuli viittaa Hämeenkosken ensimmäiseen kirkkoon, Pyhän Laurin keskiaikaiseen kivikirkkoon. Tuli on diakoni Laurentiuksen symboli, hän kärsi marttyyrikuoleman parilalla polttamalla. Pyhän Laurin kirkon rauniot ovat nykyisen kirkon läheisyydessä. Vesi on kastevesi ja myös Hämeenkosken kunnan keskellä virtaava kaunis koski, hän avaa.

Osoitteessa www.helenavaari.fi/ajankohtaista/pohjolan-palmuja-ja-lasihelmia/ on esillä kuvagalleria Hämeenkosken adventtimessusta ja kirkkotekstiileistä.

Lue koko juttu Seutu4-lehdistä 16.12.

Kommentoi