Hamppu on mainettaan monipuolisempi kasvi

Asikkalalaisen Olli Alhon pelloilla kasvaa Futura 75 -nimistä kuituhamppua.

Marika Silver

Hampun viljelyllä on nykykielessä kielteinen kaiku, vaikka hampusta voi valmistaa yhtä ja toista hyödyllistä. Tuhansia vuosia viljelty kuituhamppu on poikkeuksellisen monipuolinen kasvi: sen varren sisältämästä korkealaatuisesta kuidusta valmistetaan muun muassa öljypohjaisia muoveja korvaavia biokomposiitteja, ja varren puumaisesta osasta jalostetaan kuivikepellettiä sekä poltto-ominaisuuksiltaan puuta vastaavaa bioenergiaa. Hampulla on myös ollut tärkeä asema esimerkiksi erilaisten tekstiilien tuotannossa.

Asikkalan Kurhilassa sijaitsevan Vanhan Kevarin isäntä Olli Alho otti kuituhampun viljelyyn viime vuonna.

- Otin pellot omiin nimiini, kun tätini kuoli. Aiemmin pellot olivat vuokralla, ja silloin niissä kasvoi pääasiassa juurikasta - mutta myös viljaa.

Alho päätti alkaa viljellä hamppua mielenkiinnosta ja siksi, että uskoi sen menestyvän kohtuuhyvin. Hänen nimissään olevien peltojen pinta-ala on noin 5,5 hehtaaria.

Hampun viljely taantui 1800-luvun loppupuolella ja käytännössä loppui kokonaan 1950-luvulle tultaessa. YK:n huumausaineiden yleissopimusta tulkittiin monissa maissa siten, että myös teolliset hamppulajikkeet, joita ei voi käyttää päihteenä, kiellettiin.

EU-lajikelistalla olevilla sertifioiduilla kuituhamppulajikkeilla ei ole narkoottisia vaikutuksia, eikä niitä voi käyttää päihteenä. Kuituhamppulajikkeiden viljelystä maksetaankin normaalit maataloustuet.

Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1995 hampun viljely sallittiin uudelleen, minkä jälkeen hamppua on viljelty vuosittain joitakin satoja hehtaareja.

Täällä kuituhamppu korjataan ja kylvetään keväällä. Olli Alho on tyytyväinen viimeisimpään - ja samalla ensimmäiseen - satoonsa, joskaan sen suuruus ei ole vielä täysin selvillä.

- Hyvä sato se oli, vaikken sitä vielä ole punninnutkaan. Parhaimmillaan voi tulla kymmenen tonnia hehtaarilta, Alho arvioi.

Suomessa kuituhamppu voi kasvaa kesän aikana yli neljämetriseksi ja tuottaa jopa 15 tonnia kuiva-ainetta hehtaarilla.

Jutussa on käytetty lähteenä: hemprefine.fi/projects/kuituhamppu-lyhyesti

Koko juttu luettavissa tänään ilmestyneiden Seutu4-lehtien Maa- ja metsätalousteemassa.

Kommentoi