Ilkka Viljanen muuttaa Asikkalaan

Ilkka Viljanen kertoi ratkaisustaan julkisuuteen tiistaina. Eroilmoituksen yhteydessä hän esitti kriittisiä huomioita paikallisesta päätöksenteosta ja totesi tutuksi tulleeseen tyyliinsä, että yhden sormen osoittaessa muita vähintään kolme sormea osoittaa aina itseensä päin.

Tommi Berg

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen (kok) jättää lahtelaisen kunnallispolitiikan ja muuttaa Asikkalaan. Hän perustelee ratkaisuaan ennen kaikkea henkilökohtaisella elämäntilanteellaan.

- Elämäni on yhä enemmän Asikkalassa. Ei olisi reilua, että pitäisin täällä jotain poste restantea ja hoitaisin Lahden asioita.

Tiistaisessa tiedotustilaisuudessa oli eräänlaista poliittisen testamentin ilmapiiriä. Viljanen pohdiskeli monesta näkökulmasta lahtelaisen politiikan nykytilannetta ja käynnissä olevan valtuustokauden aikana tehtyjä päätöksiä. Totuttuun tapaan Viljanen nosti esille viime aikojen säästötoimet ja muistutti tulevien vuosien haasteista.

Eroilmoituksen myötä puheisiin tuli kuitenkin ripaus suorasukaisuutta. Viljasen mielestä tähän asti tehdyt talouden sopeuttamistoimet ovat olleet lähinnä pintaraapaisua.

- Ei se ole kestävällä pohjalla, jos joka vuosi kysytään henkilökunnalta, kuka pitää talkoovapaita.

Viljanen peräänkuuluttikin rakenteellisia ratkaisuja, eli muun muassa palveluverkon tiivistämistä. Hänen kokemuksensa perusteella asia on käytännössä vaikea toteuttaa, koska jokaiselle palvelupisteelle löytyy aina puolustajansa.

- Siinä vaiheessa rakenteellisten uudistusten kannattajat jäävät vähemmistöön.

Viljasen ero lahtelaista luottamustoimista tapahtuu käytännössä kesäkuussa valtuuston kokouksessa. Asia ei tullut täysin puskista eduskuntavaalien jälkeen, mutta Viljasen mukaan päätös ei ollut helppo. Tässä vaiheessa tulevaisuutta koskevat suunnitelmat ovat vielä osittain auki. Tekemistä ainakin riittää muutaman hehtaarin pientilalla Salonsaaressa, Viljanen totesi viihtyvänsä siellä hyvin kanojen kanssa.

Eropäätöstä koskevan tiedotustilaisuuden yhteydessä Viljaselta kysyttiin myös hänen halukkuuttaan lähteä mukaan Asikkalan kunnallispolitiikkaan.

- Vielä on ennenaikaista pohtia sitä, Viljanen totesi.

Viljanen pohdiskeli myös nykyistä päätöksentekokulttuuria. Hänen kokemuksensa mukaan kaupunginhallituksen aikaa menee nykyään liikaa lautakuntatasoisten asioiden pyörittelemiseen. Toisaalta lautakunnilla on vaikeuksia toteuttaa kaupunginvaltuuston linjauksia. Viljasen arvion mukaan tämä johtuu siitä, että lautakunnissa kokemattomia ja nuoria poliitikkoja.

- Merkittävissä lautakunnissa on hirveän paljon poliittisen uransa alkutaipaleella olevia henkilöitä. En halua nimetä ketään, mutta nämä uudet valtuutetut ja kokemattomat poliitikot ovat joutuneet kohtuuttoman kovaan paikkaan viimeisen kahden vuoden aikana.

Viljanen ehdottikin lahtelaiseen päätöksentekoon niin sanottua valiokunta- tai ministerimallia. Toisin sanoen lautakuntien jäsenet valittaisiin vain valtuutettujen keskuudesta tai lautakuntien puheenjohtajat olisivat kaupunginhallituksen jäseniä. Käytännössä nuo mallit tarkoittaisivat sitä, että luottamuspaikkoja olisi tarjolla yhä harvemmille. Viljasen mukaan järjestely jäntevöittäisi päätöksentekoa.

- Kunnallisjärjestöt yskisivät, koska vaaleissa mukana olleita pitää palkita. Tämä vaatisi rohkeutta puolueilta, mutta kaupungin ja veronmaksajien kannalta tämä olisi hyvä asia.

Viljanen otti kantaa myös omistajaohjaukseen ja kaupungin tytäryhtiöiden johtamiseen. Hän toisti ehdotuksensa, jonka mukaan pitäisi saada hallitusammattilaisia.

- Jos hallitukset ovat heikkoja, toimitusjohtaja johtaa hallitusta substanssiosaamisellaan eikä hallitus toimi toimitusjohtajan esimiehenä.

Tekeillä olevaan Lahden ja Nastolan kuntaliitoksen Viljanen suhtautuu luottavaisesti.

- Se tulee olemaan koko maakunnan pelastus. Se tulee aiheuttamaan vielä jotakin muutakin. Mitä, en osaa vielä sanoa.

Viljanen puhui suorasukaisesti myös politiikkaan liittyvistä henkilökohtaisista paineista. Hänen kokemuksensa mukaan viimeisten vuosien aikana on saanut tuntea entistä voimakkaammin politiikan raadollisuuden.

- Arkipäivää on se, että aina on joku henkilö tai porukka, joka jahtaa jotakuta kollegaa.

Viljanen kertoi myös saaneensa kaupunginhallituksen puheenjohtajana päivittäin nimettömiä viestejä.

- Ne eivät liittyneet tähän työhön, vaan arvoihini, ulkoiseen habitukseeni, koulutukseeni, ... se on mennyt tosi rumaksi, Viljanen pohdiskeli.

Keskustelu