Kosken Seurala talkoovoimin juhlakuntoon – yhteisellä ponnistuksella halutaan turvata talon tulevaisuus

Kosken Seuralaa on ollut kunnostamassa päivisin kymmenkunta talkoolaista. Tero Heinonen näyttää, kuinka naulaimella paukutetaan karmit kohdilleen Risto Ojalan avustaessa. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Hämeenkosken Seuralaa on remontoitu tammikuusta lähtien talkoovoimin. Työt ovat edenneet vauhdikkaasti.

Remontissa korjataan ja maalataan juhlasalin, ravintolatilan, eteisaulan, porraskäytävän sekä yhden kokoustilan katot, seinät ja ikkunat. Ikkuna- ja näyttämöverhot uusitaan ja valaistusta modernisoidaan. Seuralaan tulee myös av-laitteet.

– Nyt ei tehdä mitään suurempaa. Putkiremontit on tehty kolme vuotta sitten. Yksi iso puristus on näyttämön ja kaikkien tilojen verhojen uusiminen, kiteyttää talkookoordinaattori Asko Laine.

– Varsinaiset ikkunaverhot on jo valittu, mutta esiriippuasia on vaikea, kun se on niin hallitseva elementti juhlatilassa. Siinä on vielä aikalisä värin suhteen. Kangaslaatu ja toimittaja on valittu, mutta väri on harkinnassa, Rauni Miettinen pohjustaa.

Remonttia rahoitetaan pääosin Etpähä ry:n Leader-rahalla. Työpanoksesta vastaa salin ja porraskäytävän maalaamista lukuun ottamatta talkooväki. Laineen mukaan talkoolaisia on riittänyt ja kaikki on sujunut hyvin. Talkoourakka koetaan tärkeäksi.

– Parasta tässä on se, että saadaan talo pysymään kunnossa ja saadaan taloon toivottavasti hyvin vuokralaisia. Ainahan talkoissa on tämä, että kahvihetket ja huulenheitto ovat tärkeitä. Eihän tämä mitään totista hommaa saa olla.

Talkoihin ehtii vielä osallistumaan.

– Helmikuun puoleen väliin mennessä juhlasalin ja ravintolan täytyisi olla jonkinlaisessa kunnossa. Täällä on silloin ensimmäinen tilaisuus. Talkoot jatkuvat vielä, ja aloitamme joka päivä yhdeksältä. Voi tulla katsomaan, tekemistä löytyy aina kaikille.

Miksi urakka tuli ajankohtaiseksi?

– 70-luvun puolivälissä kunta vuokrasi koko kiinteistön käyttöönsä. Hämeenkosken kunta teki talon vuokratessaan ison remontin tähän. Sitten liityttiin Hollolaan. Nyt Hollola on irtisanonut vuokrasuhteen loppumaan kesällä 2021.

Hämeenkosken ja Hollolan kunta ovat pitäneet Seurala oy:n omistamaa kiinteistöä kunnossa.

– Nyt tämä jää yksistään Kosken Seurala oy:n ylläpitämäksi. Saneerauksen tarkoituksena on saada tämä kiinnostamaan vuokralaisia, kuten häiden, juhlien ja kokousten pitäjiä.

– Ilmeisesti kuntakin joutuu tästä tiloja vuokraamaan kansalaisopistolle. Wellamolla on täällä kudonta-, savi- ja liikuntapiirejä. Niistä toivotaan saatavan jonkin verran tuloja.

– Seurala on hyvin tärkeä. Jos tämä tästä loppuu, eihän Koskella ole sitten oikein mitään. Koulu on koulu – tuskin kukaan siellä häitä pitää, eikä siellä saa järjestää alkoholitarjoilua.

Keskustelu