Asikkalan kirkkoherraehdokkaita tentattiin vaalipaneelissa – ennakkoäänestys on käynnissä

Asikkalan uusi kirkkoherra on joko Jari Laulainen, Leevi Ruonakoski tai Petri Laine. Kirkkoherranvaalissa äänioikeus on kaikilla täysi-ikäisillä seurakunnan jäsenillä. Juuso Koskinen

Juuso Koskinen

Vääksyn Yhteiskoulun auditoriolla sunnuntaina järjestetyssä kirkkoherran vaalipaneelissa tentattavana olivat ehdokkaat Jari Laulainen, Leevi Ruonakoski ja Petri Laine. Vaalipaneelin puheenjohtajina toimivat Riitta Kuituniemi ja Merja Palokangas-Viitanen.

Kaikki kolme ehdokasta keskustelivat paneelin ajan hyvässä hengessä, ja olivatkin monessa asiassa samoilla linjoilla toistensa kanssa. Satapäinen seurakuntayleisö seurasi tarkkaavaisesti kandidaattien edesottamuksia ja antamia vastauksia tärkeisiin seurakuntaa koskeviin kysymyksiin.

Ehdokkaista Ruonakoski kertoi olevansa jumalanpalvelusihminen, joka korostaa yhteistyötä ja vireää sekä monipuolista seurakuntaelämää. Laulainen näyttäytyy yhteisöllisyyttä korostavana, innostavana valmentajana. Laine puolestaan priorisoi evankeliumiin ja Kristuksen sovitustyön julistamisen merkitykseen.

Ehdokkailta tiedusteltiin muun muassa kirkkolain tuntemusta, rukouksen ja strategian merkitystä seurakunnan toiminnassa sekä erilaisia keinoja osallistamisen edistämiseen ja vapaaehtoisten määrän lisäämiseen.

Kaikki kolme kandidaattia painottivat rukouksen merkityksellisyyttä ja myös sen säännöllistä muistuttamista. Seurakunnan strategiaa käsiteltäessä painotettiin yhtäältä yhteisen linjan löytämistä mutta toisaalta myös tarpeellisen välimatkan ottamista ja samalla kykyä strategian tarkasteluun etäältä käsin.

Myös pinnalla polttelevaan avioliittokeskusteluun ehdokkaiden kannat olivat yhteneväiset: kukaan ehdokkaista ei vihkisi samaa sukupuolta olevia keskinäiseen avioliittoon. Laulainen perustelee kantaa sillä, että kirkko turvautuu Jumalan sanaan, eikä Raamatusta ole löydettävissä perusteita tähän toimenpiteeseen.

Kysymyksessä Asikkalan seurakunnan vahvuuksien valjastamisesta ja heikkouksien kehittämisestä panelistien antamat vastaukset erosivat enemmän. Ruonakoski näkee Asikkalan maalaisseurakuntamaisen rakenteen ja kirkon merkityksen intiimissä yhteisössä ehdottomana vahvuutena.

– Jumalanpalvelus on seurakuntaelämän keskus ja seurakunta on mielestäni ennen kaikkea jumalanpalvelusyhteisö, Ruonakoski sanoi.

Haasteelliseksi hän kokee puolestaan kiinteistöjen kunnossapidosta koituvat kasvavat kustannukset.

Laulainen korosti vastauksessaan pitkiä linjoja taloudenpidossa, ja valoi luottoa seurakuntalaisiin.

– Täällä Asikkalassa pidetään ainakin huolta siitä, ettei tämä aika ole se, milloin kaikkea ruvetaan vähentämään. Meidän on hyvä muistaa, että sanoma on lopulta keskeisempää kuin talous. On pidettävä kirkkaana mielessä, minkä takia me täällä olemme, Laulainen virkkoi.

Laineelle tärkeintä on kiinteistöjen luova käyttö. Verot hän näkee työkaluna uskon ja evankeliumin kuulemisen mahdollistamiseen.

– Sisältö, tärkeimmät asiat ja myös vastuullinen seurakunnan ja sen talouden huoltaminen. Nämä ovat tärkeitä asioita, joita kuljettaa rinnakkain mukana kaikessa tekemisessä, Laine perusteli.

Kun ehdokkailta kysyttiin Raamatun opetuksesta ja ilmentämisestä, Ruonakoski ja Laulainen painottivat monipuolisuutta ja lasten sekä nuorten merkitystä kaiken toiminnan reflektoimisessa.

–  Raamattu on ainoa pyhä kirjamme, emmekä me tarvitse muuta, Laine puolestaan kiteytti.

Ehdokkailta kysyttiin myös, millaisia esimiehiä he ovat alaisilleen.

Laine kertoi olevansa keskusteleva ja tukeva esimies, joka pohtii, miten alainen pystyy tekemään työnsä mahdollisimman hyvin.

Ruonakoski korosti helposti lähestyttävyyttä ja niin ilojen kuin surujenkin jakamista, mutta totesi heti perään pystyvänsä tekemään myös kipeitä päätöksiä ja seisomaan niiden takana.

Laulainen painotti jokaisen johtamistilanteen olevan ainutlaatuinen. Hän korosti valmentavaa johtamistaitoaan, ja kykyään valjastaa jokaisen alaisen omat vahvuudet yhteiseen hyvään.

– Kirkkoherra on samalla manageri, leaderi ja paimen. Joukkue on aina enemmän kuin yksi pelaaja, Laulainen totesi hymyssä suin.

Kirkkoherran vaativa tehtävä on antaa kasvot seurakunnalleen ja olla siellä missä ihmisetkin ovat. Asikkalan uusi kirkkoherra valitaan sunnuntaina 8. maaliskuuta pidettävässä vaalissa.

Kirkkoherranvaali

Äänestysaikataulu

Ennakkoäänestys 6.3. asti päivittäin kello 9–18 Martin kammari, Rusthollintie 4, Vääksy.

Kirkkoherran vaali 8.3. kello 11–20 Maijan kammari.

Välitön vaali, äänioikeus 18 vuotta täyttäneellä seurakunnan jäsenellä.

Kommentoi