Rakokiven alue Nastolassa jatkaa uudistumista – monitoimitalon rakentaminen sujunut hyvin

Rakokiven monitoimitalon rakennusprojekti etenee aikataulussa. Sääsuojuksen alla piileskelevän monitoimitalon rakentaminen on sujunut ongelmitta, ja lämpimän talven myötä on säästetty lämmityskuluissakin. Ville Hakala

Antti Hartikainen

Rakokiven liikekeskuksen kiintopisteeksi rakentuvan monitoimitalon on tarkoitus valmistua keväällä 2021. Uuteen kouluun oppilaat pääsevät mahdollisesti syksyllä 2021.

– Kesällä 2021 teemme vielä katutöitä monitoimitalon läheisyydessä. Kaikki pyritään saamaan valmiiksi koulujen alkuun mennessä, arvioi Lahden kaupungin maankäyttö ja aluehankkeet -yksikön projektipäällikkö Riitta Niskanen.

Uuden monitoimitalon ympäristöä tullaan muokkaamaan liikenteen ja viihtyvyyden parantamiseksi.

Niskanen koordinoi Rakokiven liikekeskuksen kehittämistä yhdessä hankeryhmän kanssa, johon kuuluu edustajat muun muassa Nastolan Yrittäjistä ja Nastolan aluejohtokunnasta.

– Koordinoimme eri hankkeita, jotta ne limittyisivät hyvin toisiinsa. Kun monitoimitalo alkaa valmistua, niin pystymme varmistamaan, että myös infra ja kaavoitustyö valmistuvat samassa aikataulussa.

Toritien kaava, joka tuli joulukuussa lainvoimaiseksi, tuo muutoksia alueen liikennejärjestelyihin ensi vuonna. Toritie yhdistetään nykyistä suoremmin sekä Rakokiventiehen että Urheilutiehen.

Kaavassa varmistetaan myös paikka mahdolliselle uudelle terveysasemalle Rakokiventien ja Toritien kulmaukseen.

– Terveysaseman toteuttamispäätöstä ei ole vielä tehty, mutta jos se tulee, sijaintipäätös on jo tehty. Terveysasemaa ja lisäksi olemassa olevia toimintoja varten sinne on tulossa uusi katuyhteys Rapparintielle, jota pitkin kuljettaisiin terveysasemalle, Niskanen kertoo.

– Samalla on suunniteltu Toritien ja Rapparintien alueen katuja ja monitoimitalon ympäröiviä raitteja, jotta ne palvelisivat monitoimitaloa parhaalla mahdollisella tavalla.

Niskasen mukaan katu- ja liittymäsuunnitelmat on jo lyöty lukkoon, mutta monitoimitalon kiivainta rakennusvaihetta ei haluta häiritä. Valmista pitäisi kuitenkin tulla ennen monitoimitalon käyttöönottoa.

Alueen elinvoimaisuutta pyritään lisäämään myös uusia asuintontteja kaavoittamalla.

– Kaupallinen vetovoima ei ole paras mahdollinen, mutta nyt sinne on saatu jo kaksi kerrostalokohdetta hyvin käyntiin, monitoimitalo on tulossa ja toivottavasti terveysasemakin. Mielestäni nämä vahvistavat alueen näkymää todella tehokkaasti, Niskanen painottaa.

Projektipäällikkö kertoo, että myös alueen liikenneturvallisuutta pyritään kehittämään lähivuosina, koska torialue ja pysäköintijärjestelyt koetaan haastavina. Mahdolliset muutokset edellyttävät kiinteistönomistajien yhteistyötä.

Itse monitoimitalon rakentaminen on sujunut hyvin.

– Se on mennyt aikataulussa ja mielestäni työmaa on harvinaisen siisti, tiivistää hankkeen projektipäällikkö Tom Holmlund Lahden Tilakeskuksesta.

Poikkeuksellinen talvi ei ole vaikuttanut rakentamiseen, mutta lumettomuudesta on ollut hyötyä.

– Lumitöitä ei ole tarvinnut tehdä ja lämmittäminen on tullut edullisemmaksi.

Rakennuksen ympärille tehty suuri sääsuoja helpottaa rakentamista.

– Sääsuojaus on tätä päivää. Rakenteet pääsevät kuivumaan aikaisemmassa vaiheessa, ja pääsemme tekemään semmoisia työvaiheita säältä suojassa, jotka voisivat olla arkoja kastumiselle.

Terve betonirakenteinen koulu -kehityshankkeen myötä rakentamisessa on koitettu välttää sisäilmaongelmia.

– Meillä on ollut sellaisia kohteita, joissa on ollut muovimattoja betonin päällä. Jos sinne on vähänkään jäänyt kosteutta, muovimatoista ja niiden liimoista on saattanut aiheutua sisäilmaongelmia.

Muovimattojen tilalle tulee hiottuja betonilattioita ja tekstiilimattoja luokkatiloihin. Liimattavia pinnoitteita pyritään välttämään lattiapinnoilla.

Monitoimitalo

Palvelut

Uuden monitoimitalon käyttäjinä on noin 640 lasta ja 110 työntekijää.

Monitoimitaloon sijoittuvat päiväkoti, esiopetus, vuosiluokkien 1–6 perusopetus, erityisen tuen pienryhmät ja koululaisten iltapäivätoiminta.

Taloon tulee Nastolan kirjasto ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelun valmistuskeittiö.

Monitoimitaloon tulee myös vuokrattavia tiloja.

Kommentoi