Järvelän Kylis kaipaa tekijöitä

”Kyliksen merkitys Kärkölän nuorisolle on ilmeinen. Ilman tätä paikkaa he olisivat pitkälti viettäneet viimeisen kolme vuotta pelkästään ajamassa rinkiä pitkin kylää aiheuttaen pahennusta ja häiriötä”, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Milla Kovasin huomauttaa. Juuso Koskinen

Juuso Koskinen

Järvelän Kyläyhdistys ja sen ylläpitämä Kylis kaipaavat lisää vapaaehtoisia tekijöitä toiminnan jatkuvuuden säilyttämiseksi. Rekrytointia on tehty sosiaalisessa mediassa sekä erilaisissa tapahtumissa.

– Ihmiset kokevat tämän olevan pääasiassa nuorten tila, vaikka olemme kaikille avoin koko kylän tupa, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Milla Kovasin painottaa.

Kyläyhdistyksen perimmäisenä arvona on kokonaisvaltainen syrjäytymisen ehkäisy ja tasa-arvon ylläpitäminen. Yhdistyksen toimintaan voi lähteä mukaan monin eri tavoin.

– Iltojen valvominen Kyliksellä on yksi matalan kynnyksen väylä osallistua. Tapahtumiin kaivataan myös ihmisiä kojuille ja makkaran paistoon sekä lehtijuttujen kirjoittajia uuteen Kylis-Sanomat-julkaisuun. Kaikki ovat tervetulleita mukaan ideoimaan, Kovasin kertoo.

Ainutlaatuiset kohtaamiset ovat se juttu, minkä takia tätä tahtoo tehdä.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Milla Kovasin

Alkuperäinen idea Kyliksen suhteen oli tehdä nuorille oma paikka, mutta toimintaa on sittemmin pyritty laajentamaan kaikenikäisille kuntalaisille. Vuonna 2019 Kyliksellä oli kokonaisuudessaan noin 7 500 käyntikertaa, 20–30 vierailijaa aukiolopäivää kohden. Kävijämäärä on koko ajan kasvussa ja kysyntää laajamittaiselle aukiololle sekä uusille tekijöille on valtavasti.

– On hyvä muistaa, että kyläyhdistys toteuttaa toimintaa kaikille iästä riippumatta. Monella aikuisella on valitettavasti suuri kynnys tulla iltaisin, kun nuoret ovat täällä. Meidän ”hurjat” mopopojat ovat todellisuudessa herttaisia ja fiksuja, eivät he pure tai ole mitään pahiksia. Ammattikoulu kasvattaa ihan silmissä, Kovasin hehkuttaa.

Kylis tarjoaa muun muassa mahdollisuuden pelata ja lainata lautapelejä, katsella elokuvia tai vain oleilla läheisten kanssa kahvikupposen ääressä ja ladata puhelintaan. Kysyttäessä nuoret olivat sitä mieltä, ettei pelikonsoleita tai langatonta nettiyhteyttä edes tarvita.

Viimeaikoina yhdistys on pyrkinyt lisäämään toimintaa arkipäiville. Idealistalla on palloteltu esimerkiksi bingon, tietovisojen ja keskustelutilaisuuksien mahdollisuudesta. Toiminnan painopiste pysyy kuitenkin edelleen lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä.

– Vapaaehtoistoiminta on antoisaa ja äärimmäisen vastavuoroista, nuoret antavat aina enemmän kuin ottavat. Sitä pääsee tuottamaan hyvää mieltä ja todistamaan nuorten kasvua ja onnistumisia. Ainutlaatuiset kohtaamiset ovat se juttu, minkä takia tätä tahtoo tehdä, Kovasin kertoo innostuneesti.

Kyläyhdistys rohkaiseekin kyläläisiä heittäytymään toimintaan mukaan ja kantamaan kortensa kekoon vaikka vain ideoinnin muodossa.

– Tärkeintä on yhteistyössä nuorisotoimen työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa pitää huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Haaste on ollut houkutella nuoret sanomaan toiveensa ääneen ja pyrimmekin entistä enemmän saamaan nuorten ääntä kuuluviin, Kovasin kiteyttää.

Kyläyhdistyksen toiminnasta kiinnostuneille vapaaehtoisille yhteydenottoväyliä on lukuisia. Kylikselle voi mennä käymään paikan päälle tai hihasta voi nykäistä erilaisissa tapahtumissa, sosiaalisessa mediassa tai sähköpostin välityksellä.

Kommentoi