Ajankohtaista

Urajärvellä toimii maakunnan suurin aurinkovoimala

Urajärveläinen Polar Spring Oy pokkasi marraskuun Hinku-teko -palkinnon esimerkillisestä toiminnastaan energiatehokkuuden hyväksi ja päästöjen vähentämiseksi. Yritys asensi viime elokuussa katolleen 190 kWp aurinkosähköjärjestelmän, joka on tällä hetkellä kuudenneksi suurin aurinkovoimala Suomessa. Päijät-Hämeen mittakaavassa voimala on maakunnan suurin.

Hinku-teko -palkinto valitaan kuukausittain Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen kunnissa toteutettujen toimien joukosta. Palkintoraati arvostaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen lisäksi myös muun muassa toimien tuomia taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä, edelläkävijyyden osoittamista sekä aktiivista työtä ilmastonmuutoksen hillinnän hyvien käytäntöjen edistämiseksi.

Polar Springillä pinta-alaltaan 1 240 neliömetrin paneelien arvioitu sähköntuotanto on 160 000 kWh vuodessa, mikä vastaa noin kuudenkymmenen normaalin varustetason kerrostalokolmion sähkönkulutusta.

Investoinnin avulla yritys saa kesäkuukausien aikana jopa yli 50 prosenttia tarvitsemastaan sähköstä aurinkopaneeleista. Viikonloppuisin, kun yrityksen tuotanto ei ole käynnissä, tuotettu sähkö siirretään markkinoille. Teko vähentää hiilidioksidipäästöjä 31 500 kilolla vuodessa. Polar Springin aurinkopaneeliprojektin toteutuksesta vastasi Naps Solar Systems Oy.

Polar Springin aurinkosähköprojekti saa jatkoa ensi vuonna, kun loppuvuodesta valmistuva varastolaajennus saa katolleen lisää paneeleja. Tämän jälkeen aurinkopaneelijärjestelmän kokonaistuotantoteho tulee olemaan 291 kWp. Tällä tuotantomäärällä Polar Spring Oy:n aurinkosähköjärjestelmä nousee Suomen neljänneksi suurimmaksi aurinkovoimalaksi.

Polar Spring Oy:n toimitusjohtaja Niilo Pellonmaan mukaan aurinkovoimala sopii pullottamolle erityisen hyvin, koska tuotanto on suurimmillaan kesä-, heinä-, ja elokuussa, jolloin myös aurinkopaneeleista saa parhaan tehon irti.

- Kaikki sähkö, mitä saamme omaksi hyödyksemme on arvokasta. Verkkoon myydään se, mitä emme itse käytä, mutta siitähän ei käytännössä makseta mitään, Pellonmaa toteaa.

Syyskuussa valmistunut aurinkovoimala tuli maksamaan yritykselle noin 300 000 euroa, ja investointi kasvaa varaston katolle asennettavien aurinkopaneelien myötä noin puoleen miljoonaan euroon.

- Emme ole lähteneet tavoittelemaan sijoitukselle mitään nopeaa takaisinmaksuaikaa, kunhan se vain jollakin aikavälillä maksaa itsensä takaisin. Aurinkopaneelien käyttöikä pitäisi olla ainakin 30 vuotta, Pellonmaa kertoo.

Hänen mukaansa aurinkovoimala on lähdevesifirmalle myös imagokysymys.

- Ennen kaikkea on uskottu itse asiaan, että jatkossa vetemme on entistäkin puhtaammin tuotettua. Omistamme Kivistönlähteen ja tästä tehtaan ympäriltä 15 hehtaaria maata, ja visionamme on, että tämä olisi alueena sellainen lähdepuisto. Intresseissämme on tietysti se, että mitä puhtaampaa luonto lähteen ympärillä on, sitä puhtaampaa vettä saamme sieltä, Pellonmaa kiteyttää.

Polar Spring työllistää yli kymmenen henkilöä ja tuottaa noin seitsemän miljoonaa litraa pullotettua vettä vuodessa. Finnair on yksi yrityksen suurimpia asiakkaita. Vientiin vedestä menee noin kymmenen prosenttia.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme