Ajankohtaista

Uimataidosta tulee arviointi koulutodistukseen

Nastolan sukellusuunnistajien Markus Kontturi ohjeisti Nea Snickeriä (oik.) ja Iida Savolaista oikeanlaisiin vesipelastusotteisiin.

Uudessa opetussuunnitelmassa liikuntalajien opettelemisen sijaan painopisteenä ovat oppilaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn tukeminen. Liikunnan opetuksessa on mainittu nimeltä ainoastaan yksi laji, joka koululaisen on opittava liikuntatunnilla: uimataito.

- Se arvioidaan kolmas- ja neljäsluokkalaisten todistuksissa, Pennalan koulun rehtori Pauli Väntönen kertoo.

Pennalan koululaiset osallistuivat keskiviikkona Orimattilan uimahallissa järjestettyyn Vesisankarit-päivään. Päivän mittaan koululaiset harjoittelivat vesillä liikkumisen taitoja toiminnallisilla rastipisteillä ohjaajien opastuksella, mikä vastaa hyvin opetussuunnitelman sisältöä.

- Uimataito on taito, jota voi tarvita milloin vain. Tällainen päivä on hyödyllinen, koska esimerkiksi pelastusliivien kanssa uimiseen on omat niksit ja taidot, joita hätätilanteessa tarvitaan. Sellaisiakin käytiin täällä läpi, Väntönen jatkaa.

Hänen mukaansa kaikki Pennalan koulun neljäsluokkalaiset osaavat uida, mutta kolmannen luokan 20 oppilaasta viidellä ei ollut tapahtumassa tarvittavaa uimataitoa.

- Se on aika iso prosentti, Väntönen huomauttaa.

- Koulussa tullaan järjestämään lisää tilaisuuksia uimaopetukseen. Uimahallin käyttöhän on kouluille ilmaista, mutta matkoista tulee laskua. Se on vähentänyt käyntien määrää, hän arvioi.

Neljäsluokkalaiset Iida Savolainen ja Nea Snickeri selvittivät Nastolan sukellussuunnistajien hengenpelastustehtävän näppärästi. Ohjaaja Markus Kontturi ohjeisti ensin Nean uimaan kauemmas altaaseen. Tämän jälkeen Iida heitti pelastusvälineen leikisti hädässä olleelle koulutoverilleen ja veti tämän turvaan altaan reunalle.

- Hienosti meni, Kontturi kehaisi ripeästi toiminutta kaksikkoa.

Rastin pääviesti, jonka ohjaaja toivoo jäävän lapsien takaraivoon, on se, että jokainen voi auttaa.

- Hälytä apua, rauhoita uhri, käytä apuvälinettä ja pelasta, Kontturi tiivistää.

Orimattilan tapahtuma päätti syksyn Vesisankarit-kiertueen.

- Kiertue on ollut aivan huikea, lähes 3 500 alakoululaista on osallistunut siihen, tapahtumakoordinaattori Pauliina Kotiranta Koululiikuntaliitosta toteaa.

Hän toivoo kiertueen antavan lapsille kipinää uimataidon kehittämiseen.

Tutkimusten mukaan joka kolmas suomalainen ei osaa uida. Vuonna 2011 tehtyyn tutkimukseen vastanneista lähes 5 300 kuudesluokkalaisesta noin joka neljäs kertoi, ettei osaa syvään veteen pudottuaan uida 200:aa metriä, josta 50 metriä selällään.

- Se on mielestäni järkyttävä ja huolestuttava lukema. Olen aina sanonut, että uimataito on hyvä henkivakuutus, Orimattilan liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Teemu Mäkipaakkanen toteaa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry julkistaa marraskuussa uuden uimataitotutkimuksen, jonka mukaan ilmeisesti ainakin kuudesluokkalaisten uimataito on hieman kohentunut.

Lue koko artikkeli ensi viikon Orimattilan aluelehdestä.

Stiina Ikonen
stiina.ikonen@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme