Ajankohtaista

Hollolan uusi kirjastoauto on rakennettu kuorma-auton alustalle

Uutta kirjastoautoa esitellään parhaillaan Hollolan torilla. Kuva: Tuomas Räihä

Hollolan uusi kirjastoauto otettiin virallisesti käyttöön tänään tiistaina. Auto on parkkeerattu Hollolan torille, jossa halukkailla on mahdollisuus tutustua siihen iltaseitsemään asti.

Uusi kirjastoauto on rakennettu eri tavalla kuin aikaisemmat linja-auton pohjalle rakennetut kirjastoautot: nyt alustana on kuorma-auto, ja kirjasto-osa rakennetaan erilliseen konttiin.

- Suomessa on seitsemän tällaista kuorma-auton alustalle tehtyä kirjastoautoa, mutta tämä on nyt ensimmäinen, joka on tehty Volvon alustalle. Se ei muuten juurikaan poikkea muista vastaanvanlaisista, paitsi se on vähän korkeampi, Hollolan kirjastoautonkuljettaja-virkailija Pasi Sivenius kertoo.

Hän on ollut vahvasti ideoimassa uudentyyppistä tapaa rakentaa kirjastoautoja. Ensimmäinen kuorma-auton pohjalle tehty kirjastoauto otettiin käyttöön vuonna 2012 Kirkkonummella. Uusien autojen etu on se, että kontin voi vaihtaa toiselle alustalle, kun aiemman kilometrit tulevat täyteen.

- Kirjastoauton kokonaiskustannuksista kolmasosa on alustan ja loput kirjaston kustannuksia.

Hollolan vanha kirjastoauto ehti palvella asiakkaita 15 vuotta. Siveniuksen mukaan se oli jo aikansa elänyt.

- Se alkoi olla kylmä ja vetoinen, niin kuin kaikki vanhanmalliset kirjastoautot tuppaavaat olemaan. Se oli myös kuskille turvaton. Esimerkiksi katumaasturin kanssa tapahtuva nokkakolari olisi katkaissut kuljettajalta jalat.

Lue koko artikkeli huomenna ilmestyvistä Hollolan Sanomista.

Tuomas Räihä

Suosittelemme