Ajankohtaista

Kärkölän kunnanjohtaja: ”Ihan selviä euroja hävittiin”

Kotokunta Oy:n edustajien läsnäolo eilisessä valtuuston kokouksessa ei auttanut: tiloja ei vuokrattu.

Kärkölän kunnanvaltuusto kieltäytyi eilen vuokraamasta vanhainkodin tyhjeneviä tiloja turvapaikanhakijanuorten ryhmäkodiksi. Valtuusto kaatoi kunnanhallituksen esityksen äänin 12-14.

- En odottanut kielteistä tulosta. Mutta kun näin, mikä tilanne oli varajäsenten osalta, ajattelin, että tasaiseksi menee. Demariryhmän jakaantuminen oli selkeä yllätys, kunnanjohtaja Seppo Huldén toteaa.

Huldén laskee, että kunnalta jää päätöksen jälkeen saamatta suoraa vuokratuloa ja muita tuloja yhteensä 200 000 euroa vuodessa.

- Siinä jäävät saamatta ely-keskuksen korvaukset, valtionosuus ja lisäksi jää tulematta yritys, joka olisi sijoittunut kunnassa kymmenen suurimman työllistäjän joukkoon.

Välillisinä vaikutuksina kunnanjohtaja näkee myös työllistymisen ongelmat.

- Kun vanhainkoti loppuu, myös keittiön toiminta loppuu. Pahimmillaan joudumme yt-neuvotteluihin, mikä tarkoittaa sitäkin, että emme voi palkata työllistettäviä. Keittiön loppuessa emme myöskään pysty toimittamaan kotipalvelun aterioita, mikä taas tarkoittaa, että ne tulevat jostain muualta.

Huldén uskoo lisäksi, että ainakin jonkin verran kärköläläisiä olisi työllistynyt uuteen perheryhmäkodin ja tuetun asumisen yksikköön.

- Entä olisiko vuokralle tullut Kotokunta voinut tehdä tulosta ja tuoda yhteisöveroja?

Huldénin mukaan kaikkein kammottavinta on väite, että on epäinhimillistä tuoda pakolaisia Kärkölään.

- Kuinka me sitten voidaan olla töissä täällä, hän heittää vastakysymyksen.

Osa vanhainkodin kiinteistöstä on jo tyhjillään, ja viimeiset asukkaat muuttavat tiloista pois kesäkuun loppuun mennessä. Kulut jäävät silti.

- Joka kuukausi maksamme vuokraa Danske Financelle 9 500 euroa plus vastaamme hoitokuluista. Vaikka lämmöt pitäisi minimillä, peruslämpö ja hoito vievät sen 20 000-30 000 euroa vuodessa. Välillä varmaan joudutaan uusimaan ikkunoita, kun vandaalit hajottavat niitä. Väkisinkin vuosittain tulee noin 150 000 euron kustannukset, koska ei rakennusta voi jättää ränsistymään niin kuin Venäjällä.

Seppo Huldénin mielestä valtuuston päätös oli niin raju, ettei järki meinaa riittää sen miettimiseen.

- Voi olla, että rakennuksen kanssa käy köpelösti jo muutaman vuoden kuluttua. Jos mitään järkevää toimintaa ei löydy, se ei säily sote-kiinteistönä, ja sitten joudutaan miettimään sen alaskirjausta. Nyt arvo on kirjattu 3,2 miljoonaan, mutta viiden vuoden päästä tilintarkastaja voi sanoa, ettei sopimusta saa uusia, kun ei ole käyttöäkään. Viiden vuoden päästä pelkästään siitä voi tulla 2,5 miljoonaa euroa miinusta ja taas ihmetellään, mitäs sitten tehdään. Vaikka miten on yritetty miettiä tilojen kanssa vaihtoehtoja, niitä ei vaan ole.

Stiina Ikonen
stiina.ikonen@seutuneloset.fi

Suosittelemme