Ajankohtaista

Kauppias epäilee veneveron toteutumista

Vääksyn Konepisteen toimitusjohtajan Janne Korhosen mukaan venekauppa on piristymässä muutaman tasaisen vuoden jälkeen.

Venekauppa polkaistaan toden teolla käyntiin tulevan kesän osalta tämän viikon perjantaina alkavilla venemessuilla. Messuihin panostaa myös Vääksyn Konepiste.

- Messut on iso ponnistus. Me viemme sinne itsekin veneitä ja meillä on siellä 6 miestä paikalla jatkuvasti. Oikeastaan me muutamme osoitteemme hyvin vahvasti messujen ajaksi Messukeskukseen ja liikkeen pidämme auki vain päivystysluonteisesti sen aikaa. Se on tärkeä tapahtuma, Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen kertoo.

Konepisteen syksy oli venekaupan osalta hyvä. Muutaman vuoden tasaisen tekemisen jälkeen venekaupassa on kasvamisen merkkejä.

- Syksy on ennakkokaupan aikaa ja sitähän se toki tässäkin vaiheessa on. Syksy oli suhteellisen hyvä, ennakkokauppa on käynyt jopa paremmin kuin vuosi sitten. Siinä mielessä tuleva kausi näyttää ihan hyvältä, Korhonen toteaa.

Konepisteestä ostetaan nykyään veneitä laidasta laitaan, mutta muutamat veneluokat nousevat myyntitilastojen kärkeen.

- Ehkä eniten myydään tänä päivänä sellaista monikäyttöistä yleisvenettä ja silloin se on avovene. Kokoluokka on viiden metrin molemmin puolin. Toinen luokka on hytilliset yhteys-, kalastus-, ja retkiveneet, Korhonen kertoo.

Tulevan kesän ennakkomyyntiä ei ole hidastanut edes hallituksen kaavailema venevero, joka koskisi teholtaan yli 38 kilowatin tai ja pituudeltaan yli 9 metrisiä veneitä. Enimmillään vero olisi 300 euroa vuodessa.

- Kyllä verosta kysytty on, mutta ihmiset ovat odottavalla kannalla. Siinä on vielä monta kysymystä auki ja mitään ei ole päätetty. Toki kaupan näkökulmasta olisi toivottavaa, että tällainen tila missä ei tiedetä että tuleeko ja mitä tulee, niin tulisi mahdollisimman nopeasti joku päätös siihen, Korhonen pohtii.

Hänen mukaansa venealan ammattilaiset ovat aavistelleet siitä lähtien, kun venerekisteri siirtyi Trafille, että vero saattaisi olla tulossa. Korhonen ei kuitenkaan usko, että vero toteutuisi ainakaan suunnitellulla aikataululla.

- Tosiasia on se, että rekisterissä on satojatuhansia veneitä puutteellisilla tiedoilla. Puutteellisen rekisterin perusteella en pidä veron perintää mahdollisena. Voihan se olla, että joku on siinä asiassa viisaampi, mutta tämä on tällainen näppituntuma.

Jos venevero tulisikin, Korhosen mukaan se ei luultavasti vaikuttaisi uusien veneiden hankintaan.

- Se on ehkä enemmän kiusa vanhan veneen omistajalle kuin todellinen haitta venekaupalle. Monelle vene on sellainen, että se on olemassa ja sitä käytetään satunnaisesti, ei edes välttämättä joka kesä, niin tokihan se tuntuu vähän kohtuuttomalta, varsinkin kun satunnaisesti käytetyt veneet ovat vanhoja ja arvoltaan vähäisiä.

Korhonen pitää veneenmyyntiä yleensäkin kohtalaisen vakaana alana, jota eivät ole heilauttaneet veneveroa suuremmatkaan myrskyt.

- Kesämökki, kesä ja vene ovat suomalaisten perusjuttuja, jotka ovat talouden myllerryksissäkin aika hyvin pitäneet pintansa. En usko, että vero mikään kynnyskysymys on, vaikka se jonkinlaisena tulisikin. En usko, että se tulee suuresti vaikuttamaan, Korhonen miettii.

Tuomas Räihä

Suosittelemme