Ajankohtaista

Asikkalan kirjaston Vuoden lainaaja ei lukematta nukahda

Mikko Ikäläinen pokkasi tulpaanikimpun, kunniakirjan ja kirjapalkinnon Päivi Joentaustalta Lainan päivänä. Osa Vuoden lainaajan kunniasta kuuluu Joona-pojalle, jonka kirjat lainataan isän kortilla.

Asikkalan kunnankirjaston Vuoden lainaaja 2017 on vääksyläinen Mikko Ikäläinen. Hän vastaanotti tunnustuksen viime viikon keskiviikkona kirjastossa vietetyssä Lainan päivän -tilaisuudessa.

Palkitsemisperusteina mainittiin, että Ikäläinen on huolehtinut esimerkillisesti kirjaston aineistosta ja uppoutunut innolla erityisesti tietokirjallisuuden maailmaan. Kirjasto palkitsi Ikäläisen tulppaanikimpulla, kunniakirjalla ja Petri Tammisen Suomen historia -teoksella kirjailijan omistuskirjoituksella täydennettynä. Kirjapalkinto miellytti vuoden lainaajaa.

- Tammista en ole juurikaan lukenut, mutta hänen pakinoitaan on tullut silmäiltyä Hyvä terveys -lehdestä, Ikäläinen totesi.

Mikko Ikäläinen on asioinut Asikkalan kirjastossa koko sen 15 vuoden ajan, jonka hän on Asikkalassa asunut.

- Onhan se paikkakunnalle tultaessa etsittävä ensimmäiseksi kirjasto. Luen aika paljon enkä osaa mennä nukkumaan ilman että luen jotain, Ikäläinen kertoo.

Kirjastossa hän käy noin kerran viikossa, ja kirjoja hän lukee yhden tai kahden viikkotahtia.

- Luen lähinnä dokumentaarista kirjallisuutta; elämäkertoja ja matkakertomuksia. Fiktiota tulee luettua vähemmän nykyään. Nyt on menossa Juha Vakkurin Afrikan sydämeen ja sitä ennen luin Gustav Hägglundin Onnellisen kenraalin.

Mikko Ikäläisen kohdalla voisi todeta, että pojasta polvi paranee. Isän lainaustilastoja komistaa nimittäin myös kahdeksanvuotiaan Joona-pojan lainat.

- Joona on lukenut viisivuotiaasta saakka samalla tavoin ennen nukkumaan menoa kuin minäkin. Hän lukee sarjakuvia lähinnä Aku Ankkoja ja Karvisia, mutta kyllä kuvattomiakin kirjoja menee jo, isä kehuu.

Asikkalan kirjasto saa Ikäläisiltä vilpittömät kehut.

- Tämä on miellyttävä ja rauhallinen miljöö. Näitä oman kiinnostuksen kohteen kirjoja voisi olla tietenkin enemmänkin. Niitä saisi tietenkin tilattua ympäri Etelä-Suomea, mutta mieluummin kävelen tuonne hyllylle ja valitsen suoraan sieltä, Mikko Ikäläinen toteaa.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme