Ajankohtaista

Kärkölä torjui uudestaan alaikäiset pakolaiset

Suomi Ensin -porukka piti omaa mielenosoitustaan valtuustokokouksen aikana. Mielenosoitukseen osallistui runsaat kymmenen henkeä. -Lehdistö on meidän vihollinen numero yksi, kun ne valehtelee koko ajan, totesi yksi puhujista.

Kärkölän kunnanvaltuusto torjui jokseenkin selvin numeroin turvapaikan saaneiden alaikäisten asumisyksikön perustamisen kunnan vanhainkotiin. Valtuusto päätyi kielteiselle kannalle äänin 16-11. Kolmen suurimman ryhmän eli keskustan, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien äänet hajautuivat, perussuomalaiset ja yksihenkinen vasemmistoliitto äänestivät asumisyksikön perustamista vastaan.

Valtuusto äänesti nyt jo toisen kerran asumisyksikön perustamista vastaan. Muotovirheiden takia edellinen, tammikuinen käsittely jouduttiin kuitenkin uusimaan. Tuolloin kielteinen kanta voitti äänin 14-12.

Kärkölän kunnanhallitus puolsi valtuuston kokouksen alla asumisyksikön perustamista äänin 5-4, mutta tuli siis jyrätyksi valtuuston äänestyksessä.

Heti ensimmäisessä puheenvuorossa Matti Mäntylä (ps) esitti hallituksen esityksen hylkäämistä. Häntä kannatti puoluetoveri Marko Hietala ja vielä keskustan Marja-Liisa Ylitalo. Mäntylän mukaan kunnanhallituksen talouslaskelmat eivät olleet vakuuttavia. Samaa mieltä olivat Liisa Korpela (kesk), Hannu Nurminen (kesk/sit) ja Martti Aslamaa (sd). Aslamaa haaveili myös vanhainkotiin perustettavasta senioritalosta.

- 10 vuoden kuluttua kunnassa on 800 75-vuotiasta, joten sellainen talo täyttyisi nopeastikin, hän arveli.

Keskustelun aikana esitettiinkin monenlaisia toiveita vanhainkodin uusiokäytöstä, mutta toteuttamisvalmiita ideoita ei vielä tullut esiin. Aslamaan puoluetoveri Reijo Päivärinta puolsi asumisyksikön perustamista, mutta totesi asian ympärillä olevan paljon epätietoisuutta ja myös kilpailevia totuuksia.

- Vakava asia on myös monen kuntalaisen mielissä oleva pelon tunne, Päivärinta arvioi. Hän piti kuitenkin sodan jaloista paenneiden nuorten auttamista tärkeimpänä ohjenuoranaan.

Tuija Nummelan (kesk) mukaan asumisyksikkö voisi hyvin aloittaa toimintansa vanhainkodissa, ja jos parempia ideoita kehitetään, niin asumisyksikkö voitaisiin irtisanoa kolmessa kuukaudessa uusien toimintojen tieltä.

Valtuustokeskustelussa kunnanjohtaja Seppo Huldénilta tivattiin tarkempia taloustietoja. Hänen mukaansa aivan tarkkojen lukujen esittäminen ei ole mahdollista, kun kaikki muuttujat eivät ole tiedossa. Käytännössä kuitenkin valtionosuuksilla ja kotouttamiskorvauksilla pystyttäisiin kattamaan tulijoiden kotouttamiskulut, sillä tarkoitukseen olisi luvassa runsaat 130 000 euroa vuodessa. Valtion kontolle tulisivat myös tulkki- ja toimeentulokustannukset sekä mahdolliset trauma- ja lastensuojelutoimet. Asumisyksikön järjestäjä eli Kotokunta Oy maksaisi puolestaan vuokraa 120 000 euroa vuodessa. Toisaalta vanhainkodin vuosittaiset hoitokulut liikkuvat jossain 50 000-100 000 euron välillä ja kunta on aiemman päätöksen mukaisesti sitoutunut maksamaan Danske Financielille leasingvuokrana noin 120 000 euroa vuodessa.

Kunnanvaltuuston äänestyksen myötä yllä oleva laskuoppi on rauennut, samoin kun on rauennut kysymys turvapaikan saaneiden alaikäisten sijoittamisesta Kärkölään. Myös kaikkinaiset vanhuspalvelut päättyvät talossa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän päätöksellä tämän kuun lopussa. Sen jälkeen talo seisoo tyhjänä, ellei joku taho keksi sille uutta käyttöä.

Jarkko Juselius

Suosittelemme