Ajankohtaista

Kiekot saavat kyytiä Kopran veljeksiltä

Vielä nuorten sarjassa ampuvat Niko ja Vili Kopra haastavat hyvänä päivän sattuessa tasapäisesti miesten maajoukkueampujat.

Orimattilan Seudun Urheiluampujien tulevaisuus näyttää trapin puolella valoisalta. Siitä pitävät osaltaan huolen Villähteellä asuvat Kopran veljekset Niko, 19, ja Vili, 18, jotka seuraavat lajissa isänsä ja valmentajansa Kari Kopran jalanjäljissä.

Kari Kopra ampui aikanaan maajoukkueessa parinkymmenen vuoden ajan, ja pojista on polvi vain paranemassa. Niko ja Vili Kopra ovat ehtineet ampua urallaan jo muun muassa nuorten EM-joukkuepronssia ja PM-joukkuekultaa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa Vili saavutti viime vuoden nuorten EM-kisoista 7:nnen sijan ja Niko 12:nnen sijan.

- Isän mukana tuli aikanaan lähdettyä radalle, ja nyt on ammuttu jo kahdeksan vuotta, veljekset kertaavat.

Suomalaiset antavat harjoittelussa tasoitusta lämpimimmistä maista tuleville kilpakumppaneilleen, sillä Suomessa trapin lajiharjoittelu on lumiseen aikaan mahdotonta. Tammi-huhtikuu -akselilla haulikkoampujat leireilevätkin ahkerasti ulkomailla.

- Alkuvuodesta ollaan leireillä 8-12 päivää kuukaudessa, Kari Kopra sanoo.

Koti-Suomessa keskitytään puolestaan fysiikkaharjoitteluun ja peruskunnon rakentamiseen.

- Lajiharjoittelua ei voi korvata muulla ammunnalla korvamaan, trap on kuitenkin ihan oma juttunsa, Niko Kopra sanoo.

Koko ajan nousujohteisesti ampuneiden veljesten päätavoite tälle kaudelle ovat elokuussa Bakussa ammuttavat EM-kisat ja Moskovan MM-kisat myöhemmin syksyllä. Niihin on kuitenkin ansaittava kisapaikat, joita Niko ja Vili jahtaavat ympäri Eurooppaa ammuttavissa kisoissa.

- Ennen EM-kisoja käydään 7-8 kisaa. Arvokisoihin valitaan kolmen parhaan katsastuskisan tuloksen keskiarvon perusteella kolme lähtijää. Valinnat tehdään noin kuukausi ennen arvokisoja, Kari Kopra kertoo.

Niko ja Vili ovat ehtineet jo tammikuussa käymään Grand Prix -kisassa Malagassa. Siellä Vili ampui uuden nuorten SE:n 119 kiekkoa, jolla heltisi kisan neljäs sija. Niko ampui samassa kisassa viidenneksi.

- Joukkuekisassa nuorten joukkue päihitti aikuisten maajoukkueampujat, mikä oli hieno juttu, Kari Kopra mainitsee.

Trapissa menestyminen ei katsokaan juuri ikää. Maailmanhuipulla voidaan olla jo parikymppisenä, ja olympialaisissa voi pärjätä vielä yli kuusikymppisenäkin.

- Tietynlaista kypsyyttä laji vaatii, ja parhaimmillaan ampujat ovat yleensä siinä 25 ikävuoden jälkeen. Mutta nuorempanakin voi pärjätä. Se on yksilökohtaista, Kari Kopra sanoo.

Suomalaisten lajiharjoittelu jää talvella etelänleiritysten varaan, ja niillä otetaan ajasta kaikki hyöty irti. Radalla vietetään useimmiten käytännössä koko päivä.

- Rannalla ei makailla, eikä nähtävyyksiä katsella. Kyllä se on käytännössä hotelli-rata-hotelli, mitä nyt syömässä käydään välillä, Kari Kopra kertoo.

Niko Kopran mukaan kaikkein parasta harjoitusta saa kuitenkin itse kisoista.

- Tietenkin harjoituksissakin pyritään toimimaan samalla tavalla kuin kisoissa, mutta kisatilanne on se, joka palvelee parhaiten.

Harjoitusradalla voidaan tehdä loputtomasti toistoja, mutta lopulta kisatuloksen ratkaisee pitkälti henkinen kantti.

- Siellä ratkaisevat puhtaat suoritukset ja se, että pystyy tekemään niitä monta putkeen, Niko sanoo.

Hän suorittaa parhaillaan varusmieskoulutustaan Urheilukoulussa.

- Siellä on olosuhteet kunnossa harjoitteluun, ja Urheilukoulussa palveleminen mahdollistaa myös leireillä käymisen ja kisat. Urheilukoulun haulikkoampujille on tulossa oma harjoitusleirinsäkin Kyprokselle, Niko kehuu.

Vili puolestaan opiskelee koulutuskeskus Salpauksessa muotoilua ja mallintamista.

- Koulu ja urheilu on saatu sielläkin hyvin sovitettua yhteen, hän toteaa.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme