Ajankohtaista

Nastolan Runollisten esityksessä sukelletaan moniääniseen Suomeen

Martti Kuosmanen (vas.), Päivi Backlund ja Johan Riihimäki vastaavat lauluesitysten säestyksestä.

Nastolan Runollisten tämänkertaisessa kevätmatineassa kuullaan moniäänisen Suomen kuulumisia. Teema nivoutuu mainiosti Suomen satavuotisjuhlavuoteen.

- Tässä esityksessä mennään vähän niin kuin eduskunnassa, jossa jokainen on jotain mieltä, mutta eivät kaikki kuitenkaan samaa mieltä. Sitä varten asummekin ovat erilaiset ja miehillä on eri väriset rusetit, esityksen koonnut Martti Kuosmanen kertoo.

Runollisten viimevuotinen Kalevala-teema saa nyt siis luonnollista jatkoa, kun suomalaista elämänmenoa valotetaan niin runon, proosan kuin laulunkin välityksellä.

- Huomasin, että tällä kertaa esityksessä on mukana aika paljon lauluja, mutta en alkanut niitä karsimaankaan, kun ne ovat juuri tähän niin sopivia, Kuosmanen toteaa.

Vuonna 1993 perustetussa Nastolan Runolliset ry:ssä on mukana vielä kaksi perustajajäsentä. Perusporukka on pysynyt kasassa useamman vuoden ajan, ja uusiakin jäseniä tulee silloin tällöin mukaan. Osa Runollisten porukasta pitäytyy lausunnassa, mutta osa myös kirjoittaa itse runoja.

Kevätmatinea tai -esitys on kuulunut piirin toimintaan alusta alkaen. Siitä huolimatta jokaista esiintymistä jännitetään etukäteen.

- Jos ei yhtään jännittäisi ja löisi koko homman läskiksi, niin ei se tuntuisi mukavalta. Pikkuisen kuuluu aina jännittää, Orvokki Turunen tuumaa.

- Olemme kuitenkin armollisia toisillemme, eikä mitään tiukkapipoja. Tämä on meidän hauska harrastuksemme, Pirjo Haukkavuori täydentää.

Myös uutena tulokkaana runollisiin viime syksynä liittynyt Päivi Backlund vahvistaa tämän.

- Tällä porukalla on tosi kivaa keskenään, ja henki on ollut kannustavaa, hän kehaisee.

Edellä mainittujen ohella kevätmatineassa esiintyvät: Ulla-Leena Haikonen, Kalervo Heininen, Terttu Karjalainen, Johan Riihimäki, Matti Rouhiainen, Juhani Sillanmäki ja Orvokki Turunen.

Kevätmatineassa kuullaan muun muassa Asko Laurilan, Alfred J. Tannerin, Lauri Jauhiaisen, Matti Rämön, P. Mustapään, Juha Vainion ja Lauri Viidan sanataidetta.

Runolliset on harjoitellut ohjelmaa syyskuulta lähtien Wellamo-opiston suojissa. Reilun tunnin mittaisen ohjelman ensiesitys on luvassa sunnuntaina maaliskuun 19. päivänä Rakokiven koulun auditoriossa. Toinen esitys on viikon kuluttua ensiesityksestä sunnuntaina 26. maaliskuuta Villähteen Pyrylässä. Molemmat esitykset alkavat kello 14.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme