Ajankohtaista

Järvelän Kyliksellä vapaus tuo myös vastuun

Tatu Alander, Onni-Kalle Lahdelma, Aleksi Saarinen ja Ossi Haaranen pelailevat Kyliksellä muun muassa biljardia. Vuokrapöydällä pelaamisesta ei ole toistaiseksi tarvinnut maksaa, vaan pelit ovat onnistuneet lahjoitusten turvin.

Järvelän kyläyhdistys avasi vappuna oman kylätuvan, ”Kyliksen”, jonka pääpainona on aluksi toimia olohuoneena paikallisille nuorille. Nuoret ovat ottaneet Asematorin liikekiinteistössä sijaitsevan Kyliksen heti omakseen, ja kävijöitä on hieman päivästä riippuen ollut yli kolmekymmentäkin.

- Ajatus nuorille avoimesta tilasta syntyi noin vuosi sitten, kun paikallinen nuori jäi junan alle. Aloimme miettiä, miten tällaisen tragedian olisi voinut estää, kyläyhdistyksen Mari Tommiska kertoo.

Toinen liikkeelle paneva voima oli sosiaalisen median nuoria syyllistävät kirjoittelut muun muassa kylärauhaa häiritsevästä mopoilusta.

- Päätimme tehdä jotain ja kutsuimme nuoria koolle kertomaan, minkälaisia toiveita heillä on, ja mitä täältä puuttuu.

Kolme viikkoa sitten kymmenkunta 15-17-vuotiasta nuorta istuikin kyläaktiivien kanssa alas, ja kirjasi toiveita ylös.

- Yksi toive oli suojaisa paikka, jossa voisi viettää aikaa, ja jossa olisi pistoke puhelimen lataamista varten. Paikan ei kuulemma olisi tarvinnut olla edes lämmin. Siinä vaiheessa paljastimme, että meillä on vireillä tällainen paikka, Tommiska muistelee.

Kylätuvan valvojina on toiminut kymmenkunta kyläyhdistyksen aikuista, ja paikka on avoinna aina silloin, kun ovi on auki. Tilaan on saatu sohvat ja muuta kalustusta lahjoituksina niin yksityisiltä kuin paikallisilta yrityksiltäkin. Suurempia puutteita ei tällä hetkellä ole.

- Tämä ei ole kunnan nuorisotilojen kanssa kilpaileva paikka vaan ennemminkin täydentävä. Tätä on puuhattu yhteistyössä nuorisotyöntekijöiden kanssa, Tommiska kertoo.

Kylistä pidetään avoinna myös kesäaikaan, jolloin Nuokku on kiinni.

- Ihan sen mukaan mennään, miten me ”vanhukset” jaksetaan, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Tommiska naurahtaa.

Yksi Kyliksen aikuisista, Jari Matkalin, hyppäsi mukaan kyläyhdistyksen toimintaan ja Kyliksen valvojaksi, kun yhteistä tilaa ideoitiin.

- Nuorten hieno käyttäytyminen on yllättänyt. Toistaiseksi ei ole ollut pienintäkään häiriötä, ja pihakin on pysynyt puhtaana tupakantumpeista ja kertakäyttömukeista. Kerran joltain oli lentää pahvikuppi tuohon pihalle, mutta perässä tullut kaveri huomautti heti asiasta, ja sekin kuppi löysi tiensä roskikseen, Matkalin kehuu.

Nuorten toivelistalla oli myös Järvelän skeittipaikan parantaminen ja sopiva paikka mopojen rassailulle, jossa voisi myös häiriötä aiheuttamatta polttaa vaikka vähän kumiakin.

- Nämä ovat pidemmän aikavälin juttuja, joita mietitään, Mari Tommiska sanoo.

Viime viikon perjantaina Kyliksellä aikaansa viettäneet Aleksi Saarinen, Tatu Alander ja Onni-Kalle Lahdelma ovat olleet tyytyväisiä Kyliksen rentoon tunnelmaan.

- Aikaisemmin, jos Nuokku on ollut kiinni, niin olemme viettäneet aikaa lähinnä S-Marketin parkkipaikalla. Tällaiselle ajanviettopaikalle on todellakin ollut tilausta, Saarinen toteaa.

Varauksettomat kehut saa myös Kyliksen upouusi biljardipöytä.

- Se on ihan huikea juttu. Nuokullakin on pöytä, mutta siellä se on niin pienessä tilassa, ettei siinä mahdu kunnolla pelaamaan.

Kolmikko ilmiselvästi nauttii Kyliksen rennosta ilmapiiristä. Varsinaisia järjestyssääntöjä ei ole toistaiseksi kirjattu, vaan toiminta on perustunut luottamukseen.

- Tähän asti homma on toiminut. Tämä on meille arvokas paikka, ja olemme puhuneet, että käyttäydytään niin kuin omassa paikassa kuuluukin käyttäytyä, Lahdelma kertoo.

Saarinen, Alander ja Lahdelma eivät kaipaa Kylikselle sen kummempaa ohjattua toimintaa, oma ajanviettopaikka riittää heille mainiosti. Tosin kasvot kääntyvät hymyyn, kun nuoret alkavat muistella vappuna pihaan tuodun romuauton maalausurakkaa.

- Se oli hauska juttu, ja siitä riittää juttua kyllä pitkään. Jotain sen tyyppistä voisi tietysti vaikka kerran kuukauteen olla, Alander innostuu.

Nuoret ovat olleet mukana myös pihan ja tilojen siivoustalkoissa, ja heitä on lupautunut mukaan myös 13.5. pidettäviin Keskuspuiston siivoustalkoisiin. ICT-alan koulutuksen saanut Lahdelma on puuhaamassa Kylikselle omia kotisivujakin.

- Se on ollut alkuperäinen ajatuskin, että ei tehdä valmiiksi, vaan ideoidaan ja tehdään yhdessä, Mari Tommiska sanoo.

Vaikka Kylis on nyt pääasiallisesti nuorten valtakuntaa, kyläyhdistyksen tila on kaikille avoin

- Tämä on myös paikka, mistä kyläyhdistyksen ihmisiä tavoittaa, jos on asiaa tai ideoita kylän kehittämiseksi, Matti Tommiska toteaa.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme