Ajankohtaista

Uponorin Nastolan tehdas tarjoaa erityisosaamista

Uponorin Nastolan tehtaalla järjestettiin viime viikolla tapahtuma, jossa lehdistön edustajat pääsivät tutustumaan tehtaaseen ja kuulemaan Uponorin tämän hetken kuulumisia. Uponor on vuosien varrella kasvanut noin 3 900 työntekijää työllistäväksi kansainväliseksi konserniksi, mutta silti Nastolan tehtaalla on edelleen tärkeä paikkansa yhtiön toiminnassa.

- Tämä on infran puolella koko alan suurin yksikkö koko Pohjoismaissa, Uponor Infran myynti- ja markkinointijohtaja Juha Kainulainen kertoo.

Uponorin tuotevalikoima on kasvanut vuosien varrella merkittävästi, mutta Nastolan tehdas on keskittynyt putkien ja liittimien valmistukseen. Putkea syntyykin vuoden aikana Kainulaisen arvion mukaan 40 millimetrin putkeksi muutettuna niin paljon, että sitä voisiin kiertää muutaman kerran maapallon ympäri. Nastolan tehtaalta löytyy myös erityisosaamista.

- Nastola on globaalisti meidän suurin ruiskuvalutekniikan keskittymämme ja täällä on siinä paras osaaminen. Muilla tehtaillamme meillä ei ole varsinaista ruiskuvalutekniikan osaamista, Uponor-konsernin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski valaisee.

Uponorin Nastolan tehtaalla on viime vuosina tapahtunut myös suuria muutoksia. Yksi suurimmista tapahtui viime vuonna, kun 4,6 hehtaarin kokoinen tuotantohalli järjesteltiin uuteen uskoon.

- Ensin siirsimme vanhoja laitteita tehtaan sisäisesti ja sitten Vaasasta tuotiin tänne isoja linjoja. Lähestulkoon jokainen tämän tuotantohallin laitteista on siirretty ja samaan aikaan olemme pitäneet yllä tuotantoa ja yrittäneet saada ja kouluttaa henkilöstöä, joka pystyy käyttämään tätä uutta koneistoa, Uponor Suomen toimitusjohtaja Ville Ruohio kertoo.

Nastolan tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 277 ihmistä, kun Uponorin kokonaishenkilöstömäärä Suomessa on noin 600 henkeä. Kesätyöntekijöitä Nastolaan palkataan tänä vuonna parisenkymmentä.

- Me olemme Päijät-Hämeessä iso työnantaja ja pystymme tarjoamaan hyvin myös työharjoittelupaikkoja lähinnä muovialan ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille, Uponor Suomen henkilöstöjohtaja Satu Jokela toteaa.

Jokela kertoo myös, että tulevaisuudessa työntekijöiden saaminen Nastolaan voi hankaloitua, sillä muovialan koulutus alkaa olemaan huonoissa kantimissa.

- Salpaus on ollut meille suurin työntekijöiden sisääntuoja ja nyt siellä ollaan vähennetty muovialan koulutuksen aloituspaikkoja radikaalisti. Me olemme huolissamme muovialan koulutuksen häviämisestä, Jokela sanoo.

Siinä missä Uponorin Nastolan tehtaalla valmistuu edelleen vuosikymmeniä Uponorin valikoimiin kuuluneita putkia, konsernin muissa osissa valmistetaan hyvinkin erilaisia tuotteita. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yhtiö on panostanut entistä enemmän muun muassa kotien remontoinnin tuotteisiin ja palveluihin. Omakotitalojen remontteja tehdään yhteistyössä Uponorin kouluttamien LVI-yritysten kanssa. Kerrostalojen rakentamiseen ja remontointiin Uponor tarjoaa puolestaan valmiita moduuleja, jotka nopeuttavat kerrostalojen putkiremontteja merkittävästi perinteisiin remonttimenetelmiin nähden.

Uponor panostaa koko ajan entistä enemmän myös älykkäisiin vesijärjestelmiin, jotka voivat esimerkiksi tarkkailla jatkuvasti veden laatua tai tulevaisuudessa myös varoittaa mahdollisista vuodoista.

- Kuten espanjalainen esimieheni sanoi, siitä lähtien kun roomalaiset keksivät vedenjakelun, niin se on jotakuinkin toiminut samalla tavalla. Nyt siihen on tämän digitalisaation myötä tulossa suuri muutos. Ennen kaikkea sitä kautta, että tapa jolla vesijärjestelmät tuntevat oman tilansa ja pystyvät siihen reagoimaan tai hälyttämään järjestelmäoperaattorin reagoimaan siihen, tulee kokemaan askelmuutoksen seuraavien vuosien aikana, kehitysjohtaja Ilari Aho ennustaa.

Tuomas Räihä

Suosittelemme