Ajankohtaista

Nastola-mitalit Suomen juhlavuoden hengessä

Tämänvuotisen Nastola-viikon huipentanutta toripäivää vietettiin juhlavissa tunnelmissa Rakokiven torilla lauantaina. Monipuolisen ohjelman kruunasi Nastolan aluejohtokunnan myöntämien Nastola-mitalien luovuttaminen saajilleen.

Nastola-mitalit numeroilla 26-29 luovutettiin Nastolan Suojeluskunta- ja Lottaperinneyhdistys ry:n aktiiveille Ilpo Lounentolle, Juhani Reentilälle, Tuula Pekoselle ja Tuulo Lehtiselle. Nelikko toimi merkittävässä roolissa Nastolan sotahistoriasta kertovan Kaikki isänmaan puolesta Nastolassa -materiaalien kokoamisessa tulevien sukupolvien perinnöksi.

Toimituskunnan puheenjohtajana toiminut Lounento kertoi, että vaikeuksiakin materiaalin kokoamisessa oli.

- Olimme pahasti jälkijunassa, kuten hämäläisten usein sanotaan olevan. Tämä työ olisi ollut paljon helpompi pari-kolmekymmentä vuotta sitten. Kuitenkin tavoitimme vielä sellaisia ihmisiä, jotka olivat nämä vaikeat vuodet tässä maassa eläneet ja pitäneet tämän yhteiskuntajärjestelmän voimassa, Lounento kertasi.

Hän toivoi, että uudet sukupolvet saisivat julkaistusta materiaalista, erityisesti dvd-tallenteesta, ohjeita omaan elämäänsä.

Nastolan aluejohtokunta antoi lisäksi erityiskiitokset ja kunniamaininnan kaikille mukana hankkeessa mukana olleille henkilöille ja mahdollistajille.

Nastola-mitali numero 30 luovutettiin kotiseutuaktiivi Matti Oijalalle. Hän on toiminut perinnetiedon kerääjänä sekä Nastolan alueen asiantuntijana vuosikymmeniä. Oijala on ollut keskeinen henkilö myös Nastola-seurassa ja hän on toiminut aktiivisesti alueen kulttuuriperinnön edistäjänä.

- Kaikki alkoi varmaan siitä, kun vuonna 1975 olin kesätöissä Nastolan kotiseutumuseossa. Opiskelut ja muut ajat vietin tietysti muualla, mutta sitten tuli tämä Immilän myllyn korjaus reilut 20 vuotta sitten, Oijala kertasi kotiseutuinnostuksensa siemeniä.

Tänä kesänä on vuorossa Immilän myllyn 20:s kesänäyttely.

- Se liittyy hyvin koko Suomen teemavuoteen, sillä aiheena on ruotusotilaat eli ne ihmiset, jotka puolustivat tätä maata vuoteen 1809 asti.

Oijala on kotiseututyössään toteuttanut mottoaan:

- Tämä on meidän paikkamme asua, ja me teemme tästä niin hyvän kuin osaamme.

Kuudennen tänä vuonna myönnetyn Nastola-mitalin pokkasi Nastolan teollisuusryhmä, jolla on menossa toimintansa 50:s vuosi. Teollisuusryhmällä on ollut merkittävä roolinsa muun muassa Nastolan kunnallishallinnon kehityksessä. Teollisuusryhmä on ollut nostamassa Nastolaa maamme teollistuneimpien alueiden joukkoon ja se on edistänyt merkittävästi koko Lahden seudun elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä.

Mitalin vastaanottivat ryhmän puheenjohtaja Pertti Lemettinen ja asiamies Antti Pohjonen.

- Kun aloitimme vuonna 1967, Nastolan kunnan väkiluku oli hyvin lyhyessä ajassa kaksinkertaistunut. Kunnalliset palvelut olivat luonnollisestikin jääneet vähän sen nopean kasvun jalkoihin. Pulaa oli tonteista, asunnoista ja päivähoitopaikoista. Sen takia muutama teollisuusmies päätti liittyä yhteen ja perustaa teollisuusryhmän edistämään teollisuuden toimintamahdollisuuksia, Lemettinen muisteli.

Teollisuusryhmä on toiminut roolissaan vuosikymmenten ajan yhteistyössä kunnan virkamiesten ja luottamushenkilöiden kanssa.

- Me emme itse ole tehneet oikeastaan yhtään mitään kaikki on tehty kumppaneiden kanssa, Pohjonen kiitteli.

Parhaillaan teollisuusryhmä on muun muassa pohtimassa keinoja Nastolan lukion vetovoiman kasvattamiseksi.

Mukavahkossa säässä vietetyn toripäivän aikana saatiin nauttia kahteen otteeseen räppäri Tuomas Kauhasen riimitykityksestä, nähtiin ote Pisarateatterin ensi kesän näytelmästä Mielensäpahoittajan miniä, kuultiin uusien nastolalaisvaltuutettujen mielipiteitä päiväpolttavista asioista ja kuultiin mielenterveystyötä Lahden seudulla tekevien yhdistysten terveiset.

Tapahtuman juontopuolesta vastasi nastolalaislähtöinen Teemu Virtanen. Motoristit kokoontuivat torin kupeeseen ja heittivät näyttävän kierroksen Rakokivessä. Toritapahtuman järjestelyistä vastasi Nastolan Yrittäjät ry.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme