Ajankohtaista

Lasikatto särkyi Orimattilan valtuustossa

Riitta Lonka otti vastaan valtuuston puheenjohtajuuden kokouksen avanneelta Pertti Laaksoselta. Kunnanjohtaja Osmo Pieski ja talous- ja hallintojohtaja Päivi Suikkanen seurasivat vierestä

Orimattilan uuden kaupunginvaltuuston kokous teki historiaa, kun valtuuston puheenjohtajan nuijaan tarttui ensi kertaa nainen, Riitta Lonka (kesk). Tämä kuitenkin muistutti ensi töikseen, että sukupuolella ei ole sinänsä merkitystä, vaan sillä, kuinka vaativaa pestiä hoitaa.

- Odotan itseltäni, että saisin tilannetajua tähän tehtävään. Tämä tuli mieleen, kun katselin edesmenneen presidentin Mauno Koiviston hautajaisia. Hänhän edellytti itseltään aina tilannetajua, Lonka sanoi.

Valtuustokauden ensimmäisen kokouksen sai kunnian avata valtuuston vanhin valtuutettu Pertti Laaksonen (kd). Hän evästi valtuutettuja muistamaan, että heidän valtakirjansa tulee kuntalaisilta.

- Valtuustossa hoidetaan kuntalaisten asioita, koko kunnan asukkaiden parhaaksi. Nouse taisteluun oikeuden ja totuuden puolesta. Aja köyhän asiaa. Sain itse tämän neuvon veteraaneilta, Laaksonen sanoi.

Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittu Aimo Ryynänen (kok) uskoi tehtäväänsä kohdistuvan aiempaa vahvempia odotuksia, koska niin uusi kuntalaki kuin kaupungin hallintosääntökin korostavat hallituksen puheenjohtajan roolia.

- Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävänä on johtaa poliittista yhteistyötä. Näen tämän tehtävän palvelutehtävänä, yhteyksien luomisena ja rakentamisena niin luottamushenkilöiden kesken kuin myös virkamiesten ja luottamushenkilöiden kesken, hän sanoi.

Ryynänen muistutti myös, että uuden valtuuston tehtävänä on rakentaa soten jälkeinen uusi kunta.

- Ehkä se luo edellytykset aiempaa paremmin tehdä niitä kunnan tehtäviä, joista sillä on perusvastuu, kuten paikkakunnan elinvoiman parantaminen, Ryynänen ennakoi.

Valtuustoryhmät lukuun ottamatta perussuomalaisia ja sitoutumaton Orimattila -ryhmää hyväksyivät yhteisen valtuustosopimuksen vuosille 2017-21. Sopimus määrittää valtuustokauden keskeisimmät tavoitteet muun muassa kaupungin vetovoiman, avoimen hallinnon, asukastyytyväisyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisen suhteen.

Illan aikana tehtiin myös viisi valtuustoaloitetta. Arja Simolan (ps) ja viiden muun valtuutetun aloitteessa esitetään ilmaista ruokapalveluetua sotaveteraanien puolisoille, joita on Orimattilassa jäljellä kymmenkunta.

Niin ikään Simolan ensimmäisenä allekirjoittamassa aloitteessa toivotaan, että kunta ostaisi MLL:n Uudenmaan piiriltä tukea perhekummitoiminnan jatkamiseen.

Jouni Räsäsen (ps) ja kahden muun valtuutetun aloitteessa esitetään pakolaisten vastaanottamisen lopettamista Orimattilaan.

Seppo Venesjärvi (ps) puolestaan haluaa kaupungilta selvitystä, mikä on kaupungin kanta islamin uskoon ja Helsingin suurmoskeijahankkeeseen.

Sitoutumaton Orimattila -ryhmä teki aloitteen info- ja kyselytilaisuuden järjestämisestä kaupungin avainalueiden kehittämisestä, lukion tulevaisuudesta ja julkisten tilojen ilmanlaadusta.

Nuorisovaltuutetut Jade Sivén ja Sara Güven tekivät aloitteen kesätyösetelin käyttöönottamiseksi Orimattilassa.

Merkittävät luottamuspaikat

Kunnanvaltuusto: puheenjohtaja Riitta Lonka (kesk), 1. varapuheenjohtaja Jarmo Keskevaari (kok), 2. varapuheenjohtaja Kirsti Laatunen (sd).

Kunnanhallitus: puheenjohtaja Aimo Ryynänen (kok), 1. varapuheenjohtaja Tero Nieminen (kesk), 2. varapuheenjohtaja Tuula Koivunen (sd), Ida Jokinen (kok), Riitta Karjalainen (kok) 1.6.2017-31.5.2019, Pertti Laaksonen (kd) 1.6.2019-31.5.2021, Jukka Mölsä (kesk) 1.6.2017-31.5.2019, Sirkka-Liisa Papinaho 1.6.2019-31.5.2021, Ville Erola (ps), Sari Sikkilä (ps) 1.6.2017-31.5.2019, Jari Kaitaranta (ps) 1.6.2019-31.5.2021, Juha Hirvonen (so) 1.6.2017-31.5.2019, Venla Avelin (vihr) 1.6.2019-31.5.2021.

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta: puheenjohtaja Jussi Vahe (kok), varapuheenjohtaja Sanna Heikkinen (kesk).

Elinvoima ja tekninen valiokunta: puheenjohtaja Tapio Malmiharju (kesk), varapuheenjohtaja Saija Hakonen (kok).

Ympäristölautakunta: puheenjohtaja Seppo Venesjärvi (ps), varapuheenjohtaja Jarkko Jokinen (sd).

Tarkastuslautakunta: puheenjohtaja Ari Anttila (kesk), varapuheenjohtaja Seppo Venesjärvi (ps).

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme