Ajankohtaista

Berliini kohtaa Nastolan Taarastin kesänäyttelyssä

Taarastin taidehallissa on esillä teoksia yhdeksältä taiteilijalta, jotka ovat kotoisin eri puolilta Eurooppaa. Kaikkia Berliini >>> Nastola -näyttelyn taiteilijoita yhdistää Berliinissä työskenteleminen.

Teokset ovat maalauksia, piirustuksia, valokuvia, veistoksia ja paikalle tehtyjä installaatioita. Kaikki teokset ovat syntyneet Berliinissä. Mukana on myös kaksi suomalaista taiteilijaa, Kirsi Mikkola ja Janne Räsänen.

Näyttely tuo Berliinin urbaanissa sykkeessä syntyneet teokset maaseutumaiseen Nastolan kirkonkylään. Kesänäyttelyn lähtökohtana on vuoropuhelu kahden eri paikkakunnan välillä ja niiden saattaminen yhteen.

- Berliini on aina ollut kulttuurien ja ajatustapojen kohtaamispiste. Sen elämää täynnä olevissa kellareissa ja sivukaduilla syntyy uusia ajatuksia ja näkemyksiä. Kun Berliini tulee Nastolaan, jo pelkkä yhdistelmä on niin kutkuttava, että sieltä ei voi pysyä poissa, perjantaina näyttelyssä käynyt Pekka Haavisto maalailee tapahtuman tiedotteessa.

Nastola saa kiitosta

Avajaisiin torstaina saapuneilla taiteilijoilla oli vain hyvää sanottavaa sekä esittelytilan järjestelyistä että kauniista Taarastia ympäröivästä luonnonmaisemasta.

Japanilainen Leiko Ikemura kiitteli, kuinka onnistuneesti erilaisia tyylisuuntauksia edustaneet taideteokset oli aseteltu toimivaksi kokonaisuudeksi. Ympäristöstä hänelle tuli mieleen Japani.

- Nastola on kaunis paikka. Vietin täällä neljä päivää vuosi sitten. Nautin tästä maisemasta. Täällä on paljon puita, vihreyttä ja vettä. Pidän tästä yhdistelmästä. Ihmisiä täällä ei ole yhtä paljon kuin Japanissa, Ikemura vitsailee.

Myös saksalaiselta Paula Doepfnerilta löytyi ylistyssanoja Nastolalle.

- Maisema ja tämä luonnon monimuotoisuus on häikäisevän kaunista. Kävimme ihanalla patikkaretkelläkin täällä. Kaikki ihmiset ovat ystävällisiä. Lämpötila on minulle kylmänpuoleinen, koska asun tällä hetkellä Roomassa. Siellä on huomattavasti lämpimämpää.

Inspiraatiota ruumiinavauksista

Doepfner on halunnut ikuistaa aggression hetkiä näyttelyssä esillä oleviin töihinsä. Hän on käyttänyt berliiniläisissä mellakoissa hajonnutta lasia.

- Tämä on berliiniläisestä pankkirakennuksesta, joka tuhoutui vuosi sitten mellakan aikana. Kyseessä oli toukokuun ensimmäinen päivä, joka on perinteinen mellakkapäivä, Doepfner kertoo arvokkaan Sometimes it gets so hard you see -installaation lasien taustasta.

Hänen mukaan ihmiset halusivat osoittaa mieltään kapitalismia ja kasvaneita asuntojen vuokria vastaan heittelemällä kiviä turvallisuuslaseihin.

Doepfneria kiehtoo luonnossa ja ihmisten aivoissa toistuvat rakenteet. Vaurioituneen lasin säröt tuovat hänelle mieleen hermosolujen rakenteen. Taiteilija on käynyt jopa ruumiinavauksissa tutustumassa tarkemmin ihmisen biologiaan.

- Ruumiinavaukset ovat erittäin jännittäviä. Menin katsomaan, mitä aivoille tehdään. Niistä leikattiin pieni pala tutkittavaksi. Se avautui mikroskoopin läpi suunnattoman isona tuhansien neuronien näkymänä. Se oli kuin oma maisemansa, vaikka kyseessä on vain pieni osa aivoja. Varsin kiehtova kokemus, Doepfner tuumaa.

Muita näyttelyn taiteilijoita ovat Tom Anholt, Englanti, Björn Dahlem, Saksa, Secundino Hernández, Espanja, Marlena Kudlicka, Puola ja Thomas Scheibitz, Saksa.

Berliini >>> Nastola -näyttelyn yhteydessä on monenlaista oheisohjelmaa sekä HÄH-veistospolku, jossa on teoksia yhdeltätoista suomalaiselta taiteilijalta. Veistospolun ilmainen yleisöesittely on 6.7. klo 14.

Näyttely on avoinna 13.8. asti ti-su klo 12-18. Pääsymaksu 8/5 euroa, alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Rautalankafestarin aikana 1.7. on ostettava 30 euron festivaalilippu.

Antti Hartikainen

Suosittelemme