Ajankohtaista

Riikka Jaakkola näkee näkyjä

Riikka Jaakkolan yhtyeessä musisoivat Markus Venehsalo (kitara), Tatu Back (basso), Riikka Jaakkola (laulu) ja Jaakko Pöyhönen (rummut).

Viime vuonna itsensä Suomen laajuiseen tietoisuuteen Voice of Finlandissa laulanut kärköläläinen Riikka Jaakkola saavutti juhannusperjantaina yhden tärkeän etapin musiikkiurallaan, kun hänen ensimmäinen julkaisunsa näki päivänvalon.

- On tyytyväinen ja hyvä fiilis omien käsien jäljistä. Me olemme aika nuori bändi, olemme alle vuoden olleet kasassa. Aika lyhyessä ajassa olemme saaneet aikaan konkreettista työn jälkeä, niin se tuntuu hyvältä.

Näkyjä nään -nimeä kantava kolmen kappaleen kokonaisuus sisältää kaksi bändin omaa kappaletta Näkyjä nään ja Eput ja Yö sekä lainakappale Ranskalaiset korot, josta yhtye sovitti oman versionsa. Omat kappaleet syntyvät bändin yhteistyönä.

- Biisileireillä olemme kimpassa saaneet etenemään biisejä hyvin. Tietysti joskus on niin, että minulla on joku aihio, josta lähdemme tekemään. Lyriikoista minä vastaan pääosin itse, mutta lopputulos ja päätökset tehdään porukassa, Riikka Jaakkola kertoo.

Voice of Finlandissa Riikka Jaakkola lauloi pääasiassa englanninkielistä vanhaa rockia. Uudelta levyltä löytyvät kappaleet ovat saaneet vaikutteita niin ikään ulkomaalaisesta rockista, mutta myös modernimmasta äänimaailmasta, jota Jaakkolan mukaan edustavat esimerkiksi Olavi Uusivirta, Pariisin Kevät ja Pimeys. Laulukieleksi valikoitui pienen harkinnan jälkeen suomi.

- Kyllä sitä mietittiin jonkun aikaa, että millä kielellä tehdään ja minkä tyylistä. Itsehän minä soitan jopa jazzia ja vanhaa hard rockia, yleensäkin laidasta laitaan. Enemmänkin se oli sellainen, että oli monta vaihtoehtoa, mistä piti valita yksi. Tämä päätös on kuitenkin tuntunut hyvältä.

Omakustanteena julkaistu levy on pitkälti Jaakkolan käsissä, sillä hän on itse tuottanut julkaisun. Musiikillista apua on kuitenkin tullut myös bändiltä, johon kuuluvat Markus Venehsalo, Tatu Black ja Jaakko Pöyhönen sekä helsinkiläisen Hollywood House -studion isännältä Matias Kiiveriltä. Myös Voice of Finlandissa Jaakkolaa luotsannut Michael Monroe on ollut tukena levynteossa, niin kuin muutenkin Jaakkolan uralla.

- Michaelin kanssa me laittelemme viestiä tiuhaan ja laitoin hänelle ensimmäisten äänitysten jälkeen heti biisejä kuultavaksi. Yleensäkin laitan hänelle ideoita, joita hän kyllä kommentoi. Michael on ollut mainio kollegamainen tuki ja hänestä huokuu ammattimaisuus, josta on helppo hengittää inspiraatiota ja tietoa, Jaakkola sanoo.

Aikaisemmin Riikka Jaakkola on kesäisin painanut töitä Koskisen henkilöstöravintolassa. Tämä kesä toukokuussa 18 vuotta täyttäneellä laulajalla kuluu kuitenkin vahvasti musiikin kanssa töitä tehdessä.

- Keikkoja on nyt vähän vähemmän, niin täytyy panostaa johonkin muuhun. Biisileirejä on tulossa ja biisejä kirjoitellaan muutenkin kovasti. Kesä menee kyllä musan kirjoituksen parissa.

Esiintymisiäkin on kesälläkin kuitenkin jonkin verran ja Riikka Jaakkolan bändeineen voi bongata esimerkiksi Kärkölän Kärry-päivästä 26.8., jolloin juhlitaan 150-vuotista Kärkölää. Jaakkolan mielessä siintää tulevaisuudessa myös täysimittainen levy. Lukion viimeinen vuosikin pitäisi hoitaa vielä kunnialla läpi. Sen jälkeen tarkat suunnitelmat ovat vielä avoinna, mutta musiikki kuuluu ainakin kuvioihin.

- Jotain kulttuurin alalla tai musiikin parissa aion kyllä tehdä työksenikin, mutta se on vielä vähän auki, että tuleeko minusta muusikko vai esimerkiksi pedagogi. Musiikki tuntuu kyllä nyt siltä, että se vie ja sitä aion pitää voimissaan.

Mahdolliset tulevat opinnot vievät Jaakkolan myös asumaan kenties johonkin suureen kaupunkiin. Kärkölä ei kuitenkaan Jaakkolalta unohdu.

- Kärkölään on aina mukava tulla, kun täällä ei ole mitään härdelliä. Minä tykkään Kärkölästä paljon ja luulen, että täällä minä jossain maatilalla asun eläkevuosinani Valkin rannalla, Jaakkola sanoo naurahtaen.

Tuomas Räihä

Suosittelemme