Ajankohtaista

Nuoret tekevät Hollolassa kansainvälistä kesäteatteria

Teatterileiriltä nuoret odottavat muun muassa uusia ystäviä sekä esiintymiskokemusta. Kuvassa vasemmalta: Emmi Suominen, Juan Carya ja Nita Laine.

Tulevana sunnuntaina on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä monikansallista kesäteatteria, sillä 2.7. kello 15 Hollolan suppanäyttämön täyttää sekä espanjalaisista että suomalaisista nuorista koostuva joukko, jonka esitystä ”Europe in Suppa” valmistellaan paraikaa käynnissä olevalla teatterileirillä.

Searching for European Catharsis -teatterileiri on EU:n Erasmus+ Youth in action hankkeen rahoittama projekti, jonka toteuttamisesta vastaa Hollolan kunnan vapaa-aika palvelut. Leirin työkielenä nuoret käyttävät englantia.

Espanjasta saapuva 12 henkinen nuorisovaihtoryhmä koostuu kymmenestä 13 - 16 -vuotiaasta nuoresta sekä kahdesta aikuisesta ryhmänohjaajasta. Suomalaisessa ryhmässä nuoria on taasen seitsemän ja sen vetäjinä toimivat nuorisotyöntekijät Lassi Puodinketo ja Reetta Korkalainen.

- Olen opiskellut teatteri-ilmaisunohjaajaksi ammattikorkeakoulussa ja on aina mukavaa, kun saan yhdistettyä teatterin ja nuorisotyön. Olen vetänyt vähän saman tyylisen teatteripajan muutama vuosi sitten Lahdessa pohjoismaisille nuorille, Puodinketo kertoo.

Searching for European Catharsis - leirillä tutkitaan sekä suomalaisia, että espanjalaisia kansantarustoja ja pohditaan miten tarut ja niiden hahmot toimisivat nykymaailmassa ja etenkin tämän päivän Euroopassa.

- Olemme tehneet kukin tahoillamme töitä jo kevään aikana ja pohtineet muun muassa omien maidemme mytologioita ja millaisia hahmoja sieltä löytyy, Puodinketo selittää.

Viikon mittaisen leirin aikana nuoret tekevät erilaisia harjoituksia sekä suunnittelevat sunnuntain esitystä. Puodinkedon mukaan aika ja englanninkieli tuovat omat haasteensa projektiin.

- Kesäteatteriesityksestä tulee varmaankin maksimissaan 45 minuuttia kestävä teos, joka toteutetaan katuteatterinomaisesti vähällä rekvisiitalla ja homogeenisillä asuilla. Kaikki ovat tervetulleita sunnuntaina katsomaan mitä leirin aikana on saatu aikaan. Mikäli oikein ukkosmyrsky yllättää, siirretään esitys Heinsuon koulun vierestä löytyvältä suppanäyttämöltä Salpakankaan uimahallin monitoimitiloihin, Puodinketo tuumaa.

Teatterileirin aikana ei suinkaan harjoitella aamusta iltaan, vaan kulttuurivaihdonomaisesti ohjelmaan kuuluu sekä espanjalainen ilta, johon vieraat ovat tuoneet maansa herkkuja maisteltavaksi kuin myös suomalainen iltama, jolloin leiriläiset viedään Hämeenkosken leirimajalle. Viikon aikana nautitaan myös suomalaisesta kesästä perinteisesti saunoen ja uiden sekä tutustutaan suomalaisiin ammattiteattereihin ja käydään katsomassa Orimattilan kesäteatterin Vaihdokas -esitystä.

Tiistaiaamuna toimittajan saapuessa seuraamaan teatteriharjoituksia, oli aamiaispöydässä väsyneen näköistä porukkaa. Nuoret olivat aloittaneet tutustumisen jo heti maanantai-iltana, kun espanjalaiset saapuivat Hollolaan. Musiikki raikasi monitoimitalon salissa, kun nuoret esittelivät maidensa kärkihittejä. Stereoista kaikui kuulemma niin Kari Tapio, Kirka kuin Arttu Lindemankin. Viimeistään Sini Sabotagen hitti Levikset repee sai tanssijalan vipattamaan myös ulkomaalaisilla vierailla.

14-vuotiaalla Juan Coryalla ei ole aikaisempaa kokemusta teatterista, mutta mahdollisuus lähteä Suomeen viehätti ja niinpä nuorukainen päätti ilmoittautua mukaan.

- Eniten tältä viikolta toivoisin, että saisin lisää itseluottamusta sekä oppisin olemaan vähemmän ujo. Lisäksi toivon uusia ystäviä tietenkin, Corya kertoo.

Suomen suven viileys ei yllättänyt espanjalaista nuorukaista, joka ei kertomansa mukaan oikeastaan pidä kylmästä, mutta odotti matkaa Suomeen silti innolla.

- Pakkasin mukaan hyvän takin, Corya naurahtaa.

Myös 13-vuotias Emmi Suominen ja 14-vuotias Nita Laine toivovat leiriltä uusia ystäviä.

- On kiva tutustua espanjalaisiin ja saada lisää kokemusta eri kulttuurista ja englannin kielestä. En ole harrastanut teatteria aikaisemmin, mutta esiintymiskokemusta löytyy tanssimisen kautta, Suominen sanoo.

Esiintymiskokemusta löytyy myös niin ikään Laineelta, joka on harrastanut teatteria jo peräti 7 vuoden ajan Timotei-teatterissa Lahdessa. Liekö teatteriharrastuksen perua, mutta eniten leiriltä Laine odottaa juurikin vierailuja ammattiteattereihin.

- Toivon myös, että omasta esityksestämme tulisi hyvä, Laine lisää.

Ruska Paronen

Suosittelemme