Ajankohtaista

Kymijärven uimarannalla on rauhallista

Viileä sää on pitänyt uimarantojen kävijämäärät matalina. Nastolassa sijaitsevalla Kymijärven uimarannalla on kesäkuussa ollut lämpimimmillään vain hetkellisesti 20 °C.

Kesäkuun puolivälistä lähtien tilastoidut kävijämäärät vaihtelevat Kymijärvellä kolmesta henkilöstä kahteen sataan päivässä. Lahden uimarannoilla toista kesäänsä uimavahtina toimivan Vera Viitasuon mukaan välillä on ollut hiljaista.

- On ollut paljon sellaisia päiviä, ettei uimareita ole ollut juuri yhtään. Muutamat vakioasiakkaat ovat käyneet, jotka kävisivät missä tahansa säässä. Sellaisia on ollut Möysän rannalla, missä olen ollut enemmän.

Kylmässä säässä on myös hyvät puolensa. Ilman helteitä ei sinilevääkään muodostu paljoa. Kymijärvellä ei ole sinilevää näkynyt, mutta Möysässä havaittiin toissaviikonloppuna levälautta.

Rauhalliset rannat

- Täällä käy enimmäkseen perheellisiä ja lähellä asuvia. Tämä on todella rauhallinen ranta. En usko, että mitään hirveää vandalisointia on missään. Mytskyssä on ehkä levottominta väkeä.

Rantavahdin töihin kuuluu uimavalvonnan lisäksi myös roskien kerääminen.

- Täällä on hyvät roska-astiat. Joillakin rannoilla on joutunut aika paljon aamulla keräämään roskia. Niillä rannoilla ihmiset eivät ole löytäneet roskiksille.

Löytyykö rannoilta mitään vaarallista?

- Tänä kesänä ei. Viime vuonna oli kerran löytynyt huumeneuloja. Lasinsiruja on ollut jonkin verran, mutta ei mitään vaarallisempaa.

”Tämä on oikeasti tärkeää”

- Juhannuksen jälkeen voi miettiä, että kuinka paljon hukkumistapauksia on. Suomessa luulisi kaikkien osaavan uida. Parasta tässä työssä on se, että tämä on oikeasti tärkeää. Haluan estää hukkumisia.

Uimavalvonta on ideaalitilanteessa puhtaasti ennaltaehkäisevää toimintaa. Viitasuo ei ole joutunut pelastustoimiin, mutta vaarallista uimista hän on joutunut kaitsemaan.

- Olen huudellut rannalta, että tulkaapa takaisin. Pitkälle karannutta palloa ei pidä lähteä hakemaan, jos ei jaksa varmasti takaisin. Viime juhannuksena jouduin estämään humalaiselta porukalta uimisen.

Viitasuon mukaan pienten lasten kanssa on oltava erityisen tarkkana. Hän peräänkuuluttaa myös vanhempien vastuuta.

- Ei mennä kellukkeiden kanssa sinne, missä jalat eivät yltä pohjaan. Kellukkeet eivät estä hukkumista, koska niistä voi helposti luiskahtaa käsi pois.

- Turun tapaus on varmasti herätellyt ihmisiä. Poika melkein hukkui, kun vanhemmat olivat lähteneet saunaan. Ei jätetä uimataidottomia tai uimataitoisiakaan lapsia yksin veteen, uimavalvoja komentaa.

Vaatii valppautta

Viileinä kesäpäivinä rannan hiljaisuus luo valvojallekin omat haasteensa. Tarkkaavaisuus ei saa herpaantua.

- Tämmöisinä päivinä aika käy pitkäksi. Yksinään ollaan ja kahdeksaksi tunniksi pitäisi keksiä tekemistä. Aina se voi kuitenkin tapahtua, että joku meneekin uimaan ja saa sairauskohtauksen. Pitää muistaa, että se voi tapahtua kenelle tahansa ja milloin tahansa. Pitää olla aina tarkkana.

Ruuhka-aikoina valvottavaa voi puolestaan olla hyvinkin paljon.

- Kun on paljon ihmisiä rannalla, niin valppauden säilyttäminen on vaikein ja työläin osa. Koko ajan pitää tietää missä vaaranpaikat ovat. On osattava tarkkailla niitä.

Antti Hartikainen

Suosittelemme