Ajankohtaista

Kesätyö omasta takaa - Asikkalan nuoret 4H-yrittäjät

Asikkalassa moni nuori työllistää itse itsensä kesällä 4H -yhdistyksen tukemana. Nuoret pitävät kahvilaa, kasvattavat lihakarjaa sekä korjaavat esimerkiksi polkupyöriä.

4H-yrittäjäksi voi ryhtyä kuka vain 13-28-vuotias. Yrityksellään nuori saa tienata enintään 10 000 euroa, eli niin, ettei yritys ole toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen. 4H -yhdistys tarjoaa puoleltaan tietoa ja koulutusta sekä tukea nuorelle yrittäjälle.

- 4H-yrittäminen on sellaista kevyttä kokeiluyrittämistä. Nuoren yritys voi olla myytäviä tuotteita, kädentaitoa tai vaikkapa ihan vain aikaa. Yritystoimintaa tehdään ilman y-tunnusta, mutta tietenkään loputtomiin ei 4H-yrityksellä voi jatkaa, eli sitten jos näyttää siltä, että nuori tosissaan innostuu, niin me kannustamme toki oman toiminimen perustamiseen, Asikkalan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Monna Helen kertoo.

Helen lisää myös, että mikäli nuoria alkaa 4H-yrittäminen kiinnostaa, voi häneen olla yhteydessä.

- Kyse ei ole pelkästään kesästä, vaan yritystä voi ylläpitää vaikka vuoden ympäri ja aloittaa voi koska vaan, hän rohkaisee.

Suu makeaksi

Oman kahvilan pystyttäminen kiinnosti nuoria ilmeisen paljon sillä lähes koko kesän Danielson-Kalmarin huvilassa voi päästä nuorten jauhopeukaloiden luomuksia maistelemaan.

Vielä viikon loppuun saakka kahvilassa hääräävät Kaisa Lainpelto ja Alina Häme. 15-vuotiaiden tyttöjen työmatka taittuu kätevästi Vesivehmaalta skootterilla ajaen. Myynnissä olevat herkut ovat tyttöjen valmistamia ja reseptit myös omaa käsialaa.

- Pyrimme aina alkuviikosta leipomaan tuotteet koko viikolle, Lainpelto sanoo esitellen tarjolla olevia mokkapaloja ja kinkkupiirakkaa.

Lainpellon ja Hämeen jälkeen kahvilassa aloittavat uudet yrittäjät, kun 18-vuotiaat Tiitu-Lotta Paju ja Minda Ihalainen ottavat tilan omakseen. Tytöt saattoi bongata jo viime kesänä Vanhan Vääksyn ja uuden keskustan alueella maitokärryn kanssa myymässä donitseja. Mobilisoitu kahvila oli niin ikään myös 4H-yrittämistä, ja vaikka maitokärry onkin tällä kertaa jätetty kotiin, luottotuotteesta, eli donitsista ei olla luopumassa.

- Me teemme donitsit uunissa uppopaistamisen sijaan, jolloin ne ovat hieman terveellisempiä, Paju selittää.

4H-yrittäjille pyritään aina etsimään yritysohjaaja joka osaisi neuvoa nuorta valitsemallaan toimialalla. Kahvilanpitäjien kohdalla yritysohjaaja löytyi sisustuskahvila Kardemummassa työskentelevästä Anne Laukkasesta.

- Anne on neuvonut todella paljon kaikessa ja varsinkin käytännön asioissa, esimerkiksi miten tuotteet hinnoitellaan, tai jos on hiljaisempaa, niin miten voi houkutella lisää asiakkaita, Paju luettelee.

Pyöräkorjaaja kotiovelle

22-vuotias Anssi Pesonen on toiminut 4H-yrittäjänä toukokuusta lähtien. Pesonen tarjoaa pyöränkorjauspalveluja suoraan asiakkaan kotona.

- Keväällä piti enemmän kiirettä. Nyt on ollut hiljaisempaa, Pesonen tuumaa.

Intoa ja osaamista ei nuorelta mieheltä puutu. Helen kertookin, että asiakkaat ovat olleet todella tyytyväisiä Pesosen toimintaan ja pyöräyrittäjälle etsitäänkin paraikaa väliaikaista liiketilaa Vääksyn alueelta. Toisaalta kotiin tuodusta palvelusta ei kuitenkaan olla luopumassa.

- Asiakkaita on ollut Lahdesta ja Hollolastakin. Jos korvaus on hyvä, niin ajan vaikka Rovaniemelle asti, nuori mies naurahtaa.

Pesonen on käynyt juttelemassa myös yritysneuvojan kanssa oman toiminimen hankkimisesta ja pienkonekorjaamon perustamisesta. Haave on kuitenkin vielä kaukainen, sillä asiakaskuntaa on kartutettava ensin lisää.

Lähituottajalta lihaa ja marjoja

Pian 14-vuotta täyttävä Pihla Tero innostui lihakarjan kasvattamisesta samalla alalla toimivien vanhempiensa myötä. Tällä hetkellä Terolta löytyy 12 possua, jotka marraskuussa viedään tutulle teurastajalle. Esimerkiksi joulupöytään possu ennättää siis vallan mainiosti.

- Itselleni jää varmaan kaksi possua porsitusta varten, Tero tuumaa.

Possunkasvattaja harjoittaa lihakarjansa ohella myös marjankasvattamista. Vadelmaviljelmät löytyvät Kurhilasta. Tero kertoo, että pensaat on leikattu yhdessä äidin kanssa yritys ohjaaja Arto Ala-Hemmilän ohjeilla. 4H-yrittäjä lisää myös, että vadelmamaa on Ala-Hemmilän entinen viljelmä.

- Asiakkaat voivat joko tulla itse poimimaan vadelmia tai ostaa niitä jo valmiiksi poimittuna, Tero selittää.

- Vaikeinta yrittämisessä on ollut oman arvon määrittäminen ja ymmärtäminen. Parasta on, kun saa itse päättää kaikesta. Vaikka vanhemmat ovat samalla alalla, teen työtäni itsenäisesti, Tero summaa.

Ruska Paronen

Suosittelemme