Ajankohtaista

Orimattilan teatterin Vaihdokas onnistuu vakuuttamaan katsojansa

Orimattilan teatterin näyttelijät onnistuivat viemään katsojan viime vuosisadan alun tunnelmiin.

Heinäkuinen keskiviikkoilta, lämpötila noin 12 astetta, välillä ylitse vihmova sadekuuro... ja mitä tekee suomalainen kesälomalainen? Hytisee tietenkin kesäteatterikatsomossa tai jopa näyttelijänä estradilla.

Näissä tunnelmissa alkoi Orimattilan teatterin Jätinpesän lavalle työstämä Vaihdokas-niminen näytelmä noin 60 silmäparin edessä. Vaihdokas on orimattilalaissyntyisen kirjailija Selma Anttilan (1867-1942) kirjoittama näytelmä, jonka dramatisoinnista ja ohjauksesta Jätinpesässä vastaa niinikään orimattilalaislähtöinen Sini Vanhalakka.

Orimattilan teatterin Vaihdokas on väkevä ja tunteikas näytelmä, jossa nuoruuden into ja rakkaus yhdistyvät menneisyyden synkkiin salaisuuksiin. Lopulta kysytään, onnistuuko rakkaus vai onko menneisyyden ote liian suuri

Nuori poika Oras (Ville Maunula) on pärjännyt elämässään ilman vanhempia. Uuteen kylään saapuessaan hän rakastuu Orvokki-nimiseen tyttöön (Hellen Halttunen). Orvokin ja Oraksen suhde on kuitenkin pidettävä salassa Orvokin tädiltä Marialta, sillä tapailu ei ole soveliasta. Lastenkotolaisen luonne ottaa Oraksesta vallan ja kylässä tapahtuu varkaus.

Myös kylän silmäätekevien suhteissa on ongelmia, eikä hankaluuksilta säästy Rouva Anna Lumiakaan (Reetta Jouttimäki), jonka suuri salaisuus vähitellen selviää hänen miehelleen Augustille (Eerik Kuronen). Yhteisöön ilmestyy lisäksi salaperäinen nainen Anna-rouvan menneisyydestä ja vyyhti alkaa avautua.

Vaihdokkaan tarinaa kuljetetaan pitkälti repliikkien ja puheen voimalla. Tätä ratkaisua tukevat kauttaaltaan onnistuneet näyttelijäsuoritukset. Hellen Halttunen levottomana ja elämänjanoisena Orvokkina on erinomaisen eloisa.

Mainion roolityön tekee myös lapsenpäästäjä-Suskaa esittävä Marjo Kuosa. Tarkoituksella överiksi vedetty noita-akan rooli saa paikoin hymyn katsojien huulille, mikä tulee tarpeeseen muutoin teemoiltaan varsin raskaassa näytelmässä.

Myös lastenkodin lapsikatrasta tarmokkaasti paimentavan Haukan (Ranssi Toiviainen) toikkarointi keventää osaltaan dramaattista ja onnetonta loppuratkaisua ennakoivaa tunnelmaa.

Kovin vakavahenkisen Vaihdokkaan tyylilaji vaihtuu näytelmän loppupuolella hieman yllättäen hetkeksi lähes komediaksi, kun Eerik Kurosen ja Ranssi Toiviaisen poliisikaksikko yrittää saada selkoa yhteisöä kohahduttaneeseen varkauteen.

Orimattilan teatteri onnistuu tavoittamaan hyvin viime vuosisadan alun henkisen ilmapiirin, ja monet näytelmän teemoista ovat ajankohtaisia vielä tänäkin päivänä. Joltain osin näytelmää olisi voinut tiivistääkin esimerkiksi pitkähköjen tunnekuohujen alleviivaamista vähentämällä.

Toisaalta taatun vakuuttava näyttelijätyö ja näyttelijöiden selkeä replikointi tekevät pienestä toistosta huolimatta Vaihdokkaasta nautinnollisen seurattavan.

Näytelmän jännite säilyy loppuun saakka, ja ainakin allekirjoittaneen näytelmän loppuratkaisu onnistui yllättämään. Kunnianhimoisesti toteutettu Vaihdokas on oivaa vaihtelua perinteiselle ”puskafarssikesäteatterille”.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme