Ajankohtaista

Potkupyöräilystä hauska harrastus - Länsi-Hollolan martat näyttävät mallia

Lähtipä kesätoimittaja katsomaan Länsi-Hollolan marttojen uutta harrastusta tiistaina 4.7. ja joutui sellaiseen treeniin, että illalla kyllä tuntui pohkeissa ja pakaroissa. Kyseessä oli HurmaGroupin Katri Mattilan vetämä kickbike - eli potkupyöräharjoitus, jonka martat aloittivat reilu kuukausi sitten.

- Teimme talvella kehonhuoltoa marttojen kanssa, aina silloin kun oli lomasesonki kansalaisopiston jumpasta. Martat ovat ennenkin tehneet näin eri vetäjän voimin ja nyt puolestani jatkoin perinnettä, Mattila kertoo.

Ohjaajan mukaan talven jälkeen myös kesäksi toivottiin jotain. Toukokuussa joukko jumppasi vielä sisätiloissa joka toisena viikkona, mutta kesäkuussa treeniä lisättiin.

- Kesäkuussa siirryttiin siihen, että joka viikko olisi jotain. Nyt joka toinen viikko on tätä potkupyöräilyä ja joka toinen kehonhuoltoa sisätiloissa, Mattila sanoo.

Mattilan mukaan potkupyöräily on helposti lähestyttävä, matalan kynnyksen laji, joka sopii kaikille lapsista aikuisiin.

- Jos vaan kädet yltävät jarrukahvoille, niin voi lähteä potkimaan. Tässä on hyvä fiilis, joka kutsuu tukka hulmuten rilluttelemaan.

Potkupyörät, joita Länsi-Hollolan marttojenkin treenissä käytettiin, olivat monet erilaisia. Oli paksumpirenkaista, ja ohuempaa rengasta, oli korkeampaa ja matalampaa. Lisäksi potkupyörän joustavuutta saattoi säätää. Yllätyin itsekin ensikertalaisena, kuinka näppärästi potkupyörä rullasi pitkin kivisiä ja kuoppaisia sorateitä.

- Hollolassa potkupyörä toimii todella hyvin. Kylätiet ja metsäautotiet, niitä riittää ristiin täällä. Enää ei ole semmoista koskematonta metsää, jossa ei jonkin näköinen kinttupolku kulkisi läpi, Mattila selittää.

Monipuolinen kehon harjoitus

Länsi-Hollolan martat näyttivät kyllä kesätytölle mallia miten mennään. Soran täyteisessä alamäessä jarruttaessani, muut vilisivät ohitseni. Yksi martoista kertoi laulavansa aina potkupyörällä mennessään ja tämän pitäisi helpottaa jännitystä. Tällä vinkillä mentiinkin sitten loppumatka. Aluksi oli tarkoitus tehdä noin 4 kilometrin lenkki Kastarintieltä läheiselle maitolaiturille ja takaisin, mutta martat innostuivat jatkamaan ja perässähän sitä oli mentävä. Lopulta matkaa taittui lähes 7 kilometrin verran.

- Potkupyöräily on aika monipuolinen koko kehon harjoitus. Tässä joutuu tasapainoilemaan, kun seisoo yhdellä jalalla. Toisella jalalla tehdään pientä niiausta, ja toinen jalka tekee rentoa heiluria. Eli lonkankoukistajat, pakara ja alaselkä tekevät oikeasti työtä. Samalla jalalla ei kauaa jaksa tehdä, vaan jalka väsyy nopeasti. Jalkaa vaihtaessa tuntuu kuin jalat olisivat taas uudet, Mattila sanoo.

Ohjaaja itse juoksuttaa koiria potkupyörän kanssa. Mattilan mukaan koiranulkoilutukseen potkupyörä sopii tavallista pyörää paremmin.

- Jos on vaikka puoli tuntia aikaa illalla, ja haluaisit työpäivän jälkeen ulkoiluttaa koiran ja saada itse vähän liikuntaa siinä samalla, niin pyöräillessä ehkä tuskanhikeä kertyisi vähän, mutta ei varsinaisesti liikuntasuoritusta. Potkupyörällä taas saa itse ihan hyvän harjoituksen ja potentiaalisesti koirakaveri myös, Mattila tuumaa.

Elokuussa kilpailemaan

Kärkölässä järjestetään Oriharo Beach Games elokuun 12. päivä. Erilaisten kisailtavien lajien kirjoon on lisätty tänä kesänä myös potkupyöräkilpailu samalla reitillä Oriharon ympärijuoksun kanssa. Reitti on mitaltaan 6,5 kilometriä ja sisältää asvaltti- ja sorateitä sekä noin puolen kilometrin mittaisen pelto- ja metsämaasto-osuuden. Sarjoista löytyy retkisarjan lisäksi kilpasarjat miehille ja naisille.

Naisten kilpasarjan voittoa lähtee tavoittelemaan Järventaustan kylässä asuva Sari Vikman, joka treenaa Länsi-Hollolan marttojen mukana. Lajin pariin Vikman löysi reilu kuukausi sitten.

- Mitä enemmän potkupyörällä menee, sitä helpommaksi homma muuttuu, Vikman naurahtaa.

Innokas potkupyöräilijä joutuu toistaiseksi lainaamaan treenipyöräänsä Mattilalta, mutta oman pyörän hankinta on harkinnassa. Vikman kertoo, että kotipihasta potkupyörällä on helppo lähteä liikkeelle ja potkien on taittunut matkaa jopa 16 kilometrin verran.

- Omaa lajia on ollut vaikea löytää. Nivelvamman takia esimerkiksi perinteinen pyöräily ja juoksu eivät onnistu. Ennen kuin kokeilin potkupyöräilyä mietin, että mitenköhän tuo onnistuu, mutta ongelmia ei ole ollut, Vikman kertoo.

Ruska Paronen

Suosittelemme