Ajankohtaista

Eksyneet rekat piinaavat Nastolassa

Nastolalaista asuinaluetta piinaa ikävä ongelma. Lähialueen tehtaille aikovat rekat harhailevat pikkuteillä aiheuttaen harmia ja päänvaivaa alueen asukkaille. Asukkaiden mukaan kyse olisi Uponorille suuntaavista kuljetuksista, mutta myös Novartille meneviä rekkoja olisi kuulemma jouduttu neuvomaan. Rekat saapuvat Helsingin suunnasta, mutta eksyvät sitten kääntymään Pysäkintielle noin kaksi kilometriä ennen Uponorin tehdasta, joka sijaitsee edempänä Kouvolantiellä.

Rekkaralli keskittyy Pitkätielle sekä vielä pienemmälle hiekkatielle, Selkotielle, jonka edessä on päättyvän tien merkki. Rekat ovat useimmiten kooltaan puoliperävaunuja, mutta myös täysperävaunurekkoja on pikkuteillä nähty.

- Tämän on aivan uskomaton painajainen. Rekkoja eksyy tänne viikoittain, jopa kolme kertaa viikossa ja tätä on jatkunut jo 3-4 vuotta, kertoo Pitkätiellä asuva Auli Jyllinvuori-Mäkinen.

- Selkotieltä on joskus toistakymmentävuotta sitten mennyt tie radan yli, jota rekat varmaan etsivät. Nykyisin tien päästä menee vain kevyelle liikenteelle tarkoitettu alikulku. Vaikka hiekkatien edustalla on päättyvän tien merkki, rekat kääntyvät sinne silti. Tien päässä on vain pieni aukea, jossa rekat yrittävät sitten kääntyä ympäri tuhoten postilaatikot ja kaiteet mennessään. Ihmiset ovat kyllästyneitä tähän.

Jyllinvuori-Mäkisen mukaan ongelmat ovat kuitenkin suurimpia talvella, jolloin rekat luisuvat liukkaalla tiellä. Lähialueen isännät ovat tulleet rekkojen avuksi omien traktoreidensa kanssa. Myös keväällä eräs rekka meinasi kaatua uuden sähkökaapin päälle. Jyllinvuori-Mäkinen kertoo, että tarvittiin kaksi kauhakuormaajaa apuun, jotta kyljellään oleva peräkontti saatiin ylös ja ajoneuvo takaisin tielle.

Myös kiviainesta myyvä Pärhä Oy on saanut osansa rekkarallista, kun rekat käyttävät yrityksen soramonttua kääntymiseen tai tukkivat tien yrityksen omilta kuljetusautoilta.

- Rekkoja on käyty nostamassa esimerkiksi ojista ylös. Suuret ajoneuvot yrittävät kääntyä ahtaissa risteyksissä ja ovat tien tukkona. Kyllähän siinä oma liikennöintikin kärsii. Kyse on usein ulkomaalaisista kuljettajista, joiden kanssa kieli aiheuttaa myös ongelmia, kun yrittää neuvoa oikeaa tietä, Petri Pärhä selittää.

Virhe navigaattorijärjestelmässä

Jyllinvuori-Mäkisen mukaan asukkaat ovat yksi toisensa jälkeen olleet yhteydessä niin ELY-keskukseen kuin Uponorillekin. Kyse on lähinnä ulkomaalaisista rekoista, mutta suomalaisiakin kuljettajia on hiekkateillä tavattu. Uponorin suunnalta asiaa on selitetty navigaattorijärjestelmässä olevalla virheellä. Toimittajan selvittäessä asiaa, kaikki asiasta tietävät tuntuivat olevan lomalla.

- Yritämme ohjeistaa kuljetuksia niin, ettei tällaisia ongelmia aiheutuisi. Uponorilla on muutettu tuotantolaitoksen rooleja, jonka seurauksena liikennöinti Nastolan seudulla on lisääntynyt tämän vuoden aikana, Uponorin markkinointijohtaja Juha Kainulainen sanoo.

Jyllinvuori-Mäkinen toteaa myös, että ongelma voitaisiin ratkaista kunnollisella tieviitoituksella, jotta rekat tietäisivät pysyä Kouvolantiellä, eivätkä poikkeaisi pienelle hiekkatielle.

ELY-keskuksessa ongelmasta ollaan tietoisia.

- Asia on ollut täällä esillä, mutta olemme tulleet siihen tulokseen, ettei se aiheuta meillä toimenpiteitä. Taajamassa olevaa yksittäistä yritystä ei pääsääntöisesti lähdetä opastamaan valtatieltä. Liittymän nousu ja tiet ovat selkeästi numeroitu, tuumaa ELY-keskuksen lupapalvelun lupa-asiantuntija Teija Sampela-Front.

Ruska Paronen

Suosittelemme