Ajankohtaista

Hollolaan on avattu frisbeegolfrata

Hollola on saanut oman frisbeegolfradan. Salpakankaan yhtenäiskoulun kupeeseen valmistuneelta radalta löytyy yhdeksän väylää. Rata on tarkoitettu aloittelijoille, mutta siitä löytyy haastetta taitavammallekin heittäjälle.

- Nämä ovat loppujenlopuksi aika teknisiä väyliä. Aloittelijaryhmissä se, jolla on eniten malttia, pärjää parhaiten täällä, kertoo Hyzer Hollola Disc Clubin varapuheenjohtaja Joni Poutanen.

Hyzer Hollola on vastannut radan perustamisesta yhteistyössä Hollolan kunnan kanssa.

- Olemme tehneet talkoina kaiken paitsi puunkaadon ja mattojen pohjatyön. Suunnittelusta vastasi ratapaketin toimittaja. Kunta on rahoittanut tämän ja vastaa ylläpidosta.

Salpakangas DiscGolfPark on kaksinkertaisen frisbeegolfin suomenmestarin Pasi Koivun käsialaa.

Radan par, eli ihannetulos, on 27 heittoa. Parhaimmillaan rata on läpäisty kahdellakymmenellä heitolla. Frisbeegolfradan arvioitu peliaika on noin 45-75 minuuttia. Radan käyttäminen ei maksa mitään.

Frisbeegolf on kuin golfia, mutta mailojen ja pallojen virkaa hoitavat frisbeet ja kohteena on maassa olevan reiän sijasta kiekkokori.

Toimintaa aloittelijoille ja kokeneille

Radalla tuntuu riittävän kävijöitä, vaikka se on vasta äskettäin avattu. Parin vartin aikana väylillä on näkynyt useampia eri heittoporukoita. Poutasen mukaan hyvällä säällä kävijöitä on ollut yli viisikymmentä päivässä. Radalla järjestetään myös ohjattua toimintaa ja viikoittaisia kisoja.

- Ensimmäisissä viikkokisoissa oli kolmekymmentäviisi osallistujaa. Täällä on vain yhdeksän väylää, eli tänne mahtuu vain neljäkymmentä kilpailijaa, jos neljä lähtee per väylä. Olemme tehneet harjoituskorista yhden lisäväylän tarvittaessa.

Viikkokisaan osallistuminen maksaa kolme euroa ja seuran jäseniltä kaksi euroa. Jäsenyys itsessään maksaa kympin. HHDC:n puheenjohtaja Kaisa Korhonen kertoo, että luvassa on myös vasta-alkajille suunnattua ilmaista toimintaa.

- Ensimmäinen aloittelijoille suunnattu tapahtuma on tämän kun viimeisenä päivänä. Sinne voi tulla aivan pystymetsästä. Tarjolla on esimerkiksi kiekkoja. Sen tyyppistä tapahtumaa tähän on tarkoitus enemmänkin järjestää, että saa tulla tutustumaan ja katsomaan tätä lajia.

Lajista kiinnostuneita Korhonen kehottaa liittymän seuran jäseniksi, jotta kunnalle voidaan näyttää, että kysyntää radalle löytyy.

- Se on kunnan puolelle vaikeampi näyttää, että näitä harrastajia on, jos heitä ei ole seuran kirjoilla. Jos vähääkään kiinnostaa, niin ehdottomasti seuran jäseneksi.

Vinkit aloittelijoille

- Ennen kuin ostaa mitään välineitä, niin tulee vaikka seuran kautta ottamaan yhteyttä, että hei, voisin tulla kokeilemaan. Meiltä löytyy harjoittelufrisbeekiekkoja ja meistä voi joku tulla mukaan opastamaan tekniikassa ja muussa, puheenjohtaja vinkkaa.

Frisbeegolfkärpäsen purressa Korhonen suosittelee hankkimaan kolmen kiekon perussetin. Siihen kuuluvat putteri, midari ja draiveri.

- Putteri on lähestymiskiekko. Putteri lentää suoraan. Sitä käytetään putatessa lyhyeltä matkalta sisään koriin, tai kapealla suoralla väylällä avauskiekkona. Lähestymiskiekko, eli midari, on keskipitkiä heittoja varten.

- Ihan alussa ei välttämättä tarvitse draiveria. Se on avausheitossa käytettävä frisbee. Draiveri on nopein kiekko ja sillä heitetään pisimmälle. Siihen tarvitsee myös eniten tekniikkaa, että sen saa lentämään oikein.

Frisbeegolfrata on saanut pelaajilta hyvää palautetta. Poutasen mukaan myös muut ulkoilijat ovat olleet rataan tyytyväisiä.

- Viime viikkokisoissa tuli muilta ulkoilualueen käyttäjiltä positiivista palautetta, kun mopopojat eivät enää pörrää täällä. Sanoivat vaan, että olkaa täällä talveen asti. Varmaan ollaan talvellakin. Pelkkää positiivista. Ei ole vielä yhtään valitusta tullut, Poutanen summaa.

Antti Hartikainen

Suosittelemme