Ajankohtaista

Lapsiparkkikokeilu otettiin hyvin vastaan Hollolassa

Anna Pohjola (vas.) ja Tilja Laine leikittivät lapsia monitoimipuistossa heinäkuun ajan.

Hollolassa on tämän kesän aikana kokeiltu ensimmäistä kertaa maksutonta lapsiparkkitoimintaa. Kokeilusta vastasi Hollolan vapaa-aikapalvelut yhdessä Hollolan 4H-yhdistyksen kanssa. Lapsiparkki toimi pääkirjaston edustalla 5.6.-28.7.

- Pääasiassa toiminta tapahtui uudessa toimintapuistossa. Kunnan nuorisotoimi hoiti lapsiparkkia kesäkuun ja heinäkuussa valvojina toimivat 4H:n kaksi kesätyöntekijää, Hollolan 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Anna-Mari Pesari selittää.

Niin sanottu parkkiaika lapsiparkissa oli kahden tunnin verran ja toiminta kohdennettiin erityisesti 3-8-vuotialle lapsille.

- Lasten ikä haluttiin pitää alhaisena. Alaikäraja tuli siitä, ettei parkkiin tuotaisi ihan vaippaikäisiä, jotta meidän kesätyöntekijämme pärjäisivät hyvin lasten kanssa. Yläikäraja puolestaan säädettiin siten, että ryhmät pysyisivät rauhallisena.

Pesarin mukaan lapsiparkkitoimintaa voitaisi jatkaa myös seuraavana kesänä, mikäli kiinnostusta ja kysyntää löytyy.

- Jonkun verran Prisman rakennustyöt ovat estäneet lomalaisia löytämästä toimintaa, Pesari pohtii.

Heinäkuun aikana lapsia leikittivät Tilja Laine sekä Anna Pohjola. 15-vuotiaalle Laineelle kesätyö on hänen ensimmäisensä, mutta 18-vuotias Pohjola on työskennellyt aikaisempinakin kesinä. Hollolalaiset tytöt ovat kokeneet työn lapsiparkissa mieluisana.

- Hyvin ruskettuu, kun päivät viettää pihalla. Tämä on ollut aika rentoa puuhaa. Taidot sählyssä, koripallossa ja biljardissa ovat kehittyneet, Pohjola naurahtaa.

Laine vaihtaa kaiuttimista kuuluvan kappaleen seuraavaan.

- Musiikkikin soi myös koko ajan taustalla, hän virnistää.

Tytöt kertovat, että lapsia on riittänyt parkissa vaihtelevasti. Asiakkaista löytyy jopa 3 vakiolasta ja parhaimmillaan lapsia on saattanut olla 5 kappaletta yhtä aikaa. Mistään ruuhkasta ei kuitenkaan olla kärsitty eikä lapsiparkissa ryhmän maksimikooksi asetettu 6 lasta ole kesän aikana täyttynyt.

- Otollisinta on pilvisäällä. Aurinkoisella säällä ihmiset ovat rannalla ja sateella lapsia ei myös juurikaan näy, Laine tuumaa.

Tyttöjen mukaan vanhemmat tuovat lapsensa parkkiin käydäkseen esimerkiksi lenkillä, ostoksilla tai vaikkapa parturissa.

- On myös sellaisia tapauksia, joissa vanhempien työvuorot ovat menneet päällekkäin, jolloin esimerkiksi äiti tuo lapsen parkkiin ja isä puolestaan hakee, Laine kertoo.

Kesän ajan pääkirjaston edustalla on saattanut nähdä myös pienen sählykaukalon tai koripallokorin, jotka nuorisotoimi on kunnan nuorisolle siihen järjestänyt. Tytöt sanovat, että koripalloa ja sählyä tulee pelattua vanhempien lasten kanssa, kun lapsiparkissa ei ole vahdittavia.

- Sählyssä on välillä pelattu jopa 4 vastaan 4 -peliä ja vaihtopelaajiakin on ollut. Pelaamassa on käynyt ihan pienempiäkin lapsia, nuoria ja jopa aikuisiakin, Laine selittää.

- Kerran oli myös yksi koira, Pohjola vitsailee.

Ruska Paronen

Suosittelemme