Ajankohtaista

Eija Tommola on ajanut taksia Kalkkisissa jo 20 vuotta

Naiskuski sai aloittaessaan ennakkoluuloisen vastaanoton

Eija Tommolan kyytiin on mukava nousta, kun kuski on yhtä nauravainen kuin laulavainenkin.

Kalkkisten kylää voisi kutsua omavaraiseksi kyläksi. Noin 600 asukkaan maalaiskylästä löytyy koulu, ruokakauppa, kirkko, hautausmaa, pankki ja suosittu Manibaari. Viinakauppaa ei Kalkkisilta löydy, mutta viinitila on omasta takaa. Kalkkisten kylällä on myös oma taksi, jota Eija Tommola on ajanut jo 20 vuoden ajan.

Tommola on Sysmästä kotoisin ja Kalkkisiin hän muutti aikoinaan asuttuaan ensin pitkin Päijät-Hämettä.

- Olen meinannut syntyä taksiin, mutta en ihan sitten kerinnytkään. Sehän aina naurattaa, että sieltä varmaan jo saanut vaikutteita, Tommola vitsailee.

- Luin lehdestä, että vanha taksiyrittäjä lopettaa. Samana päivänä keskustelin asiasta mieheni kanssa ja soitin Hämeenlinnaan kysyen, miten taksilupia haetaan. Sieltä sitten vastattiin, että jos tänään jätät paperit niin kerkeät mukaan. Saman tien ajettiin miehen kanssa Hämeenlinnaan. Puolen vuoden päästä koulutus oli käyty ja lupa hallussa. Siihen aikaan piti myös hakea lausuntoa Asikkalan takseilta, poliisilta ja kylätoimikunnalta taksin tarpeellisuudesta kylälle, mutta nykyään meno on erilaista, Tommola muistelee.

Toisinaan asiakkaat pyytävät laulamaan, kun he istuvat kyytiini. Eija Tommola

Ei kahta samaa päivää

Tommola tunnetaan nauravaisena ja puheliaana naisena. Pirteä taksiyrittäjä ei näe koskaan samanlaista työpäivää ja vuosien varrelle mahtuu yhtä sun toista.

- Kyllä aikalailla koko elämänkirjo tulee taksia ajaessa nähtyä. Ikäviäkin juttuja sattuu, mutta enemmän mieleen jää niitä hauskoja hetkiä.

Tommolan mukaan taksia ajava nainen sai ennakkoluuloisen vastaanoton vielä 20 vuotta sitten, vaikka naiskuljettajiakin löytyi. Yrittipä jokunen asiakas jallittaa naiskuskia maksuvaiheessa tai pinkoa pakoon maksamatta. Vaikka auton kyljessä näkyi Tommolan nimi, kysyi eräskin miesasiakas, että kenen autolla nainen ajaa.

- Mutta nopeasti sitä on huomattu, että kyllä se likka pärjää, Tommola sanoo.

Laulava kuljettaja

Tiistaisin ja perjantaisin Tommolan taksi kurvailee asiointivuoroilla Vääksyn suunnalla. Silloin ajetaan etukäteen määrättyä linjaa ja kyydistä maksetaan linja-autotaksan verran. Kolme asiointivuoroa Tommola ajaa myös torstaisin kyläkaupalle Kalkkisiin. Talvisin kuskataan lapsia koulukyydeissä ja muuten tilaustaksi toimii normaaliin tapaan.

- Kun olen päivystysvuorossa, saatan odotella soittoa kotona tai sitten otan puhelimen mukaan ja lähden Manibaariin laulamaan karaokea. Missään tolpalla en päivystä, Tommola naurahtaa ja sanoo, että kesken laulun hän ei kuitenkaan ole lähtenyt asiakasta hakemaan.

Karaoke kuuluukin lapsesta asti laulaneen naisen mielipuuhiin ja Tommola kyllä tunnetaan kylällä hyvästä lauluäänestään. Yltipä Tommola myös karaoken SM-kilpailuiden finaalipaikalle jokunen vuosi sitten. Esiintymistä pelkäämätön nainen, on lisäksi tuttu näky Kalkkisten harrastajateatterin lavalla, jonka toiminta on Tommolan mukaan toistaiseksi jäissä ohjaajapuutoksen vuoksi. Ahkerasti runoja kirjoittava nainen haaveilee myös oman runokirjan tekemisestä.

- Toisinaan asiakkaat pyytävät laulamaan, kun he istuvat kyytiini. Saatamme laulaa radion tahtiin tai ilman, Tommola kertoo.

Maaseudulla taksikuskin työ, eroaa kaupungin takseista. Kuski tunnetaan ja hänen kanssaan saatetaan käydä pitkiäkin keskusteluja.

- Taksin ajaminen on hyvin ihmisläheistä työtä. Maaseudulla kuljetaan pitkiäkin matkoja, joiden aikana ilot ja surut käydään läpi. Saattaapa asiakkaita olla jo jopa kolmannessa polvessakin. Yksikin rouva kertoi sanoneensa lapsenlapsilleen, että jos menette Kalkkisiin, niin Eijan taksille sitten soitatte.

Taksilaki uudistuu

Ensi vuonna voimaan astuu uusi taksilaki, joka vapauttaa taksit muun muassa asemapaikoista ja hinnoittelusta.

- Kaupungissakaan taksien ei tarvitse päivystää enää taksitolpalla ja millä tahansa saa ajaa. Matkasta voi jatkossa myös pyytää rahaa oman mielen mukaan. Toki Suomessa taksikuskeilla tulee yhä olla taksilupa ja kuljettajakortti. Taksimittareista luovutaan myös, eli ne eivät ole enää pakollisia. Mielestäni tämä vain vahvistaa harmaata taloutta, kun ei ole enää pakko ilmoittaa mistä on lähdetty tai mitä reittiä kuljettu. Toki tiedot voi yhä naputella koneeseen, mutta ketään ei velvoiteta siihen.

- On mielenkiintoista, että Ruotsissa näitä samoja uudistuksia on kokeiltu huonoin tuloksin ja silti niitä halutaan kokeilla Suomessa. Saa nähdä miten käy, Tommola napauttaa.

Naisen mukaan hänen taksissaan hinnat pysyvät samana kaikille ja mittarin mukaan mennään edelleen ensi vuonnakin.

- Suomessa taksiin on totuttu luottamaan. Minä en aio rahastaa ihmisiä pärstäkertoimella, vaan sama maksu on kaikille, se sama joka on nytkin. Mittari pysyy taksissa myös, Tommola summaa.

Ruska Paronen

Suosittelemme