Ajankohtaista

Orimattila siirtyy askeleen lähemmäs etelää

Hankepäällikkö Riikka Uusikulku toteaa, että Henna on täysin uusi tapa ajatella ja toteuttaa asuinalueen suunnittelua.

Hankepäällikkö Riikka Uusikululla on ollut mielenkiintoinen kevät ja kesä. Uusikulku on hankepäällikkönä Orimattilan kaupungilla vuoden alusta käynnistyneelle EU:n maaseuturahaston rahoittamalle projektille, joka kantaa nimeä Henna - maaseudun asumisen ja elinvoiman pilottihanke. Hankkeella tuetaan yhteisöllisyyden syntymistä Hennassa.

Kesäkuuhun 2019 kestävässä hankkeessa on piirretty tähän mennessä tärkeitä suuntaviivoja tulevaisuuden Hennalle.

- Henna on varsin iso rakentamiskohde, jonka ympärille pyrimme hakemaan toteuttajia, rakentajia sekä asukkaita. Olemme myös tehneet smart city -henkistä Älykäs Henna -hanketta, johon on haettu yhteistyökumppaniverkostoja, Riikka Uusikulku kertoo.

Hennan kaltaisessa hankkeessa toimijoita tarvitaan usealta eri osa-alueelta. Markkinointiin Henna saa asiantuntija-apua muun muassa Lahti Regionista, yrittäjäpuolelle puolestaan Ladecista.

- Ohjausryhmiin on yritetty hankkia tahoja ja ihmisiä, jotka voisivat antaa omaa asiantuntija-apuaan, osaamistaan sekä näkemyksiään Hennan kehittämiseen.

Uusi tapa rakentaa

Riikka Uusikulku näkee Orimattilan väestönkehityksen kasvun tärkeänä jo kaupungin taloudellekin.

- Muuttovoitto ei ole ollut kovin suuri ja syntyvyyskin on ylipäätään koko Suomessa ihan nälkävuosien tasoa. Siksi on todella tärkeää, että Orimattilaan saataisiin uusia, työssäkäyviä asukkaita, jotka pystyvät turvaamaan meidän lasten ja ikäihmisten palvelut.

Hennan kokoluokan aluerakentamiskohteita toteuttavat yleensä ainoastaan isot kaupungit.

- Henna on uusi tapa ajatella ja toteuttaa asuinalueen suunnittelua. Tässä katsotaan hieman pidemmälle tulevaisuuteen ja mietitään kokonaisuutta. Tapa on toistaiseksi vielä vieras niin Orimattilan asukkaille, viranhaltijoille kuin luottamushenkilöillekin.

- Henna on hyvin rohkeakin tapa. Tyypillisestihän kunnissa tehdään niin sanottua postimerkkikaavoitusta, jota laajennetaan asteittain, jolloin kokonaisuus saattaa jäädä hahmottumatta niin kokonaistaloudellisesti kuin yhdyskuntasuunnittelunkin osalta.

Uusikulun mukaan Hennan kaltainen hanke vaatiikin pitkäjännitteistä ajattelua, sillä Hennan kaltaisessa aluerakentamiskohteessa mikään ei synny valmiiksi hetkessä.

Kaksi tonttihakemusta

Minttukujan ensimmäisten omakotitonttien hakuaika päättyi viime perjantaina. Hakuaikana kaupunki sai kaksi hakemusta. Jatkossa tonttien hakuaika on jatkuva.

- Itse pidän sitä hyvin odotettuna määränä, sillä markkinointitoimenpiteitä ei ole vielä tehty Orimattilan ulkopuolelle, Riikka Uusikulku kertoo.

Seuraava urakka onkin heti alkusyksystä toteutettava markkinointihenkinen asukaskysely, joka toteutetaan erityisesti radan varrella sijaitsevilla paikkakunnilla.

- Itse näen, että radan varsi on Hennalle tärkeä kohderyhmä. Toki myös Lahden seutu.

Hennassa on menossa kaksi urakkaa, joista Lemminkäisen urakoimana on valmistunut sähköratatöitä sekä ylikulkusilta ja laiturialueita. Maansiirtoliike Erkki Heikkilän urakkana on kesän aikana tehty Henna bulevardia sekä Minttukujaa.

- Siellä tehdään kunnallistekniikkaa sekä katualueita. Urakka on edennyt kesän aikana vauhdikkaasti, Uusikulku kertoo.

Anna mielipiteesi liityntäliikenteeseen

Syksyllä tulee päätöksentekoon Hennan liityntäliikenne. Parhaillaan kaupungin nettisivuilla on kysely, miten bussiliikenne tulisi orimattilalaisten mielestä järjestää Hennan asemalle.

Kyselyssä tiedustellaan, mille junavuoroille asukkaat toivovat bussiliikennettä. Arkiaamuisin yhdysliikennettä on tarkoitus järjestää neljälle junavuorolle. Arki-iltapäivisin bussivuoroja on suunniteltu kuudelta eri junalta. Myös viikonloppujen bussivuoroista kartoitetaan asukkaiden mielipidettä. Viikonvaihteelle on suunniteltu kuutta menopaluuvuoroa.

Orimattilalaisilta tiedustellaan myös näkemyksiä kutsutaksiliikenteestä. Liityntäbussin liikennöintiaikojen ulkopuolella Hennan aseman ja Orimattilan keskustan välille voisi olla mahdollista järjestää kutsutaksiliikennettä.

Sähköinen kysely löytyy Orimattilan kaupungin nettisivuilta. Kysely on auki 20. elokuuta saakka.

Junan kyytiin pääsee Hennan pysäkiltä 10. joulukuuta alkaen. Matka Helsinkiin kestää 53 minuuttia, Tikkurilaan 36 minuuttia ja Lahteen 13 minuuttia.

Orimattilan valtuusto päättää liityntäliikenteestä syyskauden ensimmäisessä kokouksessa 28. elokuuta.

Soili Kaivosoja

Suosittelemme