Ajankohtaista

Kalkkisten rivitalo valmistuu jouluksi

Petter Kulhua ja Hannu Lepistö uskovat rivitaloasujia riittävän myös maaseudulle.

Kalkkisissa eletään parhaillaan melko historiallisia hetkiä, sillä kylälle rakennetaan pitkästä aikaa uutta rivitaloa. Humalon alueelle jouluksi valmistuvan viiden asunnon myynnistä ja markkinoinnista vastaa Nastolan Kiinteistönotariaatti Oy.

- Syy, miksi uskalsimme lähteä tätä kohdetta toteuttamaan, on tämä Kalkkisten elävä ja yhteisöllinen kyläyhteisö, Kiinteistönotariaatin Petter Kulhua perustelee.

Hänellä itsellään on kalkkislaisuudesta kaikkiaan parinkymmenen vuoden kokemus, ja 13 vuotta sitten hän muutti vapaa-ajan asuntonsa vakinaiseksi. Kulhua kartoitti rivitalohankkeen järkevyyttä ennakkoon muun muassa istumalla Kalkkisten kylätoimikunnan kokouksissa ja vakuuttui, että kylällä voisi olla tällaiselle rakentamiselle tilausta. Mallasmutkan rivitalon viidestä asunnosta kolme onkin jo varattu. Vapaana on vielä kaksi reilun 50 neliön kaksiota.

- Yleinen suuntaus asuntorakentamisessa on, että tehdään pienempää ja kompaktimpaa. Täällä maaseudulla on kuitenkin totuttu siihen, että tilaa ja väljyyttä riittää. Niinpä tämänkin kohteen kolmio meni saman tien ja kolmioita on kysytty sen jälkeenkin.

Kohteeseen rakentuu yksi 75 neliön kolmio, yksi 39 neliön tupakeittöllinen yksiö ja kolme noin 50 neliön kaksiota.

- Kaupungissa ja maaseudulla asumisen tavoiteajattelu on ihan erilaista, ja tässä olimme vähän turhan varovaisia, kun päätimme rakentaa vain yhden kolmion, Kulhua sanoo.

Ongelma on ratkaistavissa tulevaisuudessa, sillä Humalon kaava mahdollistaa vielä kahden rivitalon rakentamisen alueelle.

Kalkkisten kyläpäällikkö Hannu Lepistö on mielissään uusien asuntojen rakentamisesta kylälle. Kalkkisten koulun lähistöllä on ennestään kolme rivitaloa, mutta ne on rakennettu vuosikymmeniä sitten.

- Onhan tämä kova juttu, että uutta rakentamista tulee. Eipä sitä taida näillä kylillä kovin paljoa tapahtua. Siinä mielessä tämä on hyvä paikka, että kaikki palvelut ovat lähellä, Lepistö kehuu.

Ja toden totta, kauppa, pankki ja koulu sijaitsevat noin kilometrin päässä uudesta rivitalosta. Satamaan on alle puoli kilometriä, ja löytyypä kylältä oma taksi ja jopa viinitila.

Muutama vuosi sitten remontoidun koulunkin tulevat vuodet näyttävät valoisilta, sillä oppilasmäärä on ennusteiden kasvussa. Nykyisin oppilasmäärä on vajaat 40.

Rakenteilla olevaa rivitaloa suunnitellessaan Kulhualla on ollut mielessään kalkkislaiset ikäihmiset, jotka jossain vaiheessa suunnittelevat muuttoa omakotitalosta lähemmäs palveluita.

- Täällä kylällä asuu paljon ihmisiä, joiden juuret ovat täällä ja jotka antavat arvoa tälle kylälle ja sen perinteille. Toisaalta rivitaloasuminen maaseudulla voi olla heille vähän etäinen ajatus, kun on totuttu asumaan hyvin yksilöllisesti. Mutta tämä voi olla heille mieluinen vaihtoehto esimerkiksi Vääksylle, Kulhua sanoo.

Rakentaminen alkoi Humalossa kesäkuussa, ja nyt rivitalon valmiusaste on 50 prosenttia. Muuttolaatikoita päästään kantamaan sisään joulukuussa.

- Ostajat pääsevät vielä vaikuttamaan muun muassa sisustusmateriaaleihin. Kaikkiin asuntoihin on varattu myös mahdollisuus käyttöullakolle, Kulhua kertoo.

Uusi rivitalo lämpiää maalämmöllä, mikä tulee näkymään myös asumiskustannuksissa.

- Tässä ennakkoon arvioitu asumiskustannus on 2,2 euroa neliöltä, kun se hyvässä kerrostalossa kaupungissa on 3,2-3,5 euroa, vanhassa jopa 4-5 euroa, Kulhua laskee.

Rivitaloa urakoi Rakennusliike Olavi Järvinen Oy, jolla on kokemusta yli 40 rivitalokohteen rakentamisesta Nastolan Kiinteistönotariaatille.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme