Ajankohtaista

Herralaan havitellaan nopeaa valokuitua

Herralan seurojentalolla järjestetty asukastilaisuus kiinnosti noin 40 kyläläistä.

Alkuvuodesta 2017 Herralassa pohdittiin muutamien kyläläisten voimin, miten alueen huonoja tietoliikenneyhteyksiä voitaisiin parantaa. Kyläläiset päättivät perustaa osuuskunnan ja lähteä selvittämään, miten ja millä kustannuksilla Herralaan saataisiin valokuituverkko. Syntyi Hollolan Valokuitu Osk.

Osuuskunta haki Leader-rahoitusta esiselvityshankkeelle, ja se myös myönnettiin. Rahoituksen turvin osuuskunta voi tehdä tarvittavat selvitykset ja toimenpiteet aina verkon hankintojen kilpailutukseen asti. Osuuskunta käyttää asiantuntijatehtävissä, kuten verkkosuunnittelussa, ulkopuolista apua. Lisäksi Herralan valokuituaktiivit ovat olleet tiiviisti yhteydessä muihin toimiviin osuuskuntiin.

Herralan seurojentalolla torstaina 24. elokuuta järjestetyssä asukasillassa todettiin, että valokuidulla saataisiin varmistettua Herralaan nopeat ja luotettavat yhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin. Mobiiliverkon epäillään lähitulevaisuudessa ruuhkautuvan Herralassa.

Valokuituhankkeen puuhamiehet eivät usko uusien verkkojen, kuten 5G:n, ratkaisevan Herralan yhteyshaasteita.

- Lisäksi vanha ADSL-verkko puolestaan puretaan todennäköisesti pois lähiaikoina kuten monin paikoin muuallakin Suomessa. Ensimmäiset ADSL-liittymät Herralassa on jo purettu, kertoo Hollolan Valokuitu Osk:n puheenjohtaja Olli Kirsi.

- Isot operaattorit eivät rakenna valokuitua vanhoille asuinalueille, ja siksi osuuskunnan perustaminen on nähty tarpeelliseksi Herralassa.

Osuuskunnan hallitus on arvioinut lopullisen valokuituliittymän hinnan alueella olevan 1 200-1600 euroa liittymää kohden riippuen siitä kuinka paljon liittymiä verkkoon tulee. Hinta tarkentuu myöhemmin kun liittymäsopimusten teko alkaa. Kun sopimus on tehty hintaa ei enää muuteta. Verkon rakentaminen voidaan aloittaa kesällä 2018.

- Valokuidusta kiinnostuneiden kannattaa liittyä osuuskunnan jäseneksi jo syyskuun aikana, sillä lopullinen hankealue määräytyy sen mukaan, mistä kiinnostuneita on, Kirsi toteaa.

Verkkoliittymän kuukausimaksu tulee olemaan enintään 45 euroa. Tämä sisältää 100 megan netin ja TV-palvelut.

- Kun toiminta rakentamisen jälkeen vakiintuu, hinta tullaan asettamaan niin matalaksi, että se kattaa osuuskunnan juoksevat kustannukset, Kirsi sanoo.

Ely-keskukselta ja Hollolan kunnalta on mahdollista saada Herralan alueelle 70 prosentin julkinen tuki runkoverkon rakentamiskustannuksista. Tuen saaminen vaatii kuitenkin näyttöä siitä, että kyläläiset todella haluavat kotiinsa toimivat yhteydet. Jäsenten määrä on tärkeä mittari rahoittajille, kun he tekevät päätöstä hankkeen rahoittamisesta. Osuuskunnan hallitus on päättänyt rajata hankealueen syyskuun loppuun mennessä liittyneiden jäsenten perusteella.

Osuuskunnan jäseneksi pääsee maksamalla 50 euron osuusmaksun ja 62 euron liittymismaksun. Osuusmaksu palautetaan jäsenyyden päätyttyä. Jäsenillä on oikeus, mutta ei velvollisuus hankkia kotiinsa valokuituliittymä. Hollolan Valokuitu Osk:n säännöt ovat nähtävillä nettisivuilla www.hollolanvalokuitu.fi.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme