Ajankohtaista

Suomenhevosta juhlistetaan tapahtumin

Suomenhevonen viettää tänä vuonna 110-vuotisjuhliaan. Hevosia oli Suomessa ollut jo aikaisemminkin, mutta suomenhevosen kantakirja perustettiin vuonna 1907. Kansallinen herääminen toimi taustavoimana puhtaan suomalaisen hevosrodun kehittämiselle. Suomenhevonen onkin ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu.

Suomenhevosen käyttö on ollut koko rodun historian ajan monipuolista. Sitä on käytetty niin työhevosena, ratsuna kuin ravi- ja vetokilpailuissakin. Jo 1920-luvulla rotu jaettiin kahteen eri tyyppiin: raskastekoiseen työhevoseen ja kevytmuotoiseen yleishevoseen. Nykyisin jalostussuuntia on neljä: työhevos-, juoksija-, ratsastushevos-, ja pienhevossuuntaan.

Toisessa maailmansodassa suomenhevoset varmistivat armeijan liikkuvuuden. Hevoset kuljettivat niin ruoan, ammukset ja muut tarvikkeet kuin lääkkeet ja postinkin sotatantereella. suomenhevoset kuljettivat myös haavoittuneet ja kaatuneet sotilaat.

Sodan jälkeen 1950-luvulla suomenhevosen määrä oli huipussaan, kun maassa oli noin 409 000 suomenhevosta. Siitä määrä kääntyi laskuun muun muassa maa- ja metsätalouden koneellistumisen sekä aiemmin valtion tukeman hevosin tehdyn metsätyön kannattamattomuuden takia. 1970-luvulle tultaessa suomenhevosten määrä olikin laskenut jo 90 000 eläimeen. Vähiten suomenhevosia oli vuonna 1987, jolloin hevosia oli arviolta vain 14 000.

1990-luvulla suomenhevosten määrä lähti nousuun muun muassa raviurheilun ja ratsastuksen suosion noustessa. Vuonna 1995 Euroopan unioni määritteli suomenhevosen alkuperäisroduksi ja rodun täyttäessä 100 vuotta vuonna 2007 se valittiin Suomen kansallishevoseksi. Tämän vuosituhannen puolella suomenhevosten määräksi on vakiintunut noin 20 000. Nykyisin suomenhevonen on suosittu rotu paitsi raviurheilussa myös opetus- ja harrasteratsuna.

Suomenhevosen juhlavuoden kunniaksi järjestetään tapahtumia eri puolella Suomea, myös Päijät-Hämeessä. Orimattilan Luhtikylän Nuorelassa (Keiturintie 56) järjestetään lauantaina 9.9. koko perheen tapahtuma, jossa juhlistetaan suomenhevosen 110-vuotisjuhlavuotta. Tapahtumassa päästään tutustumaan niin suomenhevosen historiaan kuin nykypäiväänkin hevosalan osaajien opastamana.

Suomenhevosia nähdään tapahtumassa muun muassa kyntämässä peltoa, kouluratsastuksessa, vetämässä kärryjä, taputeltavana ja talutusratsastuksessa. Yleisö pääsee itse kokeilemaan, miltä tuntuu harjata hevosta tai heitellä heinää seipäälle. Kello 10-17 järjestettävän tapahtuman ohjelmassa on myös muun muassa Ratsumieskillan Lahden Eskadroonan esiintyminen, keppareiden este- ja kouluratsastuskisat, historiaesitelmiä, minivaelluksia ja paljon muuta. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.luhtikylannuorelary.webs.com.

Seuraavana päivänä, sunnuntaina 10.9., suomenhevosta juhlitaan myös Urajärven kartanolla Asikkalassa (Kartanontie) kello 11-15. Urajärvellä Yleisö pääsee kokemaan suomenhevosen joko ratsain tai kärrykyydissä. Ohjelmassa on myös muun muassa Lahden eskadroonan perinneratsumiehiä, työhevoskulttuurin esittelyä, suomenhevosaiheinen taidenäyttely ja arpajaiset.

Lähteet: hippos.fi ja wikipedia

Suosittelemme