Ajankohtaista

Ikola-Norrbacka johtaa itsensä näköistä kuntaa

Rinna Ikola-Norrbacka on toiminut Asikkalan kunnanjohtajana kuukauden päivät. Ensimmäisinä viikkoina on riittänyt kiirettä. Kuva: Tuomas Räihä

Asikkala sai elokuun alkupuolella uuden kunnanjohtajan, kun Rinna Ikola-Norrbacka aloitti tehtävässä. Hän siirtyi Asikkalaan Sulkavan kunnanjohtajan paikalta, jossa oli työskennellyt kolmisen vuotta. Päätös hakea Asikkalan kunnanjohtajaksi ei ollut helppo, mutta mahdollisuus oli kuitenkin houkutteleva.

- Koin, että minulla olisi annettavaa vähän isompaankin yksikköön. Minulle mielenkiintoisin sara tässä työssä on elinvoiman kehittäminen ja asiat, jotka siihen kietoutuvat. Täällä siihen on mahdollisuus jo älyttömän hyvän sijainnin ansiosta. Täällä oli pelinappulat muutenkin kohdallaan, Ikola-Norrbacka sanoo.

Pelinappuloilla hän tarkoittaa Asikkalan vahvuuksia, joiksi hän lukee muun muassa luonnon, liikunnan ja matkailun. Asikkalaan veti myös se, että kunta on Ikola-Norrbackan mielestä hänen itsensä näköinen.

- Kun ajattelen itseäni ja perhettäni, niin tässä kunnassa ovat ne asiat, jotka meille perheenäkin merkitsee, jo valmiiksi hyvin. Silloin voin aidosti suitsuttaa Asikkalaa kun tuolla kuljen ja seisoa niiden juttujen takana.

Hiihtourasta oppia

Uusi kunnanjohtaja on syntynyt ja asunut lapsuutensa Turussa, sen jälkeen muuttanut Pohjanmaalle muutamaksi vuodeksi, josta edelleen Sotkamoon urheilulukioon ja Jyväskylän kautta Vaasaan opiskelemaan.

- Vanhempani ovat Pohjanmaalta Alahärmästä, oikein eteläpohjalaisia juntturoita, niin minut on pienestä pitäen kasvatettu pohjalaisuuteen.

Pohjalaisuuden lisäksi Ikola-Norrbackan elämään on kuulunut urheilu. Hän hiihti kilpaa 2000-luvun alkupuolelle asti ja saavutti SM-kisoissa henkilökohtaisesti 4. ja 6. sijan sekä kolme viestimitalia. Kilpaura jatkui läpi opiskeluajan ja ensimmäisiin työvuosiin asti.

- Minä olin sellaista kovaa kansallista kärkeä. Olisi pitänyt panostaa enemmän, jos olisi halunnutkin enemmän. Minä olen kuitenkin mennyt opiskelu edellä ja siihen panostanut.

Kilpaurheilusta on ollut hyötyä myös työelämässä, se on Ikola-Norrbackan mukaan opettanut esimerkiksi päämäärätietoisuutta ja kurinalaisuutta.

- Ja kun urheilussa välillä tulee turpiin niin, ettei poskea ehdi kääntää, niin se opettaa sietämään pettymystä ja hallitsemaan stressiä sekä hermoja, Ikola-Norrbacka pohtii.

”Se oli menoa”

Samaan aikaan kun Ikola-Norrbacka hiihti kilpaa, hän siis myös opiskeli. Opinnot alkoivat Jyväskylässä valtio-opilla, joka ei kuitenkaan tuntunut omalta ja opiskelukaveritkin olivat ”asemoineet itsensä enemmän politiikan kautta”, ja Ikola-Norrbacka ei kokenut alaa täysin itselleen oikeaksi. Lopulta hänelle sopivampi opiskeluala, julkinen johtaminen, löytyi Vaasan yliopistosta.

Valmistuttuaan Ikola-Norrbacka haki useampaakin kunnallisen puolen työpaikkaa, mutta ne ei vastavalmistuneelle auenneet. Sen jälkeen hän aloitti tutkijanuransa, joka jatkui Vaasan yliopistossa noin 15 vuotta. Vuonna 2010 Ikola-Norrbacka väitteli hallintotieteiden tohtoriksi. Tutkijanuran aikanakin hän kuitenkin tunsi vetoa kunnalliselle alalle. Hän haki muun muassa Vaasassa auki ollutta henkilöstöpäällikön paikkaa, jonka koki itselleen täydelliseksi. Hän ei kuitenkaan saanut paikkaa, ja arveli yhdeksi syyksi ”ylikoulutuksen” ja tutkijataustan.

- Kotonakin siitä puhuttiin ja päätin pistää paperit sellaisiin paikkoihin, joihin en ainakaan ole ylikoulutettu. Tuli sitten katsottua kunnanjohtajien paikkoja ja Sulkavalle he sitten valitsivat minut. Sen jälkeen se oli menoa, Ikola-Norrbacka muistelee nauraen.

Sulkavan aika oli opettavaista ja Ikola-Norrbacka onnistui viemään kunnan asioita eteenpäin.

- Sain paljon kiitosta, että sain eri toimijat toimimaan paremmin yhdessä ja yhteistyössä kunnan kanssa. Toinen iso juttu oli se, saimme kunnan talouden kurssin kääntymään.

”Strategiasta aidosti vaikuttava”

Työ jatkuu nyt Asikkalassa, jossa jo ensimmäiset viikot ovat olleet kiireisiä. Syksyllä edessä odottaa isoja tehtäviä, kun kunnan strategiatyö on jo käynnissä ja talousarvion työstäminenkin on edessä. Strategiatyöltä Ikola-Norrbacka odottaa selkeitä tuloksia.

- Siitä pitäisi tehdä niin hyvä, että se on aidosti vaikuttava. Strategiaan pitäisi nostaa vain muutama kärki ja niille aidosti sisällöt. Siitä ei pidä tulla mitään monikymmensivuista paperinivaskaa, vain esimerkiksi kolme pääjuttua, joita kohden mennään.

Strategiatyön ja talousarvion lisäksi iso asia on kunnan sote-kiinteistöt, joiden kohtaloa selvitellään parhaillaan. Selvityksessä on takana keskustelu palveluiden turvaamisesta Asikkalassa. Samaa asiaa selvitetään laajemminkin syksyn aikana.

- Keskustelemme Hykyn kanssa palvelusopimuksesta ja siinähän meidän täytyy ottaa kantaa siihen, millaisen palvelutason haluamme kunnassa olevan. Siinä määritellään paitsi mitkä palvelut täällä ovat niin myös se, minkä tasoisena ne täällä ovat.

Ikola-Norrbacka ymmärtää, että kun jokin palvelu on kunnassa pitkään ollut ja se otetaan pois, se tuntuu pahalta. Ulkopuolelta Asikkalaan muuttaneena hän kuitenkin näkee Asikkalan palvelut hyvinä. Ikola-Norrbacka kertoo, että hänkin löytää perheineen Asikkalasta joka päivä uusia palveluita, yrityksiä tai vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Työ muutoksessa

Kun uusi kunnanjohtaja on vasta aloittanut työnsä, ei ehkä ole täysin ajankohtaista keskustella hänen tulevista työkuvioistaan. Ikola-Norrbacka on kuitenkin siirtynyt ensin yliopistomaailmasta kuntamaailmaan ja edelleen pienestä kunnasta isompaan. Herääkin kysymys, onko Asikkala välietappi matkalla edelleen suurempiin saappaisiin? Ikola-Norrbacka vakuuttaa, että mitään tällaisia suunnitelmia ei ole, koska muutto on aina vaativa prosessi etenkin oman arjen ja perhe-elämän kannalta. Myös kunnanjohtajan työ on hänen mukaansa muutoksessa ja jos johtajalle annetaan tilaa kehittyä ja kehittää, niin haasteita riittää, eikä johtajan tarvitse vaihtaa kuntaa muutoksen perässä.

- Elämän siirtäminen kovin usein paikasta toiseen ei kyllä houkuttele. Kyllä minä toivoisin kovasti, että tämä olisi tässä.

Tuomas Räihä

Suosittelemme