Ajankohtaista

Artjärven kotiseutumuseolla kunnostetaan vanhoja rakennuksia

Artjärven kotiseutumuseolla on kahden kesän ajan kunnostettu museoon kuuluvia rakennuksia Museoviraston avustusten tuella. Korjaustöitä on tehty pertunmaalaisen perinnerakentaja Kaj Cygnaeuksen johdolla.

Korjaustöiden pääkohteena on ollut museon arvokkain rakennus Alinen paviljonki, jonka kunnostaminen aloitettiin viime kesänä rakennuksen nostamisella takaisin perustuskivien päälle.

- Tuo viereiseen rinteeseen rakennettu pelastustie teki sen, että sade- ja sulamisvedet valuivat tähän rakennuksen alle, ja rakennus suorastaan valui pois saveen painuneiden kivien päältä, museota hoitavan kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Metso kertoo.

Viime kesänä uusittiin myös rakennuksen alahirret ja vanha pärekatto korvattiin kaksinkertaisella huopakatolla.

Kuluneena kesänä Kaj Cygnaeus korjasi paviljongin kuistin portaat, lattian ja kaiteen. Samoin seinien päreitä uusittiin niiltä osin kuin on ollut tarpeen. Ennen kuin rakennuksen kimppuun käymistä rakennettiin salaojitus ja tehtiin maansiirtotöitä, jotta alapohjan ilmanvaihto olisi riittävä.

- Kaiteiden malli löytyi vanhasta valokuvasta, ja ne ovat nyt alkuperäisen kaltaiset. Kotiseutuyhdistys kustansi kaiteiden ja pylväiden maalauksen, ja se tehtiin perinteitä kunnioittaen keittomaalilla, Metso kertoo.

Seiniin käytetyt päreet löytyivät kotiseutuyhdistyksen varastoista. Niitä oli aikanaan tehty museon kattotalkoisiin.

- Päreet ovat mäntyä samoin kuin nämä vanhatkin seinäpäreet. Uudet ovat hieman vanhoja paksumpia, mutta se ei Cygnauksen mukaan haitannut mitään, Metso kertoo.

Alkuperäisellä paikallaan sijaitseva Alinen paviljonki on ollut aikanaan osa Ratulan kartanon puistoa. Kartanon omistaja Alexander Armfelt (1794-1876) rakennutti paviljongin vuonna 1844 toiselle vaimolleen Aline Demidoville (1818-1898).

Ortodoksiuskoisen kreivittären paviljongin alkuperäiseen sisustukseen kuului rippijakkara, ikoni ja sohva. Ikkunoita koristivat värilliset lasit. Vuonna 1941 Ratulan kartano lahjoitti Alisen paviljongin ja lisämaata Artjärven kotiseutuyhdistykselle. Rakennukseen sijoitettiin kotiseutuyhdistyksen sotilas- ja poliisimuseo, jonka toiminta päättyi vuonna 1996.

- Paviljongin sisustus mietitään talven aikana ja ensi keväänä pidetään kunnostetun paviljongin avajaiset.

Muita kesän kunnostustöitä museolla on ollut vanhan tuulimyllyn kengittäminen eli tukijalkojen korjaaminen. Ensi kesän suunnitelmissa on tuulimyllyn vuoraaminen laudoilla ulkopuolelta, mikä suojaisi vanhoja hirsiä sään vaihteluilta.

- Olemme saaneet Museovirastolta myös luvan katkaista tuulimyllyn siivet. Vaarana on, että rakennuksen hirret eivät enää kovin pitkään kestäisi siipien akselin painoa. Siipien uusiminen maksaisi noin 30 000 euroa, ja sellaiseen ei kotiseutuyhdistyksellä ole varoja.

Myös museon päärakennus vaatisi nostamista, jotta alahirret eivät alkaisi lahoamaan. Myös tämä operaatio on suunnitteilla ensi kesänä. Korjauslistalla on myös hevoskierron vuotava katto.

- Ensi vuoden korjaustyöt riippuvat siitä, saammeko vielä neuvoteltua Museovirastolta avustusta ja saammeko kyläläisiä talkoisiin, Kirsti Metso toteaa.

Museovirasto on viime ja tänä vuonna avustanut museon kunnostustöitä yhteensä 13 000 eurolla.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme