Ajankohtaista

Voimala heräsi henkiin Nastolassa

Nastolassa toiminut Wellamo-opiston kutojien ryhmä jäi keväällä ilman tiloja harrastukselleen, kun vuokrasopimus Kirkonkylän puukoululla päättyi. Nyt kutojat ovat päässeet harrastamaan kuukauden päivät Lahti Energian vanhassa voimalarakennuksessa.

- Siitä on noin vuosi aikaa, kun tiesimme, että tulemme tarvitsemaan uusia tiloja. Otin Erkki Aartiin yhteyttä ja sitä kautta aloimme Nastola-seuran kanssa käymään neuvotteluja ja lopulta Nastola-seura vuokrasi nämä tilat ja me olemme tässä tavallaan alivuokralaisina, Wellamon kutojaryhmässä mukana harrastava Mirja Jerndahl kertoo.

Tilojen hankkimisessa oli tärkeässä roolissa myös Nastolan aluejohtokunnan puheenjohtaja Rauno Grönroos.

- Aluejohtokunnan rooliin ei tällaisten asioiden neuvotteleminen kuulu, mutta koin henkilökohtaisesti olevani hieman paremmassa neuvotteluasemassa kuin Nastola-seura uusien tilojen saamiseksi kudontaryhmälle. Ja kun vielä pyydettiin, että voisitko sinä lähteä neuvottelemaan ja viemään asiaa eteenpäin niin en halunnut kieltäytyä. Hyvän asian puolesta kun kannattaa aina hieman uhrautua. Joten otin kopin asian suhteen ja lähdin viemään asiaa eteenpäin ja tässä on nyt tulos, Grönroos kertaa.

Nyt Voimalaksi nimettyyn rakennukseen on pystytetty kutojille 14 kangaspuut. Lisäksi tiloissa on kahvihuone ja Nastola-seuran toimisto.

- Nastola-seuran ajatus on kaikessa yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden lisääminen tässä kylillä. Tällaisia kiinni olevia tyhjiä tiloja pitää saada käyttöön, että kylä on elävän näköinen, Nastola-seuran kirkonkyläjaoksen vetäjä Tuula Leppälä-Koivunen sanoo.

Kutojilla on Voimalassa Wellamo-opiston ohjattua toimintaa kerran viikossa, sen lisäksi he käyvät pitkin viikkoa omaan tahtiinsa tekemässä töitään. Syksyllä Voimalassa käynnistellään muutakin toimintaa. Ennen joulua on luvassa vielä kolme kaikille avointa muutaman tunnin mittaista käsityökurssia, joihin on pieni osallistumismaksu ja materiaalimaksu. Lauantaina 21.10. harjoitellaan kankaanpainantaa, maanantaina 20.11. on luvassa märkähuovutusta ja torstaina 7.12. tehdään jouluaskartelua, kuten kortteja ja koristeita. Kevätkaudellekin on suunniteltu jo monipuolista käsitöihin liittyvää toimintaa, johon voi vielä vaikuttaakin.

- Me yritämme haastatella ja kysellä ihmisiltä mitä he tänne kaipaisivat, kurssien koordinoinnista huolehtiva Jerndahl toteaa.

Voimalan tilat on vuokrattu nyt ensi vuoden heinäkuun loppuun. Jatko riippuu siitä, miten tiloilla on käyttöä. Tärkeää olisi, että Wellamo-opiston kursseja järjestetään tiloissa myös tulevaisuudessa.

- Yritämme myös kehittää toimintaamme ja toivomme, että ihmiset oppivat tähän ja tulemme omillamme toimeen, Jerndahl ja Leppälä-Koivunen kertovat.

Tavoitteena on saada toimintaan mukaan myös nuoria.

- Kaikille kursseillemme voi jo nyt tulla lapsia ja nuoria, mutta ajatuksena on, että suuntaisimme suoraan heillekin jotain toimintaa. Tällaisesta kylätoiminnasta puuttuu nuorempi polvi, niin toivottavasti tämä innostaisi siihenkin, Leppälä-Koivunen pohtii.

Tuomas Räihä

Suosittelemme