Ajankohtaista

Marko Jantunen kertoi nuorille varoittavan tarinansa Asikkalassa

Marko Jantunen kiertää Suomen ammattioppilaitoksissa kertomassa tarinaansa päihderiippuvuudesta. Tiistaina hän vieraili Asikkalassa. Kuva: Tuomas Räihä

Entinen huippujääkiekkoilija Marko Jantunen vieraili tiistaina koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan kampuksella kertomassa oman tarinansa siitä, miten päihteet veivät häneltä kaiken, minkä hän oli komealla jääkiekkourallaan saavuttanut. Jantusen vierailu oli osa päihdevalistuskiertuetta, jonka hän toteuttaa yhteistyössä Erkki Poikosen Säätiön kanssa. Jantusen mukaan kohtaamiset nuorten kanssa ovat tärkeitä.

- Tämä ennaltaehkäisevä työ, jota teen nuorten parissa on se tärkein työ. Kustannuksellisestikin on järkevämpää tehdä ennaltaehkäisevää kuin korjaavaa työtä.

Jantusen puhe tuntui ainakin Asikkalassa uppoavan nuoriin paremmin kuin perinteinen puhe päihteiden vaaroista. Hän puhui omista päihdekokemuksistaan ja valinnoista, jotka johtivat lopulta omaisuuden häviämiseen, velkaantumiseen ja rikostuomioihin.

Jantunen kertoi itse olleensa koukussa päihteisiin jo ensimmäisestä alkoholikokeilusta lähtien.

- Ensimmäinen kännini oli kuin taivas olisi laskeutunut maan päälle. Siitä tuli euforinen olotila ja mietin, että tätä pitää saada lisää mahdollisimman nopeasti, heti seuraavana viikonloppuna.

Päihteet lähtivät ensimmäisestä kokeilusta lähtien jossain määrin ohjaamaan Jantusen elämää. Alkuvaiheessa, ja kohtalaisen pitkään, hän kuitenkin joi alkoholia lähinnä viikonloppuisin ja vain yhtenä päivänä. Lomamatkoilla putket saattoivat olla pidempiäkin. Jossain vaiheessa mukaan tulivat kuitenkin myös unilääkkeet ja Jantusen mukaan siitä siirryttiin pikku hiljaa päihderiippuvuuden toiseen vaiheeseen, jolloin myös työnteko alkoi kärsiä.

- Eräänä maanantaina, kun olin juonut lauantaina sekä sunnuntaina ja ottanut unilääkkeitä, niin soitin lääkärille, että minulla on kuume ja vatsatauti. Se oli se ensimmäinen kerta kun päihteet nappasivat kunnolla niskalenkin ja tuli jäätyä pois töistä alkoholin takia.

Viimeisellä Ruotsin kaudellaan Jantusen alkoholinkäyttö lisääntyi myös viikolla ja miehen palattua Suomeen ja Jokereihin vuonna 2003 ongelmat jääkiekkouran ja päihteiden käytön yhdistämisessä kävivät entistä suuremmiksi. Jantunen pelasi vielä kuitenkin kovalla tasolla esimerkiksi Pelicansissa vuoteen 2010 saakka.

Lopullisesti päihteiden käyttö alkoi viedä miestä peliuran päättymisen jälkeen: käyttö oli päivittäistä ja mukaan tulivat entistä enemmän myös huumeet. Pahimpaan jamaan Jantusen vei amfetamiini.

- Amfetamiini oli sellainen päihde joka vei minulta totaalisesti jalat alta. Loppujen lopuksi se vei minut ihan haudan partaalle. Menetin lapseni, omaisuuteni, menetin kaiken.

Lopullisessa syöksyssään Jantunen käytti 5 grammaa amfetamiinia päivittäin. Lopulta velkaantuminen johti Jantusen pyytämään rahallista apua ystäviltään, kun hänen perhettään oli uhattu. Lopulta ystävien ansiosta hänet vietiin hoitoonkin.

- Minun oma addiktioni, oma sairauteni oli vienyt elämäni siihen pisteeseen, etten pystynyt enää vaikuttamaan siihen, käykö läheisilleni jotain. Silloin ensimmäistä kertaa polvistuin ja ajattelin, että minä en selviä tästä.

Nyt Jantunen on ollut noin kaksi vuotta selvänä ja pyrkii pitämään päihderiippuvuutensa, joka hänessä omien sanojensa mukaan edelleen piilee, kurissa. Tarinansa lopuksi Jantunen ohjeisti nuoria olemaan itsekkäitä ja ylpeitä ainutlaatuisesta elämästään.

- Opiskelkaa, hankkikaa hyvä ammatti, matkustelkaa, perustakaa ehkä perhe ja hoitakaa sitä, välittäkää perheestä ja ystävistä. Jos te kohtaatte tällaisia ongelmia kuin minä, niin muistakaa, että apua on tarjolla. Tiedostakaa myös se, että päihteet ovat vaarallisia, minä en suosittele niitä kenellekään.

Tuomas Räihä

Suosittelemme