Ajankohtaista

Milla Kovasin kirjoittaa vakavia runoja

Milla Kovasin pitää runonkirjansa Kuilu julkistamistilaisuuden Kyliksellä lauantaina 18.11. kello 18. Hän lahjoittaa myös osan ostettujen kirjojen hinnasta Kylikselle.

Kärkölästä lähtöisin oleva Milla Kovasin julkaisee lauantaina runokirjansa Järvelässä Kyliksellä. Kyliksellä, koska hän tekee paljon vapaaehtoistyötä siellä ja kaikista ostetuista kappaleista hän lahjoittaa osan hinnasta Kyliksen hyväksi.

- Kylis toimii täysin vapaaehtoisesti ja tarvitsee voimavaroja. Lisää vapaaehtoisia saisi myös tulla mukaan, yllyttää Milla.

Milla on kirjoittanut suurin piirtein niin kauan kuin on osannut kirjoittaa. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista Etelä-Pohjanmaalla.

- Opiskellessa käytiin läpi kaikki lajit. Eniten kirjoitan runoja ja lyhyitä novelleja. Runoissa kiehtoo juuri se, että ne ovat niin vapaita. Kieliopilla ei ole niin väliä, kertoo Milla.

Hän sanoo kirjoittavansa tiiviisti, joten runous on hänelle sopiva taiteenlaji. Hän ei niin kuvaile, eikä riimittele. Rytmi runossa pitää kuitenkin olla, minkä vuoksi hän kirjoittaa runonsa ensin käsin vihkoon ja lukee ne ääneen ennen kuin kirjoittaa lopullisen version talteen koneelle.

- Tai eihän se mikään lopullinen ole. Runot eivät ole ikinä valmiita, vaikka ne ovatkin kansissa, Milla hymyilee.

Kansissa lauantaina kello 18 tapahtuvaa julkistamista odottaa Kuilu, joka koostuu kolmesta osasta. Alkuosan runojen aiheet Milla on ammentanut omasta kuulemistaan tarinoista, lukemistaan jutuista sekä niiden ihmisten elämästä, joiden rinnalla hän on kulkenut. Millalla on tausta nuorisotyössä, toista vuotta hän on työskennellyt Hartolassa ryhmäkodissa, jossa asuu alaikäisiä oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

- Ensimmäisen osan nimi on Matka ja toisen Kuilu. Olen ammentanut paljon työstä maahanmuuttajien kanssa. Osa on kirjoitettu rivien väliin. Kolmas osa on Elämä, se kertoo elämän jatkumisesta ja onnen löytämisestä. Sen tekstit ovat syntyneet kuultujen tarinoiden ja niistä ammennettujen tunteiden, sekä fiktiivisten tarinoiden perusteella.

Kovasin arvelee, että runojen taustalla vaikuttava kytkös maahanmuuttajiin varmasti jakaa mielipiteitä.

Toisaalta on tärkeää tuoda taiteenkin kautta esiin, että turvapaikan hakijat ovat ihmisiä, joilla on tunteet.

- Osin tarkoituksella olen tehnyt runot pinnallisiksi, muuten ne menisivät liian syvälle, hän toteaa.

Kovasin sanoo kirjoittavansa vakavia runoja ja inhorealistisia novelleja. Runotkin ovat tarinan kertomista, eivät vain tunteiden kuvailua.

Milla painatti aikaisemmin Kuilun noin 40-sivuisena teoksena, mutta kun joutui väärän takakansitekstin vuoksi painattamaan kirjan uudelleen, hän laajensi sitä 60-sivuiseksi Elämä-osiolla. Runot on kirjoitettu noin puolentoista vuoden aikana.

- Aiemmin olen painattanut pienen runokirjan, mutta sitä ei ole ollut missään julkisesti myynnissä. Niinpä tämä on nyt ensimmäinen kirjani, laskee Milla.

Omakustanteen on painanut BoD, jonka verkkokaupasta sitä voi myös ostaa. Kirjoja on myynnissä Kyliksellä ja Milla itse myy niitä.

Milla on opiskellut myös sanataideopetusta ja voisi nähdä itsensä "isona" opettamassa sitä.

- Sanataideopetusta kaivattaisiin Päijät-Hämeessä lisää. Arvostan äidinkielen opetusta, mutta siinä saisi olla enemmän tilaa luovuudelle, esimerkiksi teatteripajoja ja improvisaatiota. Kielioppiakin voi opettaa hauskasti, tiedän sen, kun olen töissä opettanut pojille Suomea, sanoo Milla.

Sari Mustjoki

Suosittelemme