Ajankohtaista

Seppeleet sankarihaudoille ovat kunnia-asia

Nastolalaiset vapaaehtoiset kokoontuivat tiistaina 24. lokakuuta talkoilemaan havuseppeleet Nastolan sankarihautausmaan kaikille 79 haudalle. Valtakunnallisen kunniatehtävän ideoi hämeenlinnalainen Esa Jaatinen, ja talkooideaa on jalkauttanut eri paikkakunnille muun muassa Suomen kukkakauppiasliitto.

- Sitä kautta minäkin sain tiedon tästä hankkeesta, ja aloin soittelemaan mahdollisille yhteistyökumppaneille, kertoo Kukkariihen yrittäjä, floristi Marja-Liisa Himanen.

Nastolassa innokkaita kumppaneita löytyikin niin yhdistyksistä, yrityksistä kuin yksityisistä ihmisistäkin. Lions Club Nastola hankki tarvittavat havunoksat, Uponor Suomi Oy lahjoitti rautalangat, K-Supermarket Nastola tarjosi käyttöön tilansa ja S-Market Nastola sponsoroi talkookahvit.

Varsinaisiin talkoisiin osallistui noin 25 vapaaehtoista muun muassa leijonista sekä maanpuolustus- ja veteraanijärjestöistä.

- Mukana oli myös ihan yksittäisiä ihmisiä. Osallistujamäärä oli positiivinen yllätys, eikä käytössä olleisiin tiloihin olisi juuri enempää mahtunutkaan, seppeleensidonnassa opastanut Himanen kertoo.

Yhden seppeleen sitominen käy ammattilaiselta 10-20 minuutissa, ensikertalaiselta samaan työhön voi mennä vajaa tuntikin.

- Meillä talkoolaiset olivat todella oppivaisia ja kaikki tekivät kaunista jälkeä. Työ sujui, ja samalla ehdittiin jutustelemaankin. Talkoissa oli lämmin tunnelma, ja ihmiset kokivat tämän kunnia-asiana, Himanen kertoo.

Nastolan talkoissa syntyi 86 seppelettä, joten muutama varakappalekin on valmistui.

- Aloitimme talkoot viideltä iltapäivällä, ja itse olin kotona jo iltakahdeksalta. Varsinaiseen työhön kului noin 2,5 tuntia, Himanen muistelee.

Nastolassa seppeleet lasketaan haudoille itsenäisyyspäivänä jumalanpalveluksen jälkeen. Tehtävän suorittaa sankarihautojen kunniavartio.

Itsenäisyyspäivän kunniavartiossa Lahden jokaisella sankarihaudalla seisoo samaa sukupuolta oleva ja saman ikäinen henkilö kuin vainaja on ollut kaatuessaan. Nastolassa kunniavartioon tarvitaan 79 vapaaehtoista, ja tällä hetkellä tästä joukosta on koossa 50 vapaaehtoista.

- Vielä tarvitaan väkeä erityisesti noin 20-vuotiaiden ikäluokasta, Lahden kunniavartioita koordinoiva kaupungin tapahtuma- ja tuotantoassistentti, Henna Keihäs kertoo.

Kunniavartioon voivat osallistua myös kaatuneen sukulaiset. Tällöin vapaaehtoisen sukupuolella tai iällä ei ole merkitystä. Kunniavartioon voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi linkin www.lyyti.in/kunniavartiot kautta tai sähköpostitse henna.keihas@lahti.fi. Ilmoittautuminen jatkuu 20. marraskuuta saakka.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme